fbpx
Начало » Любопитно » 6 държави в света пуснаха децата на училище! Вижте как

6 държави в света пуснаха децата на училище! Вижте как

  • bobi
  • 14 май 2020
  •  Коментарите са изключени за 6 държави в света пуснаха децата на училище! Вижте как

Пандемията удари целия свят и с това училищата затвориха врати, за да забавят разпространението на болестта и да бъдат децата здрави. Коронавирусът засегна 1.4 милиарда ученици по целия свят! Изключителен прецедент в световната история.

И все още в много държави училищата ще стоят затворени поне до есента. Повечето, включително България, ще възобновят по план септември месец, ако пандемията не се разпространи наново. Но на няколко места по света процентът на заразените хора спадна драстично и с това училищата отново отвориха.

В Израел част от училищата вече работят – това са училища за деца със специални нужди, ученици от първи до трети клас и тинейджъри в гимназията. Другите държави, които отвориха училищата, са Норвегия, Япония, Дания, Китай и Тайван.

Децата се върнаха в училищата, но в нова реалност. Нещата вече не са същите, но все пак са в учебната сграда. Първата новост е, че всеки ден се мерят температурите на учениците на вратата. Вече всяко дете стои на метър от другите, а когато времето е хубаво – повечето уроци се изкарват навън на въздух.

Ако трябва да говорим в конкретика за дадените държави – в Дания и Израел и Норвегия всяко бюро е на 2 метра разстояние. Това е, знаем, и официалната препоръка за ефективно социално дистанциране.

В Дания децата влизат през няколко различни входа, за да се предотврати тълпата. Родителите пък не се допускат въобще да влязат в училището.

В Япония, Тайван и Китай следят изключително стриктно за температурата на децата и я мерят по повече от веднъж на ден. Ако някое дете има висока температура, въобще не се допуска в сградата.

В Пекин учениците попълват всеки ден анкета с това как се чувстват и какво са правили извън училището. Така се изчислява риска от заразяване от външен човек. Учениците са допускани в сградата, само ако рискът е нисък или го няма.

Част от учениците отново в Пекин пък получиха и безплатни термометри, с които са длъжни по два пъти на ден, докато са на училище, да мерят своята температура.

В Израел нещата са дори по-крайни. Родителите трябва да подпишат здравна форма, която потвърждава, че детето им няма коронавирус. Ако член на семейството има коронавирус или се окаже, че родителите са излъгали – чака ги съд.

В Дания се изисква децата да мият ръцете си на всеки час и да носят маски. За да измиват бързо ръцете си, на всяко училище извън сградата са инсталирани системи и там веднъж на час децата отиват да се дезинфекцират.

С маските въпросът е доста спорен между тези държави. В Тайван са задължителни за учениците, дори докато са в класната стая. В Израел отново е задължителна, докато са на училище, но могат да я свалят в класните стаи.

По отношение на столовете, в които децата ядат, в Шанхай и Пекин всеки стол е на два метра разстояние. В другите държави столовете са затворени, например, и децата си носят храна от вкъщи.

За да няма струпване на деца и в класните стаи, в някои от държавите, например в Дания, ако в клас са били 20 деца преди коронавируса, сега вече са по 10 или по 7. Най-интересното е обаче, че всяка група продължава да си има своя стая и свои учител. По време на учебния ден децата комуникират само в тяхната им група.

В Норвегия групите са още по-малки – между 3 и 6 деца в зависимост от възрастта. За пример – преди пандемията един клас е средно от 20 човека.

При всички случаи мерки се взимат и то сериозни. Но до какви резултати ще доведат тези мерки – предстои да видим. Ще продължим да следим темата!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top