fbpx
Начало » Любопитно » 6 технологии, които скоро ще изчезнат

6 технологии, които скоро ще изчезнат

  • netpro
  • 08 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за 6 технологии, които скоро ще изчезнат
vintage-telephones-hanging-on-floor

1.Стационарните телефони

Светът става все по-свързан, но старите стационарни телефони се превръщат във все по-голяма рядкост. Причината за тяхното окончателно изчезване няма да са просто мобилните телефони, а появата на т.нар. Internet of things (Интернет на нещата). Тогава всички уреди около вас ще са свързани в мрежата, а комуникацията ще протича от множество източници. Стационарният телефон просто няма да може да се справи при това положение.

2. SIM картите

Оставаме на вълна телефони. Не, не се тревожете – мобилните устройства няма да изчезнат скоро… но ще се променят. Една от най-ключовите технологии, свързана с тях е SIM картата. Те вероятно ще останат в миналото след не повече от десет години. Всъщност, Apple отсега експериментира с вградени карти. Всичките други джаджи, които използват подобна технология, също ще се прехвърлят.

3.  Компютърната мишка

“Ще изяде ли мишката книжката?” Това беше най-популярният въпрос преди няколко години. Изглежда, че отговорът не само е не, а книжката даже ще надживее своя “заклет враг”. Мишката има своите недостатъци. Хората, които работят дълго време на компютър, дори рискуват да развият проблеми със ставите и сухожилията от упоритото цъкане. В бъдеще устройствата ще различават жестове и движения на ръката върху повърхности като тачпад-а на лаптопите. Тази промяна вероятно ще се случи до 10-15 години.

4. Зарядното за телефони

С оглед на повсеместното разпространение на смартфоните изглежда просто невероятно да говорим за изчезването на технология, която е свързана с тях. Бъдещето обаче принадлежи на безжичните зарядни, които ще могат да работят с различни устройства. Те ще пестят енергия, тъй като ще се изключват веднага когато смартфонът е зареден. Ще можете да ги вземете и когато пътувате или сте на открито.

5. Факсовете

Вероятно предполагате, че те вече са изчезнали, но не трябва да подценявате упоритостта на държавната администрация. Има и обективни причини – факсовете продължават да са евтин и сигурен начин за комуникация. Бъдещето обаче е пределно ясно и в него няма място за тях. Ако сега съществуват още притеснения за поверителността на комуникацията, то в бъдеще технологиите за криптиране няма да оставят никакви съмнения.

6.  Любителските фотоапарати

 

Фотографията е сериозна и професия, изкуство и занаят едновременно. Съвсем естествено, професионалистите винаги ще имат свое оборудване. Любителите обаче – не. В близките години окончателно ще изчезнат всички фотоапарати, които не отговарят на професионалните нужди. Смартфоните са напълно достатъчни, за да отговорят на очакванията на всички останали. 

 

Автор: Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top