fbpx
Начало » Любопитно » 7 любопитни факта за Библията

7 любопитни факта за Библията

  • bobi
  • 20 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за 7 любопитни факта за Библията

1/7

Най-крадената книга

Библията е една от най-продаваните книги в световен мащаб. Според неофициални данни годишно в САЩ се продават около 25 млн. копия. Оказва се обаче, че Библията е и една от най-крадените книги. Със сигурност крадците са хора, които досега не са чели десетте Божи заповеди. : )

2/7

Първата

Библията е първата книга, която Гутенберг отпечатва на своята печатна преса в средата на 15-ти век. Днес, почти 600 години по-късно, три копия на Библията, направени от Гутенберг, все още съществуват, запазени в отлично състояние. Те се съхраняват в библиотеката на Конгреса във Вашингтон.

3/7

Една дума прави разлика

През 17-ти век, когато Библията започва да се разпространява на все повече езици, едно копие на свещената книга става популярно като „Библия на грешниците”. В него е допусната минимална грешка, която обаче е прекалено значима, за да бъде пренебрегната. Ето какво гласи 7-та Божа заповед в съответното копие: „Прелюбодействайте”. Разбира се, изпусната част е само думичката „не”, но сами разбирате, че тази грешка може би е довлякла на много хора сериозни проблеми.

4/7

14 млн. долара

Освен най-продаваната, най-крадената, Библията може би ще се окаже и най-скъпата книга. През 2013 г. поетичен превод на част от книгата е продаден за колосалната сума от 14 млн. долара.

5/7

Най-голямата Библия

Дори и на Голиат ще му е трудно да носи в чантата си тази Библия! Тя тежи 453 кг, висока е 110 см, а разтворът ѝ е 248 см. Книгата се съхранява в университет в Тексас.

6/7

Остаряването, по библейски

Или модерните хора са много по-крехки в сравнение с онези, живели по време на зараждането на християнството и преди това, или просто интерпретацията ни на библейското време е напълно грешна. Матусал, библейски персонаж, живее до 969 г.! Адам, Сит и Ной също живеят малко над 900 г. Изглежда сякаш след Потопа средната продължителност на живота на хората рязко е намаляла.

7/7

Рекорд за най-много бракове

Цар Соломон държи рекорда за най-много съпруги сред персонажите от Библията. Според писанията той имал около 700 съпруги и 300 любовници. Само можем да гадаем как е успявал да помни имената им!

Източник: https://www.vesti.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top