fbpx
Начало » България » 4 неща, от които можеш да се откажеш, за да спестиш пари

4 неща, от които можеш да се откажеш, за да спестиш пари

  • netpro
  • 26 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за 4 неща, от които можеш да се откажеш, за да спестиш пари
pari i strah L

 

Живеем в консуматорско общество. Често сме чували този израз. Цъкаме с език, тюхкаме се, а не рядко и критикуваме другите “консуматори”. Но понякога не осъзнаваме, че това явление е доста по-масово отколкото си мислим и обхваща и самите нас. Животът ни е пълен с неща – вещи и услуги, от които реално нямаме особено голяма нужда. Този материал ще е особено интересен за младите, защото именно те най-често се борят с контролирането на разходите си.

 

1.      Откажете се от телевизията

 

“О, ужас!”- ще възкликнат някои. Още с първото си предложение посягам на едно от най-светите неща за съвременния човек. Все пак как ще живеем без актуалните риалитита или турските сериали… Е, оказва, че може и все повече хора го правят. Няма нужда да плащате такса всеки месец за нещо, което може да получите само използвайки интернет. Множество ТВ компании вече предлагат услуги за гледане онлайн или на мобилни устройства. Спортни събития, филми, новини… Каквото поискате – има го. Няма лошо да притежавате телевизор (т.е. голям екран), защото лесно можете да го свържете с компютър или смартфон. .

 

2. Стига готова храна – гответе повече

 

Няма по-хубаво нещо от това да си поръчаш една пица, след дългия работен ден. Е, да! Хубаво е, признавам, и няма лошо да го правите от време на време. Но не прекалявайте, защото от готовата парите буквално изтичат от ръцете ви. Много по-евтино е да си купувате продукти и да си готвите. Да, знам, че сте уморени. И аз го изпитвам, но има много неща, които се правят лесно и бързо и стават супер вкусни, когато са сготвени на място. Ако много бързате – винаги можете да си направите един сандвич с каквото си поискате. Ще установите, че на цената на един купешки (който може и да не е много вкусен) ще притежавате продукти за десет.

 

3. За бога – пазете си техниката

Аман от хора, които си сменят смартфоните през няколко месеца. Производителите им успяха да ги превърнат в моден аксесоар. Скоро вероятно ще започнат да пускат модели и за сезон пролет-лято. Не се шегувам – напълно възможно е това да се случи. Но вие не се връзвайте!  Няма причина да сменяте нещо, което работи добре. Не е разумно да плащате “данък обществено мнение” и да се отказвате от апарати, които работят. Разбира се, ще трябва и да ги пазите малко повече. Инвестирайте в хубав протектор, не натоварвайте устройството си с купища приложения, които не ползвате и ще установите, че съвременната техника може да издържа и повече време.

 

4. Разхождайте се повече

Някои хора просто залепва зад волана на автомобила, когато се сдобият с такъв. Безспорно притежаването на кола си е голямо предимство и удобство, но в много ситуации можете да си спестите бензин и нерви от задръставния, трафик и т.н. Решението е просто да ходите повече пеша. Ще установите, че освен по-евтино, може да бъде и приятно и отпускащо след дълъг работен ден. Не забравяйте и за градския транспорт. Нерядко той избягва задръстванията и се оказва дори по-бърз от автомобила.

 

Йордан Карапенчев

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top