fbpx
Начало » Любопитно » 10 000 ученици в Чехия отпаднаха от образованието заради COVID-19

10 000 ученици в Чехия отпаднаха от образованието заради COVID-19

  • bobi
  • 20 май 2020
  •  Коментарите са изключени за 10 000 ученици в Чехия отпаднаха от образованието заради COVID-19

Данните показва, че почти десет хиляди ученици в Чехия са отпаднали от образователната система заради коронавируса. Техните основни или средни училища все още не са се свързали с тях, макар да са се опитвали да го направят.

Не всички деца, които нямат интернет, са отпаднали. По принцип училищата са им предложили и алтернативи за предаване на информация и преподаване на съдържание, но въпреки това нито учениците, нито техните родители са им отговорили.

Фактите на Чешкия училищен инспекторат показват, че най-много отсъстващи има в най-отдалечените местности.

Според последното международно проучване на PISA, местните ученици изостават от връстниците си в Прага и Централния бохемски регион до две учебни години.

По-голямата част са ученици от семейства с по-сложно социално-икономическо положение. Изненадващо в тази група попадат и много случаи от покрайнините на Прага.

Липсата на училище има и друго отрицателно измерение: увеличаване на рисковото поведение и тормоза.

„Според настоящото теренно проучване случаите на самонараняване, кибертормоз и секс се увеличават. Някои деца са склонни да се заключат в онлайн света и развиват пристрастяване към него. Наблюдаваме по-голяма консумация на пристрастяващи вещества, особено алкохол, цигари и марихуана. Въпреки че все още нямаме твърди данни, вече можем да кажем от опит, че увеличението е видимо“, твърди Ярмила Ведралова, директор на Департамента по политиката в областта на наркотиците в правителствената служба.

Според нея това е следствие от факта, че някои деца възприемат закриването на училищата през март повече като празници и вместо да се обучават „дистанционно“ се събират в паркове, където рискът да употребят пристрастяващи вещества е по-голям.

Според Ведралова проблемите няма да изчезнат с края на коронавируса, напротив, съществува риск с увеличаването на стреса да се задълбочат безсилието и икономическите последици от кризата. Според нея най-рисковите училища са разположени в изключени местности, където икономическото положение на семействата не е благоприятно.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top