fbpx
Начало » Любопитно » 20 любопитни факта за образованието по света

20 любопитни факта за образованието по света

Във всяка държава темата за образованието се възприема по различен начин. Въпреки водените дебати, все още не може да се намери единен отговор на въпросите коя е най-подходящата възраст за започване на задължителното образование или пък колко трябва да бъде дълъг един учебен ден. Подходите на отделните държави са изключително разностранни. Вижте 20 любопитни факта за образованието в различните кътчета на света:

1. В Австралия съществува училище, което предава уроци чрез радио сигнал до ученици, живеещи в отдалечени райони.

2. Най-голямото училище е в Индия – „City Montessori School“. В него се обучават над 32 000 деца.

3. В Китай децата получават най-много домашна работа. Тийнейджърите в Шанхай отделят по 14 часа седмично за подготовка вкъщи.

4. Децата, живеещи в Пакистан, нямат право на безплатно обучение. Там задължителното образование трае от 5 до 9-годишна възраст.

5. Лятната ваканция в Чили започва от средата на декември и свършва в началото на месец март. Това прави 3 месеца свободно време за учениците.

6. Франция е страната с най-кратката учебна година, но и с най-дългия учебен ден.

7. Децата в Германия получават т.нар. „Schultüte“  когато започват училище. Това е конус, пълен с химикалки, книжки и лакомства, които учениците получават като подарък.

8. Много от уроците в Канада се преподават, както на английски, така и на френски език.

9. В Бразилия децата започват училище в 7 часа сутринта и се прибират вкъщи за обяд със семейството, тъй като за тях това е важна част от ежедневието.

10. Всички деца в Холандия започват училище на техния четвърти рожден ден, за да има винаги някой нов ученик в класа.

11. „The King’s School“ в Кентърбъри, Англия е най-старият интернат в света, създаден през 1567 г., като днес предоставя всичко необходимо за едно съвременно образование.

12. Децата в Русия винаги започват училище на 1 септември – Денят на знанието – независимо дали се пада в почивен или в делничен ден.

13. Най-малкото училище в света е в Торино, Италия, в което през 2014 г. има само един ученик.

14. Във Финландия децата започват сравнително късно своето обучение – на 7 годишна възраст. Въпреки това, страната има една от най-успешните образователни системи в света.

15. В Иран момичетата и момчетата учат отделно, докато не започнат университет. Дори и учителите трябва да бъдат от същия пол като учениците, на които преподават.

16. Децата в Кения не са задължени да ходят на училище, но все пак повечето от тях го правят.

17. Заради проблеми с наводнения в страната, Бангладеш има повече от  100 училища на кораби. Всяко едно от тях има библиотека, достъп до интернет и е задвижвано от слънчева енергия.

18. В Америка преподава най-възрастната учителка в света – Агнес Железник, която е на 101-годишна възраст.

19. Плетене с игли и прежда е един от предметите, които се преподават в исландските училища.

20. Най-високо разположеното начално училище се намира в Тибет – на 5,373 метра надморска височина.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top