fbpx
Начало » Любопитно » 5 идеи за здравословни коледни сладкиши

5 идеи за здравословни коледни сладкиши

  • bobi
  • 16 дек. 2022
  •  Коментарите са изключени за 5 идеи за здравословни коледни сладкиши

оледните празници безспорно са най-очакваната част от годината за мнозина. Семеен уют, красива украса, ярки светлини и вкусна храна. За хората, които обаче не искат да развалят диетата си с висококалоричните сладки изкушения, сме подготвили пет рецепти за здравословни сладкиши, с които да запазят формата си.

Противно на очакванията, приготвянето на здравословни ястия не трябва да включва сложни рецепти и часове в кухнята. Нашите предложения са не само изключително вкусни, но и лесни за приготвяне. Вижте ги:

1. Здравословна баница с тиква

Необходими продукти:

  • 6 броя пълнозърнести кори за баница – около 200 г
  • 300 г тиква
  • 70 г стевия с еритритол (Сладостта отговаря на 70 грама захар – в съотношение 1:1 е)
  • 50 г орехи
  • 1/2 ч.л канела

Начин на приготвяне:

Обелваме и нарязваме на кубчета суровата тиква, след което я слагаме в тенджера и я покриваме с вода. Варим за около 15-20 минути, докато омекне.

След като тиквата е готова, я изваждаме в купа и внимателно я намачкваме с вилица. Към полученото пюре добавяме стевията с канелата и разбъркваме.

Накрая добавяме и натрошените орехи. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят.

Взимаме една кора и я сгъваме през половината, след което добавяме от плънката по средата. Затваряме от двата края и започваме да навиваме. Повтаряме и с останалите кори.

Нареждаме в тава, която сме покрили с хартия за печене. Печем на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.

2. Здравословни кокосови бонбони

Необходими продукти:
  • 300 гр. обезмаслена извара
  • 1 доза протеин на прах (ако не използвате протеин на прах можете да заместите с 30 – 40 гр. кокосово брашно)
  • 1 с.л. мед или друг подсладител
  • 1 с. л. лешников тахан
  • Сурови бадеми
  • Кокосови стърготини за овалване

Начин на приготвяне:

Смесваме всички съставки без бадемите и кокосовите стърготини в купа. След това от получената смес оформяме топчета, като във всяко поставяме по един бадем. Овалваме всеки бонбон в кокосовите стърготини.

Наредете в подходящ съд и оставете в хладилника за няколко часа, за да се стегнат.

3. Шоколадово брауни без брашно

Необходими продукти:

  • 1 консерва червен боб
  • 1 яйце
  • 1 по-узрял банан
  • 1 доза протеин на прах (30 гр.)
  • 1 с.л. мед или друг подсладител
  • 20 гр. какао на прах (ако искате браунито да има по-шоколадов вкус, сложете повече)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Фъстъчено масло

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки без фъстъченото масло в блендер. Изсипете в малка тавичка върху хартия за печене или силиконова форма. Украсете отгоре с малко фъстъчено масло. Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 30-35 минути.

4. Коледни бисквитки без захар

Необходими продукти:

  • 50 гр. овесено брашно или овесени ядки, смляни на брашно
  • 30 гр. кокосово брашно
  • 80 гр. скир или обезмаслена кремообразна извара
  • 15 гр. фъстъчено масло
  • бакпулвер
  • ванилия
  • подсладител (например стевия). Ако не използвате, можете да сложите малко мед.
  • течен шоколад без захар за декорация по желание (може да използвате фъстъчено масло или ядков тахан)

Начин на приготвяне:

Смесвате първо брашната. След това добавяте и останалите съставки. Разбърквате сместа и оформяте бисквитките. Печете върху хартия за печене на 180 – 200°С

След като бисквитките са готови, декорирайте.

5. Палачинкова торта с яйчен крем

Необходими продукти за торта с диаметър 12 см:

За палачинките:

  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 1 с.л. кокосово масло
  • 2 яйца
  • 5 с.л. брашно от лимец (или друго по избор)
  • ванилия
  • щипка сол
  • щипка сода за хляб

Разбъркайте продуктите до гладка смес. Пригответе палачинки с предпочитана от вас големина.

За крема:

  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. с връх брашно от лимец (или друго по избор)
  • ванилия
  • мед или подсладител

Кипнете на ниска степен половината от млякото. В останалата част от него разбъркайте останалите продукти до гладка течност. Махнете млякото от котлона и я прибавете на тънка струйка. Върнете на котлона и при непрестанно бъркане изчакайте кремът да се сгъсти.

За шоколадовия ганаш:

На водна баня разтопете 8 парчета натурален шоколад (без захар) и 2 ч.л. кокосово масло.

Редувайте палачинките с тънко намазан крем и оформете торта. Покрийте с шоколадовия ганаш и я оставете да престои в хладилник за около 2 часа.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top