fbpx
Начало » Любопитно » 7 ползи от смеха

7 ползи от смеха

  • myotova
  • 13 май 2022
  •  Коментарите са изключени за 7 ползи от смеха

Всички ние сме чували изразът “Смехът е здраве“, който се оказва изключително верен. Смехотерапията е много полезна и времето прекарано в смях има много добър ефект върху нас и нашия организъм. Терапевтичният ефект е доказан от много изследвания, които сочат че когато се смеем намаляваме риска от развитие на здравословни проблеми. Ето няколко от ползите, които носи смеха:

1.По-добра памет и по-малко стрес

Редовният смях намалява хормонът, който се освобождава при стрес (кортизол) с до цели 69%. Това от своя страда има положителен ефект върху мозъкът, който успява да прави повече връзки, да осмисля информацията и да мисли много по-бързо.

Смехът повишава креативността чрез създаване на нови невронни връзки. Това се дължи на кислородът, който получава мозъкът по време на смях. По този начин подхранвате тъканите му и той действа много по-добре.

2.Здраве

Смехът влияе добре на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане, намалява отделянето на стресови хормони и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Когато се смеем циркулацията на кислород в кръвта ни се подобрява и това регулира кръвообращението. Освен това, той се бори с лошия холестерол и намалява възпалението на артериите, ако има такова.

3.По-добър имунитет

Смехът активира Т-клетки на имунния отговор, което го прави помощник в борбата с болестите и стимулирането на имунната система.

4.Смехът като лека тренировка

Знаете ли че, когато се смеем заздравяваме мускулите на стомаха си? Усмивката задейства и отпуска цели 80 мускула в тялото ни, дишането ни се ускорява, както и пулсът, което води до повече кислород изпратен към тъканите. Ако питате нас това си е една лека, изключително приятна тренировка.

5.Повишава настроението

Изследвания доказват, че освен да намали депресивните състояние, смехът повишава настроението много бързо. Смехът действа като масаж на мозъка, тъй като има влияние върху цялата мозъчна кора. Това води до по-добър сън и по-малко депресивни емоции. Доказано е, че хората с развито чувство за хумор рядко развиват депресия.

6.Успокоява болката

Няколко минути смях могат да се преборят със силно главоболие, благодарение на ендорфини, които се освобождават. Това вещество отпуска цялото тяло, включително мускулите и мозъка. Опиоидните свойства на ендорфина могат да успокоят и най-силната болка.

7.Повишена привлекателност

Няма какво да се лъжем, хората с чувство за хумор са много по-привлекателни. Все пак кой не обича да се забавлява? Освен душата на компанията, смехът може да ви направи и по-привлекателни за някой специален романтичен партньор. Смехът във връзката е изключително важен и сплотяващ.

И това не е всичко, смехът има още много ползи за организма, което го прави един невероятен лек за всяка болка. Освен това, смехът прави света много по-добро място. Не забравяйте, че смехът е заразен и се забавлявайте колкото може повече. Дали ще гледате забавен филм, ще четете вицове, или ще се забавлявате в компания с приятели няма значение- важното е да се наслаждавате на приятната емоция и нейните ползи!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top