fbpx
Начало » Любопитно » 5 хранителни добавки, от които НЕ се нуждаем

5 хранителни добавки, от които НЕ се нуждаем

  • bobi
  • 27 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за 5 хранителни добавки, от които НЕ се нуждаем

Често, когато изпитваме хронична умора или отпадналост, посягаме към витамините и добавките без рецепта. Но как може да бъдем сигурни кои от тях наистина действат. И още повече – кои от тях по-скоро биха ни навредили, отколкото да са ни в помощ. Неприятното е, че всъщност няма как да знаем. Нито пък дори да получим информация от опаковката за възможните потенциалните неблагоприятни ефекти.

Ето някои от изненадващите и неочаквани странични ефекти на пет популярни добавки.

Добавки за прочистване на черния дроб

На пазара съществуват много добавки за детоксикация, при това не само като таблетки, но дори под формата на чайове и сокове. Хората искат нещо, което може да реши проблемите от раз – просто да си купят магическо хапче за всичко.

Снимка 571942

Източник: iStock

А, всъщност, много по-добре е човек да детоксикира тялото си по естествен пъти и така да изчисти не само черния дроб, а и бъбреците. И ако и това не помогне – да потърси медицинска помощ.

Колаген

Загуба на време и средства е използването на колагенови добавки за здравето на ставите и хрущялите. Факт е, че много от тях да проучени и тествани, но въпреки това няма конкретни доказателства, че реално действат. Медицината може и да се надява, че някой ден ще има пробив във възстановяването и растежа на хрущяла, но на този етап няма какво да помогне в тази насока.

И все пак, ако човек реши да ползва колагенови добавки за болки в ставите, дори да не получи желаното облекчени, трябва да знае, че е те са безвредни.

Селен

Приемът на твърде много селен може да бъде опасен за здравето. Селенът е елемент, необходим за нормалната клетъчна функция, но при високи дози има токсичен ефект. Или поне така твърдят специалистите в статия, публикувана в JAMA Internal Medicine.

Снимка 571941

Източник: iStock

Дори се смята, че токсично високите нива на селена в добавките са довели дори до масова „епидемия“. И ако производителите спазваха стандартите, използвани във фармацевтичната индустрия, това можеше да бъде предотвратено.

Добавки за отслабване

Повечето хора смятат, че това ще бъде бързо решение на проблемите с килограмите. На теория звучи чудесно, но практиката показва нещо съвсем различно. Тъй като не само желаният резултат е трудно постижим, но и защото в повечето случаи има редица странични неблагоприятни ефекти. Сред тях са високо кръвно налягане, безсъние и проблеми с черния дроб.

Снимка 571943

Източник: iStock

Мултивитамини

Може би най-изненадващият страничен ефект от приемането на мултивитамини е, че… нямат ефект.

Много хора вярват, че мултивитамините са сигурен начин да получат това, от което се нуждаят. А колко по-просто би било човек да се опита да направи всичко възможно, за да оптимизира цялостното си здраве – чрез добра храна и начин на живот, преди да посегне към изкуствено създадените мултивитамини и добавки.

Защото интелигентният избор на начин на живот е най-добрата гаранция за бъдещо здраве, пише Eat This, Not That.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top