оледните празници безспорно са най-очакваната част от годината за мнозина. Семеен уют, красива украса, ярки светлини и вкусна храна. За хората, които обаче не искат да развалят диетата си с висококалоричните сладки изкушения, сме подготвили пет рецепти за здравословни сладкиши, с които да запазят формата си.
Противно на очакванията, приготвянето на здравословни ястия не трябва да включва сложни рецепти и часове в кухнята. Нашите предложения са не само изключително вкусни, но и лесни за приготвяне. Вижте ги:
1. Здравословна баница с тиква
Необходими продукти:
- 6 броя пълнозърнести кори за баница – около 200 г
- 300 г тиква
- 70 г стевия с еритритол (Сладостта отговаря на 70 грама захар – в съотношение 1:1 е)
- 50 г орехи
- 1/2 ч.л канела
Начин на приготвяне:
Обелваме и нарязваме на кубчета суровата тиква, след което я слагаме в тенджера и я покриваме с вода. Варим за около 15-20 минути, докато омекне.
След като тиквата е готова, я изваждаме в купа и внимателно я намачкваме с вилица. Към полученото пюре добавяме стевията с канелата и разбъркваме.
Накрая добавяме и натрошените орехи. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят.
Взимаме една кора и я сгъваме през половината, след което добавяме от плънката по средата. Затваряме от двата края и започваме да навиваме. Повтаряме и с останалите кори.
Нареждаме в тава, която сме покрили с хартия за печене. Печем на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.
2. Здравословни кокосови бонбони
- 300 гр. обезмаслена извара
- 1 доза протеин на прах (ако не използвате протеин на прах можете да заместите с 30 – 40 гр. кокосово брашно)
- 1 с.л. мед или друг подсладител
- 1 с. л. лешников тахан
- Сурови бадеми
- Кокосови стърготини за овалване
Начин на приготвяне:
Смесваме всички съставки без бадемите и кокосовите стърготини в купа. След това от получената смес оформяме топчета, като във всяко поставяме по един бадем. Овалваме всеки бонбон в кокосовите стърготини.
Наредете в подходящ съд и оставете в хладилника за няколко часа, за да се стегнат.
3. Шоколадово брауни без брашно
Необходими продукти:
- 1 консерва червен боб
- 1 яйце
- 1 по-узрял банан
- 1 доза протеин на прах (30 гр.)
- 1 с.л. мед или друг подсладител
- 20 гр. какао на прах (ако искате браунито да има по-шоколадов вкус, сложете повече)
- 1 ч.л. бакпулвер
- Фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки без фъстъченото масло в блендер. Изсипете в малка тавичка върху хартия за печене или силиконова форма. Украсете отгоре с малко фъстъчено масло. Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 30-35 минути.
4. Коледни бисквитки без захар
Необходими продукти:
- 50 гр. овесено брашно или овесени ядки, смляни на брашно
- 30 гр. кокосово брашно
- 80 гр. скир или обезмаслена кремообразна извара
- 15 гр. фъстъчено масло
- бакпулвер
- ванилия
- подсладител (например стевия). Ако не използвате, можете да сложите малко мед.
- течен шоколад без захар за декорация по желание (може да използвате фъстъчено масло или ядков тахан)
Начин на приготвяне:
Смесвате първо брашната. След това добавяте и останалите съставки. Разбърквате сместа и оформяте бисквитките. Печете върху хартия за печене на 180 – 200°С
След като бисквитките са готови, декорирайте.
5. Палачинкова торта с яйчен крем
Необходими продукти за торта с диаметър 12 см:
За палачинките:
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. кокосово масло
- 2 яйца
- 5 с.л. брашно от лимец (или друго по избор)
- ванилия
- щипка сол
- щипка сода за хляб
Разбъркайте продуктите до гладка смес. Пригответе палачинки с предпочитана от вас големина.
За крема:
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 яйце
- 1 ч.л. с връх брашно от лимец (или друго по избор)
- ванилия
- мед или подсладител
Кипнете на ниска степен половината от млякото. В останалата част от него разбъркайте останалите продукти до гладка течност. Махнете млякото от котлона и я прибавете на тънка струйка. Върнете на котлона и при непрестанно бъркане изчакайте кремът да се сгъсти.
За шоколадовия ганаш:
На водна баня разтопете 8 парчета натурален шоколад (без захар) и 2 ч.л. кокосово масло.
Редувайте палачинките с тънко намазан крем и оформете торта. Покрийте с шоколадовия ганаш и я оставете да престои в хладилник за около 2 часа.