fbpx
Начало » Любопитно » 10 неща, които са трудни за интелигентните хора

10 неща, които са трудни за интелигентните хора

  • bobi
  • 19 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за 10 неща, които са трудни за интелигентните хора

Коефициентът на интелигентност на Алберт Айнщайн е 170, на Стивън Хокинг е 160, на Аштън Къчър е 150, а на Натали Портман – 140. Изглежда, умните хора нямат проблеми и са наистина щастливи. Оказва се обаче че, щастието е рядкост сред извънредно умните хора.

От Bright Side правят проучване защо интелигентните хора често се чувстват самотни, нещастни и изгубени.

Те са склонни да анализират прекалено много нещата

Хората с висок коефициент на интелигентност имат склонност непрекъснато да анализират събитията от живота си. С течение на времето това ги изчерпва, защото техните констатации често са изпълнени със страх и разочарование, а в главите им възникват истински дилеми.

Писателят Робърт Табиби казва, че те трябва да се научат, че да се греши е човешко и че няма съвършени хора. Това, което трябва да се научим, е да си вземем поука и да продължим.

Твърде взискателни са към себе си и другите

Интелигентните хора ясно знаят какво искат. Често разглеждат света по идеалистичен начин и е трудно да се откажат от очакванията си. Това им пречи да получат удовлетворение от живота и да се чувстват щастливи, а реалността на света около тях често носи просто разочарование.

В книгата си „Истинско щастие“ Мартин Селигман, психолог в университета в Пенсилвания, призовава за ежедневно „упражнение на благодарност“. Той съветва да не забравяте онези неща и събития, които ви карат да се чувствате благодарни.

Това ще ви отвлече вниманието от негативните мисли и ще помогне да осъзнаете много други неща.

Липсва им топла и приятелска връзка

Всеки иска да има тясна връзка с някого. Но за интелигентните хора е много трудно да разговарят открито с някой, защото често са неразбрани. Те искат да говорят за важни и смислени събития и рядко са разбирани от другите.

Според учените социализацията за хора с висок коефициент на интелигентност е преживяване, което често е по-болезнено от самотата.

Опитайте се да преосмислите обкръжението си и да се отървете от хората, които ви изтласкват до „дъното“. Търсете контакти с хора, чиято компания ви харесва. Ценете близките, които искрено ви обичат – това е най-добрият начин да се освободите от чувството за нещастие

Те страдат от психологически проблеми

Много научни трудове потвърждават, че интелектуалците често страдат от психични разстройства. Учените не можаха да намерят пряка зависимост, но е факт, че ги има. Навикът да правят постоянен анализ се отразява върху живота им и води до депресия.

Решението? Помагайте на другите по-често, дори и на непознати. Изследванията показват, че хората, които подкрепят другите, изпитват чувство за вътрешна хармония повече, отколкото тези, които игнорират проблемите на други хора.

Освен това е отлично извинение да се игнорират постоянните отражения и мрачните мисли.

Стремят се да отговорят на очакванията на другите

Академичните успехи на такива хора водят до още по-големи бъдещи очаквания от другите. Такова натоварване често се оказва непоносима тежест, особено за талантливи деца, които са лишени от детството рано.

„Прекалената самокритика и безпокойството за това как изглеждаме в очите на другите ни пречат да живеем и да се забавляваме. Опитайте се да се отнасяте към ученето и работата като към игра: да се включите пълноценно в процеса и да се опитате да не се фокусирате в резултата“, съветват психолози.

Те рядко взимат рационални решения.

Както показва проучването, в ежедневието си интелектуалците правят толкова грешки, колкото всички останали. „Хората с по-високи средни коефициенти на интелигентност правят ирационални действия и са по-склонни към илюзии и разчитат на интуицията си“, твърдят авторите на изследването.

Ученът Игор Гросман от Университета във Ватерло предполага, че такива хора трябва да говорят за проблемите си в трето лице, за да се отдалечат емоционално, да намалят пристрастността си и да стигнат до по-мъдри изводи

Те не винаги са успешни

Проучванията показват, че 85% от финансовото благосъстояние зависи от такива неща, като индивидуалност и способност за общуване и преговори. Носителят на Нобелова награда и психолог Даниел Канеман установи, че хората са по-склонни да правят бизнес с някого, когото харесват и на когото вярват, дори ако предлагат по-скъп продукт.

Според учените, емоционалният, моралният и физическият интелект играят много по-голяма роля за постигането на финансов успех. Научете се да ги разработите за себе си.

Емоционалната интелигентност се изразява в това колко добре можете да разберете вашите чувства и чувствата ви към другите. Моралното е как се отнасяте към вашите задължения, а тези на физическата интелигентност са как се грижите за тялото си (хранене, спорт, почивка и здраве).

Те изпитват повече стрес

Канадски учени стигнаха до заключението, че хората с висок коефициент на интелигентност възприемат простите ежедневни проблеми много по-различно. Те имат навика да мислят многократно за това, което се случва, включително негативните неща, което води до хроничен стрес.

Според съветите на психолози, си струва да се научим как временно да забраним отрицателните чувства, когато срещнем много проблеми. Това ще ни помогне спокойно да анализираме ситуацията и да намерим нови начини да се измъкнем от трудностите.

Те са по-склонни да имат здравословни проблеми

Колкото по-интелигентни са хората, толкова по-късно лягат – това е заключението, до което стигат учените. Подобен режим е известно, че води до сърдечни заболявания. Освен това се оказа, че хората със силно развита интелигентност са склонни към алкохолизъм и пушене поради повишена тревожност.

Мотивационният говорител, писател и бизнесмен Адам Джаксън съветва да научите как да се отпуснете. Опитайте се да организирате почивка и не забравяйте да си почивате ежедневно (пълен нощен сън) и дори да отделите време за нищоправене.

Редовно правете и физически упражнения, които ви харесват най-много. По време на тези дейности тялото формира „хормони на радост“, което подобрява настроението.

Те се чувстват по-комфортно сами

Интелигентните хора изпитват дискомфорт по време на чести контакти с приятели. Те са прекалено съсредоточени в постигането на своите цели и поради това лесно могат да се откажат от възможността да прекарват времето си във всяка компания.

Ако се чувствате добре сами, е чудесно, но не трябва да се изолирате от другите. Психолозите са доказали, че хората, които нарочно намират време за своите близки, се чувстват много по-щастливи в края на живота си.

Важно е да споделите своя опит и радост – самият процес на комуникация е важен. Помислете как да направите взаимодействието интересно и за вас.

Източник: profit.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top