fbpx
Начало » Любопитно » 7 начина да се справим с носталгията

7 начина да се справим с носталгията

  • bobi
  • 22 юни 2018
  •  Коментарите са изключени за 7 начина да се справим с носталгията

Всеки, който е прекарал продължително време далеч от вкъщи, вероятно добре знае какво е носталгия. Това е чувство на силна тревожност или емоционален дистрес, което се появява, когато се чувстваме отдалечени от познати хора и места и когато сме извън обичайната ни рутина. Причините носталгията да се появи са различни – трудности да се приспособиш към новата среда; чувство на откъснатост от обичайната ти среда; културен шок и проблеми при разбирането на различната култура или език.

Освен, че има много различни причини за появата на носталгия, има и много различни форми, под която тя се проявява. За някои това е непрекъснато да звънят на приятелите и семейството си, за други е критичното сравнение на всичко в новата среда с ‘нормалното’, на което са свикнали; или пък отдръпването от социалния живот на новото място. Носталгията не минава от днес за утре, а изисква много работа и усилия, за да се справиш с нея – това може да е трудно, но не е и невъзможно. По-долу ще намерите  няколко стъпки, които може да ви помогнат, за да се справите с носталгията. Помнете обаче, че ако никоя от тях не действа, е напълно нормално да поискате помощ, а университетът ви вероятно има разработени начини да ви подкрепи в този труден момент.

  1. Не се затваряй в стаята – намери нови приятели

Помни, че в университета има още много хора, които се чувстват като теб. Не се притеснявай да заговориш някого, защото не се знае къде ще срещнеш новия ти най-добър приятел. Дори и студентите, които са родом от страната, в която учиш, също често трябва да се преместят в друг град и изпитват носталгия.

  1. Запиши се в клубове, които университета предлага

Те са страхотен начин да развиеш редица умения, които бъдещите ти работодатели ще търсят, а и да се запознаеш с хора, с които имаш сходни интереси. Западните университети предлагат както клубове, свързани със специалностите, които преподават, така и спортни клубове, или хоби клубове като фотография, гледане на филми и какво ли още не. В повечето университети има и български общества, които се събират, за да празнуват различни празници, да правят мартеници или просто за по бира в петък вечер. Ако преди да заминеш някой не е спрял да ти повтаря, че трябва да се пазиш от българи в чужбина – не го слушай. В чужбина българите са същите, каквито са и в България – с едни ще се разбираш, други ще ти станат най-близките приятели, а с трети просто няма да искаш да говориш.

  1. Поддържай редовен контакт със семейство и приятели

В днешно време поддържането на редовен контакт с всички вкъщи е по-лесно от всякога. Баба ти вероятно също има Facebook, така че нищо не може да те спре да се чуваш редовно с всички. Запази си българския номер и ако си в страна от Европейския съюз, ще можеш да говориш без оскъпяване.

  1. Имай реалистични очаквания

Всички сме гледали американски сериали, които са покачили нереалистично очакванията ни от живота в университета. Вероятно съквартирантите, с които ще живеете в първата година, няма да имате отношения, които ще ви напомнят на сериала Приятели, но пък втората или третата година може да намерите квартира с приятелите, които вече сте намерили. Не очаквайте, че всичките ви съквартиранти ще си измиват чиниите и за това направете график с всички домашни задължения, за да се чувствате по-уютно в новия ви дом.

  1. Разучи какво има около теб

Отиди на разходка из квартала, пробвай да пазаруваш в различни магазини или се запознай със съседите от долния етаж. Опознавайки какво има около теб, по-бързо ще се почувстваш вкъщи и ще знаеш как да се справиш с различни ситуации.

  1. Прибирай се често вкъщи

Абонирай се за нюзлетърите на нискотарифните компании и следи кога ще се появи някоя промоция с евтини билети до вкъщи – прибирането за уикенда за 10-15 евро вече не е мисия невъзможна, както беше преди години.

  1. Грижи се за себе си

Не забравяй да се грижиш за себе си – храни се редовно, спортувай често и не прекарвай цялото си време затворен в стаята. Ако не можеш да се справиш сам с носталгията – проучи каква помощ предлага университетът. Те може да имат различни групи, в които заедно с други студенти, които изпитват силна носталгия, да може да откриете стратегии да се справите с нея; може да ти дадат ваучери за спорт или да ти предложат самостоятелни сесии с консултант.

Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top