fbpx
Начало » България » 5 непопулярни у нас професии, които можете да упражнявате с удоволствие

5 непопулярни у нас професии, които можете да упражнявате с удоволствие

  • netpro
  • 18 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 непопулярни у нас професии, които можете да упражнявате с удоволствие
Gotvach

Популярността на дадена професия сред хората се измерва най-вече с начина, по който звучи и с парите, които „има в нея“- с други думи, с размера на получаваната заплата. Интересният извод, до който стигнах, хвърляйки поглед на класациите и говорейки с хората, е, че, за да стигнат до идеята да проверят заплатата, името на професията трябва да ги заинтригува. Ето и 5 от професиите с недотам привлекателни имена, които обаче не заслужават да бъдат пренебрегвани.

1.      Шеф готвач

За българите да бъдеш готвач все още е нещо недотам престижно, макар че телевизионните реалитита по темата помогнаха на тази професия да се погледне с друго око. Ако преди половин век от готвачите се е очаквало просто да стоят над казана с манджа, то днес готвенето се е превърнало във форма на изкуство. Отношението към храната е различно и все повече хора търсят в ресторанта не нещо за ядене, а удоволствието от добре приготвената интересна и красиво поднесена храна. Това прави кухнята място, където се твори, макар и далече от очите на клиентите. Но и това вече не е съвсем вярно- шоу-готвенето ще набира все по-голяма популярност в следващите години. Промяната на отношението на хората към храната означава и по-голяма готовност да заплащат по-висока цена за качествени, интересни ястия. А добрият шеф-готвач е съкровището на всеки ресторант.

2.      Интериорен дизайнер

Като заговорихме за красота и изкуство, една от подценяваните професии у нас е тази на интериорния дизайнер. Обзавеждането все още се счита за строго лично пространство и у нас се приемат съвети от всевъзможни книги за Фън-шуи и каталози за дизайн, но не и от специалисти в областта. Те все още сякаш се считат за привилегия на по-богатите откъм финанси, но бедни откъм идеи хора. Ако не в директно в домовете, интериорните дизайнери могат да помогнат на крайния клиент и показвайки възможни комбинации за обзавеждане в магазините за мебели и предмети за дома. През последните години все повече големи вериги започнаха да предлагат и възможност да си изготвите 3D проект, което предлага нови възможности за реализация на интериорните дизайнери.

3.      Медицинска сестра

На сестрите сякаш се падат най-неприятните задължения. Ако са в амбулаторен кабинет, те са тези, които обработват амбулаторни листове, рецепти, болнични листове, поставят инжекции, пишат извинителни бележки… Болничните пък са заети да поставят абокати, да взимат кръв, да мерят температура… Изобщо, все „приятни“ занимания. Така че изглежда някак си логично, ако искате да работите в сферата на здравеопазването, да се занимавате с медицина, стоматология или фармация. Наред с всички неприятни задължения обаче, медицинските сестри са тези, които са най-близо до пациентите и всъщност нерядко носят най-голяма отговорност при спешни състояния, защото те първи отиват да видят какво се случва, когато звънне звънецът. А това води до много благодарни хора, които, без преувеличение, понякога дължат живота си именно на сестрите. От тях е също и милата грижа и добрата дума за пациента и близките му, както и удоволствието да проследяват отблизо възстановяването на болния човек. Може би откъм заплащане професията не е сред конкурентните, а и едва ли в следващите години ще се нареди близо до тях, но от гледна точка на удовлетворението, което получавате- то определено е голямо.

4.      Издател

Има някакъв странен негативизъм, който понякога се наблюдава към издателите. Професията обаче е много интересна, свързана е едновременно и с нови технологии, и с лична комуникация и срещи с клиенти. Това предполага да работите непрекъснато над себе си и да се самоусъвършенствате, да се сблъсквате всеки ден с предизвикателства и да се обогатявате от контакта с нови, различни хора. Също така, ще ви се наложи да развиете и нюх към това, което би се продавало добре, макар и в перспектива и да „отсявате зърното от плявата“, когато някой дойде при вас с молба да издадете видимо посредствена творба. Освен това, дипломатичността също трябва да е сред силните ви качества- именно защото понякога ще се налага да обяснявате на кандидат-авторите, че са посредствени. Това изглежда ли ви като скучна професия?

5.      Научен работник

Науката е за скучни, стари хора и в нея определено няма пари- мисля, че това обобщение се доближава до общоприетото схващане за ситуацията в научните среди у нас. Тя обаче не е точно такава и има всички шансове да върви упорито към подобряване. Освен държавните научни центрове, има и нови, частни, работещи по международни програми лаборатории, в които не се жалят пари, а и се залага много повече на младите учени. Европейски програми, които да стимулират интереса на младите хора към науката също не липсват. А най-важното в случая е удовлетворението от работата- стъпка по стъпка, търпеливо, в научните лаборатории се заражда прогреса на човечеството и съм сигурна, че усещането да сте част от този прогрес ще бъде чудесно.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top