fbpx
Начало » България » CFA или MBA: Как да направим правилния избор за успешна финансова кариера?

CFA или MBA: Как да направим правилния избор за успешна финансова кариера?

  • netpro
  • 29 юли 2015
  •  Коментарите са изключени за CFA или MBA: Как да направим правилния избор за успешна финансова кариера?
MBA large

За тези, които обмислят финансова кариера, една от големите дилеми е дали да запишат специализирана MBA програма по финанси или да кандидатстват за CFA сертификат. И двете опции имат своите предимства, но коя от двете квалификации може да изведе кариерата ви на следващо ниво?

Академичният директор на професионалната МВА програма по финанси във WU Executive Academy, проф. Манфред Фрювирт, и двама негови студенти – Ивайло Пенев, член на борда на директорите на ELANA Fund Management и Александър Овчиников, ръководител Управление на активите и пасивите в Raiffeisen Bank, представят своите виждания относно плюсовете и минусите на всяка една от възможностите, както и личната им мотивация да изберат и двете в крайна сметка. WU Executive Academy е част от Виенския университет по икономика и бизнес (WU), най-големият бизнес университет в Европа, който притежава повече от 100-годишен опит и отлична репутация в областта на образованието за мениджъри. Той се нарежда сред най-добрите бизнес университети в света.

Представяме ви интервюто с тях, което може да ви помогне при вашия избор.

Много експерти съветват да кандидатстваме за CFA сертификат в началото на нашата кариера, тъй като МВА е предназначена за професионалисти с повече опит. И вие ли сте на това мнение?

Проф.Фрювирт: Абсолютно. Едно от изискванията на много бизнес училища към бъдещите МВА студенти е те да притежават между 4 и 5 години професионален опит. CFA обикновено е избиран от хора, които все още са в начален етап на кариерното си развитие или пък от студенти, които следват магистратура по финанси.

И.Пенев: CFA e чудесен начин да дадете силен старт на финансовата си кариера още в самото начало. Много анализатори и експерти по инвестиционно банкиране се записват в CFA програми, за да придобият нужните знания и умения, които да им помогнат да преминат от начално ниво към по-ръководни позиции. На подобен етап, една МВА програма не е удачен избор, тъй като все още не е натрупан достатъчно управленски опит, а пък и цената от около 4 хил. долара за три изпита прави CFA по-евтината и приемлива опция. МВА програмата е желателна и дори необходима след като има професионален напредък и повече опит на по-висши длъжности.

Какви са основните разлики между двете обучения по финанси?

Пенев: Фокусът върху междуличностните умения и други не-финансови дисциплини предлага много по-мащабен поглед върху бизнеса, който значително надхвърля границите на това да изчислиш с точност сумите в таблицата за отчет на приходите, например. CFA е отличен избор за бързо кариерно израстване в сферата на финансите, но това, което е необходимо за истинско професионално развитие до по-висши позиции е цялостното финансово образование. А една МВА програма може да ви осигури не само това, но и отлични професионални контакти и разнородни бизнес перспективи с различен обхват, което определено може да насърчи успешното развитие на бъдещите ви бизнес инициативи.

Овчиников: Напълно съм съгласен. Или образно да кажем – МВА програмата е километър широкa и сантиметър дълбокa, докато CFA e сантиметър широк и километър дълбок. CFA предоставя добър набор от инструменти за инвестиционни посредници и финансови анализатори, ако вземем предвид бизнеса с управление на активи. Въпреки че е отличен начин да организираме нашите финансови умения, може да се окаже, че някои от нещата, които трябва да изучим в подробности, няма да са ни необходими. Например, второ ниво се фокусира задълбочено върху DCF модел за оценка на предприятия. Финансовата МВА програма от друга страна, е доста по-всеобхватна и има по-голяма целева аудитория. При нея, фокусът е върху стратегията, управлението и други ключови умения, нужни на един мениджър.

Друга разлика е форматът. CFA е базиран на само-обучение, докато по време на МВА програмата студентите учат в групи. Това какво значение има за самите студенти?

Проф. Фрювирт: Предимството на МВА програмата е, че знанието придобито по време на обучението е ценно не само в инвестиционния бизнес, но и в много други сектори. Много МВА студенти идват от сфери извън бизнеса и финансите и допринасят с нови и свежи идеи, което добавя огромна стойност за целия випуск. Така, студентите учат един от друг, като това разширява техните управленски, социални и лидерски умения. Благодарение на този интензивен формат, заедно със самоподготовката, груповите занимания, казусите и следмодулните задачи, студентите се опознават и изграждат истинска и стабилна професионална мрежа от контакти.

Пенев: Основните модули на финансовата МВА програма са чудесни! След всеки модул, се връщах в България с нови идеи за това как да се справя с несъвършенствата в нашия бизнес модел. Така че, програмата наистина ми отвори очите за доста неща. Споделянето на опит и идеи с група умни хора е много стимулиращо. Дори обмислям да стартирам бизнес с един колега от университета.

Овчиников: Аз силно вярвам в продължаващото образование, което смятам за изключително важно за това да се поддържам в добра форма. Когато се записах за МВА, имах две цели: да развия управленските ми умения и да се заредя с нови идеи от хора с различен опит. И двете цели бяха успешно реализирани, съдейки по обратната връзка, която получавам от колегите си.

Ако имахте само 30 сек. да обобщите разликите между CFA и МВА, какво бихте казали?

Проф. Фрювирт: МВА програмата позволява повече гъвкавост в кариерата, тъй като завършилите МВА получават по-широко образование и могат по-лесно да се адаптират към постоянно променящата работна сред. CFA е правилният избор, ако искате да се фокусират изцяло върху сектора на инвестициите, тъй като той ще ви осигури нужното ноу-хау в инвестиционния анализ и разпределението на активи. 

Овчиников:  И CFA и МВА изискват усилен друг, отдаденост и добре развити умения. И с двете ще изпъкнете сред останалите кандидати. Но все пак фокусът е различен – CFA е професионална квалификация за инвестиционната индустрия, докато МВА програмата е чудесна за хора на мениджърски позиции, независимо в кой сектор.

 

Пенев: Лично за мен, CFA даде силен старт на кариерата ми в началото, докато МВА програмата беше следващата логична стъпка в моето развитие, докато напредвах по кариерната стълба. И CFA и МВА имат място в CV-то на мотивирания и амбициозен финансов професионалист. CFA програмата ми предостави задълбочено разбиране за финансовите концепции, докато МВА програмата ми даде по-широк поглед върху различните аспекти на това да управляваш бизнес и да създаваш нови бизнес възможности. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top