fbpx
Начало » Любопитно » JA България разработи учебен курс по зелено предприемачество

JA България разработи учебен курс по зелено предприемачество

  • bobi
  • 02 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за JA България разработи учебен курс по зелено предприемачество

Курсът съдържа 36 урока и беше представен на специална конференция в София, с което JA отбеляза завършека на изключително успешния проект GREENT на националните организации на Джуниър Ачийвмънт в България, Гърция, Латвия,  Норвегия и Румъния/ 

2 октомври 2017 г., София – Над 60 учители, ученици от България, Гърция, Латвия, Норвегия и Румъния, представители на държавни институции, неправителствени организации и бизнеса, които са ангажирани с темите за кръговата икономика и зеленото предприемачество, участваха в организираната от JA България Международна конференция по зелено предприемачество. Събитието се проведе в JA Startup Хамбар в София Тех Парк и обобщи философията, резултатите, въздействието и постиженията на проекта GREENT, съфинансиран от програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, който JA България инициира през 2015 г. Партньори на българската неправителствена организация бяха още 4 организации от европейската мрежа на Джуниър Ачийвмънт – от Гърция, Румъния, Латвия и Норвегия. Мисията на проекта е да създаде образователни инструменти, които да помогнат на учителите в Европа да изградят у своите ученици мисловна нагласа за екологосъобразно предприемачество.

 „Няколко проблема определят света днес и ще определят живота на бъдещите поколения – промените в климата, изчерпването и замърсяването на природните ресурси, загубата на биоразнообразие и обезлесяването, деградацията на почвите. Всички те са свързани с влошаваща се основа за качеството на екосистемните услуги, които природата предлага и могат да имат сериозни последици за човечеството. Сърцевината на проекта GREENT е изследването на причините и възможните решения от гледна точка на бизнеса. С всички ресурси, които разработихме в рамките на проекта, сме целили да позволим на учениците да преживеят и да се потопят в принципите на природата като източник на живот и вдъхновение – това е основата на тяхната зелена мисловна нагласа като бъдещи предприемачи и оттам тръгва развиването на техните умения и компетентности за зелени работни места и зелено предприемачество“, отбеляза Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности“ на Джуниър Ачийвмънт България и основен координатор на проекта.

В първия ден на конференцията бяха представени успешни примери на български зелени предприемачи, както и резултатите и оценката от въздействието на проекта до момента. Достъпни за ползване от всички желаещи са методология за преподаване на зелено предприемачество чрез метода на blended learning (смесено обучение, използващо онлайн технологии в съчетание с традиционно преподаване в класната стая), учебна програма по зелено предприемачество и наръчник за учителя с 36 разработени урока, съдържащи насоки и идеи за активности за работа в клас. През пролетта на 2017 г. над 1000 ученици от петте държави преминаха и през пилотно преподаване на част от разработените уроци.

„GREENT е комплект от иновативни инструменти, създадени чрез процес на сътрудничество между учители и експерти. Той има за задача да вдъхнови и подкрепи учителите, които желаят да преподават темата зелено предприемачество по интерактивен и практически ориентиран начин. Методологията за преподаване чрез метода blended learning е иновативна концепция, която много скоро ще бъде ежедневие в съвременния образователен процес и за нашата организация е чест да е сред пионерите в тази  област. Затова сме и горди с признанието на световната ни организация JA Worldwide, която през юли отличи GREENT с „Наградата за сътрудничество“ за 2017 г.“, сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

Във втория ден на конференцията бяха представени добри практики и първи стъпки в специализираното образование по зелено предприемачество от Нигерия, Италия, Испания. Конференцията завърши с практически уъркшоп по ръчно изработване на натурална козметика, в рамките на който всички участници имаха възможност да си направят репеленти срещу насекоми от изцяло естествени съставки. Партньорите по проекта GREENT разглеждат заключителната конференция само като поредна стъпка в своята стратегия за разширяване на преподаването по темата зелено предприемачество.

Ето какво споделиха за участието си в пилотния курс по зелено предриемачество две ученички от Латвия, гости на конференцията:

Елина Сметанина от Ялгова, Латвия: „Преди участието ми в GREENT в отделни теми в училище сме засягали темата опазване на природните ресурси, но след като се включих в този проект, разбрах какво наистина означава всичко това, как светът ни се променя. Имам вече и някои бизнес идеи, една от тях е свързана с използването/рециклирането на фасовете от цигарите например, които са ужасен отпадъчен продукт, който замърсява околната среда. Доста е предизвикателно, но мисля в тази посока.“

Синития Туркополе от Ялгова, Латвия: „Аз се вълнувам от темата за дивата природа и редно ли е да я унищожаваме, за да извличаме ползи за икономиката? Има много идеи в тази посока и аз искам да разработя концепция, свързана с туризъм, който допринася за опазване на природата. Участвах в иновационен лагер в Латвия и нашата идея с екипа, с който работих, беше за създаване на приложение – карта на традиционните, местни пазари около теб, откъдето можеш да си купиш сезонни хранителни продукти, произведени от някоя баба или семейство от района. Приложението ти показва кой е най-близкият такъв пазар на пешеходно разстояние, или до който можеш да стигнеш с колело.“

От тази учебна година всички желаещи учители в България могат да ползват създадените ресурси напълно безплатно. Джуниър Ачийвмънт България ще предлага и обучения на учители, които се интересуват как да преподават зелено предприемачество, като курсовете са одобрени от Министерството на образованието и науката в рамките на Информационния регистър на одобрените програми за квалификация на педагогическите специалисти и носят кредити на посетилите ги учители.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top