fbpx
Начало » Бакалавър » Пътуващият салон на образованието 2019

Пътуващият салон на образованието 2019

„Пътуващият салон на образованието 2019“ се провежда от 22 октомври до 4 ноември, непосредствено след Салона „Обучение и професионална реализация“ в София на 20 и 21 октомври. Във Варна салонът ще се проведе на 3 ноември 2019 във Фестивален и конгресен център.

С тази проява се открива кандидат-студентската кампания за учебната 2020/2021 година. Събирайки на едно място френски висши учебни заведения и представители на франкофонските програми в България, Сърбия,  Босна-Херцеговина, Албания, Косово и Гърция, тази проява ще даде възможност, както за директен контакт с бъдещите  студенти, така и за развитие на междууниверситетско сътрудничество.

По този повод нашият екип разговаря с Ива Дикова, аташе по сътрудничеството в областта на френския език от Френски институт в България – Филиал Варна.

 

Г-жо Дикова, в момента тече „Пътуващият салон на образованието 2019“, който ще гостува в град Варна на 3-и ноември.  Разкажете ни повече за тази инициатива, която се случва съвместно в България, Сърбия, Босна-Херцеговина, Албания, Косово и Гърция.

Целта е да се представи френското висше образование, както и франкофонските програми в петте страни на турнето, да се насочат кандидатите в избора на специалност и учебни заведения, като им се разяснят особеностите на процедурите за кандидатстване и прием. Освен че позволява пряк контакт на кандидат-студентите с представители на висши учебни заведения, Пътуващият салон способства и за междууниверситетско сътрудничество. Той се превръща в своеобразна годишна среща на френските университети с представители на университети от страните, участващи в турнето, и е повод за обсъждане на бъдещи проекти за сътрудничество.

 

Какво могат да очакват посетителите на събитието във Варна? Какви са основните акценти в програмата?

Тази година във Варна ще се проведе заключителният етап на турнето, като посетителите ще могат да се срещнат с представителите на три френски университета и на редица франкофонски програми в България. Ще участват и почти всички варненски университети и висши училища, повечето от които имат изградени партньорства с Франция. В рамките на съпътстващите ателиета френските стажант-преподаватели в IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ и в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ във Варна ще запознаят кандидат-студентите с изискванията за изготвяне на кратка биографична справка и на мотивационно писмо.

 

Франция е шестата в света, най-желана от българските студенти дестинация за обучение. Образователната система във Франция е доста различна в сравнение с българската. Какво трябва да знае всеки бъдещ кандидат-студент?

Бъдещият кандидат-студент трябва преди всичко да владее много добре френски език и да положи усилия да развие аналитичното си мислене, върху което във Франция се работи още от основното училище, както и да се научи да излага структурирано мислите си. При всички случаи ще трябва да работи много повече, за да преодолее културните различия, но професионалната насоченост на обучението и контактът със специалисти от практиката ще му носи голямо удовлетворение.

 

Какви са различните възможностите за финансиране на обучението? Какви са условията за получаване на стипендия от френското правителство?

Като цяло таксите за държавните университети във Франция са достъпни. Освен това по-високите такси за обучение в някои висши инженерни училища във Франция могат да бъдат поети от предприятие, в което работи срещу възнаграждение студентът по време на обучението си. Съществуват и възможности за настаняване в студентски общежития. Предстои и откриването на кампания 2020 за кандидатстване за стипендиите на френското правителство, които се отпускат всяка година от Френския институт в България за нива магистратура (M2), докторантура под двойно научно ръководство, за краткосрочен престой на докторанти, на млади научни работници и на утвърдени преподаватели и научни работници от всички области на знанието. Едно от условията за получаването им е много доброто ниво на владеене на френски език, а повече информация за останалите условия може да се получи в рамките на Пътуващия салон на 3 ноември във Варна.

 

В България също има над 10 франкофонски програми, които също привличат международни студенти. В кои области са фокусирани предлаганите специалности?

Франкофонските програми в България привличат много български и чуждестранни студенти, които желаят да се обучават в областта на електроинженерството и информатиката, химичното и биохимичното инженерство, индустриалната логистика, международната логистика и транспорт, икономиката и стопанското управление, хотелиерството и ресторантьорство, политическите науки, европейското право, франкофонията, многоезичието и междукултурната медиация. Някои от тях дават възможност за получаване на френска диплома, обучение или стажове във Франция.

 

На финал – Какви врати може да отвори френския език? Какви са основните предизвикателства в изучаването на езика?

Френският е вторият най-изучаван език и е единственият, който заедно с английския присъства на петте континента. В този смисъл той отваря много врати и дава възможност за опознаването на много култури, както и за работа по целия свят. Но в контекста на „Пътуващият салон на образованието 2019“ искам да подчертая, че френският език език позволява да се получи качествено висше образование с професионална насоченост, което отваря вратите на много престижни предприятия, международни институции и организации. Предпоставка за това е отличното му владеене, което е напълно постижимо във века на информационните технологии. Изучаването му дисциплинира и създава стремеж към съвършенство.

 

Интервю на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top