fbpx
Начало » Любопитно » 10 личности, които са постигнали невероятни неща на крехка възраст

10 личности, които са постигнали невероятни неща на крехка възраст

  • netpro
  • 13 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за 10 личности, които са постигнали невероятни неща на крехка възраст
big1

Когато мислим за хора, постигнали невероятен успех на крехка възраст, първо ни идват наум имената на ръководители на технологични гиганти, като Марк Закърбърг, Стив Джобс и Бил Гейтс.

Това обаче не е съвременен феномен. От Александър Велики до Волфганг Амадеус Моцарт, Business Insider разказва за исторически личности, постигнали невероятни неща като млади.

1. Александър Велики завладява държави на 18 г.

 

Завоевателят Александър Велики е извършвал невероятни неща за краткото си време на земята. След убийството на баща му – Филип I Македонски, Александър се възкачва на трона. Две години по-късно, на 18-годишна възраст, започва да разширява властта си.

В по-голямата част от царуването си той завладява земи от Гърция до Индия. Резултатът е създаването на една от най-големите древни империи и разширяването на елинската култура в целия средиземноморски свят.

Александър никога не е губил битка.

2. Октавиан Август става римски сенатор на 20 г.

Днес Август е почитан като първия римски император. Но кариерата му започва много преди да се възкачи на трона през 27 г. пр. Хр. През 44 г. пр. Хр. Август все още е известен като Октавиан. Той е праплеменник на Юлий Цезар, осиновен син и наследник.

По време на Мартенските иди (15 март, когато римляните отдават почит на бог Марс – бел. ред.) Цезар е убит, докато тийнейджърът Октавиан още не е завършил военното си обучение. Вместо да избяга след убийството, наследникът на Цезар се завръща в Рим и се гмурва в политическите интриги в империята.

Години наред той преживява множество променящи се съюзи, масови убийства и войни. В крайна сметка Октавиан побеждава през 31 г. пр. Хр., когато силите му разгромяват Марк Антоний и Клеопатра в битката при Акциум.

3. Жана д’Арк променя хода на война на 17 г.

big3

 

Кървавата Стогодишна война опустошава Средновековна Франция. Но през 1429 г. млада селянка помага за обрат в страната. Подкрепена от малък брой поддръжници, Жана д’Арк успява да убеди лидерите на страната си да й дадат ръководна роля в армията.

Тя е на 17 г., когато отрязва косата си, навлича мъжки дрехи и заминава да се сражава. Девет дни, след като пристига в обсадения град Орлеан, Жана побеждава английските сили и става национална героиня.

В крайна сметка е заловена, изправена пред съда и изгорена на клада от англичаните. Тя е само на 19 г., когато е екзекутирана. Няколко десетилетия след смъртта й е обявена за мъченица. През 1920 г. Жана д’Арк е канонизирана за светица.

4. Блез Паскал създава калкулатор на 19 г.

big4

 

Френският математик от XVII в. Блез Паскал изпреварва времето си на много фронтове. Когато е на 12 години, започва да учи геометрия. Седем години по-късно се заема да разработи ръчен калкулатор.

Имайте предвид, че това става през 1642 г. – ерата преди масовото производство. Паскал е твърде напредничав за своето време и калкулаторът така и не му носи пари. Въпреки това той се радва на успеха си като влиятелен математик, философ и физик.

5. Волфганг Амадеус Моцарт пише първата си симфония на 8 г.

mozart-child-1345467265-view-0

 

Моцарт е детето-звезда на XVIII в. Той се сдобива с огромна слава и успех на ранна възраст, но прегаря по-късно в живота си. Влиятелният композитор израства, слушайки как баща му преподава пиано на голямата му сестра Нанерл. Тя разказва за таланта на брат си: „На пет години той вече композираше малки пиеси, които свиреше на баща ни, а той ги записваше“.

Моцарт пише първата си симфония едва на 8-годишна възраст с помощта на баща си. Като деца Нанерл и Волфганг обикалят Европа, свирят в редица кралски дворове като деца-чудо. Впоследствие Моцарт написва над 600 творби, но не постига особена финансова стабилност. Той умира на 35-годишна възраст, като променя завинаги света на музиката.

6. Филис Уитли публикува първата си стихосбирка на 20 г.

big6

На 20 г. Филис Уитли става първата афроамериканка с издадена книга. Тя е продадена в робство като дете и купена в Бостън от шивача Джон Уитли. Семейството му я научава да чете и я окуражава да пише стихотворения.

Когато нейните „Поеми по разни въпроси, религиозни и морални“ дебютира през 1773 г., тя предизвиква дискусии от северноамериканските колонии до Лондон. Уитли става известна сред грамотните колонисти.

Следващата година Уитли е освободена, когато Джон Уитли умира. Тя продължава да пише и публикува поезия до края на живота си. За съжаление, Филис има труден живот и умира без пари на 31-годишна възраст.

7. Уилям Пит-младши става премиер на Англия на 24 г.

big7

 

До момента Уилям Пит-младши е най-младият човек, който е ставал премиер на Англия. Той идва на власт през 1783 г. едва на 24-годишна възраст. Уилям идва в момент на силни противоречия.

Крал Джордж III е заплашил да абдикира, камо ли да позволи на Джордж Фокс да се върне на премиерския пост. Пит губи избори в парламента, но отказва да подаде оставка и в крайна сметка печели парламентарните избори на следващата година.

Мандатът на Пит е белязан от глобални сътресения, сред които Френската революция и многобройни войни с Наполеон Бонапарт. Популярността на младия премиер е ниска сред съвременниците му, но той също така е известен като умел оратор и администратор.

8. Мери Шели публикува „Франкенщайн“ на 20 г.

big8

 

Родена през 1797 г., Мери Шели е дъщеря на философите Мери Уолстънкрафт и Уилям Годуин. Като тийнейджърка тя заживява със студента на баща си, романтичния поет Пърси Шели. Но ги сполетява трагедия, когато първата им дъщеря умира през 1815 г., само няколко часа след раждането й.

Следващото лято в Швейцария 18-годишното момиче прекарва известно време с група приятели, включително роматничния поет Лорд Байрон. Младежите си разказват истории за призраци и Байрон предлага всеки един да напише по една такава история.

Обикновеното предизвикателство между приятели вдъхновява Шели да напише класическата си книга „Франкенщайн“. Книгата е публикувана две години по-късно, когато тя е на 20 г.

9. Боб Удуърд и Карл Бърнстейн разкриват скандала Уотъргейт съответно на 29 и 28 г.

big9

 

През 1972 г. историята за проникването в централата на Демократическата партия се превръща в огромен скандал, който сваля от власт американския президент Ричард Никсън. В центъра на всичко това са двама млади репортери от „Вашингтон пост“. Боб Удуърд е на 29 г., а Карл Бърнстейн е на 28 г., когато започват да пишат за скандала.

Удуърд и Бърнстейн си спомнят как открили връзката между Уотъргейт и други неправомерни тактики в кампанията на Никсън за втори мандат. Историята им е разказана в книга и холивудски филм с участието на Робърт Редфорд и Дъстин Хофман и им носи награда Пулицър.

10. Надя Команечи печели златен медал на Олимпиада на 14 г.

big10

 

14-годишната румънска гимнастичка побеждава в многобоя на Олимпиадата в Монреал през 1976 г. Команечи е първата гимнастичка, която получава най-високата възможна оценка 10 на Олимпийски игри. На същата Олимпиада тя прибавя още три златни медала на отделните уреди и още шест максимални оценки.

Това обаче не е всичко. Четири години по-късно Команечи печели още два златни медала на Олимпийските игри в Москва.

 

Източник: profit.bg

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top