fbpx
Начало » Любопитно » 10 Коледни забавления от едно време

10 Коледни забавления от едно време

  • bobi
  • 15 дек. 2022
  •  Коментарите са изключени за 10 Коледни забавления от едно време

Коледните празници обичайно са период, в което всички се събираме с близки и приятели, за да прекараме малко време с тях, имаме повече почивни дни и съответно свободни часове за забавления. Често празничните мигове между различните трапези са изпълнени с игри, разглеждане на снимки и разказване на семейни истории. Картите, асоциациите и някои настолни игри са често предпочитани от големите компании през декемврийските вечери.

Предците ни обаче също са имали своите тайни. Викторианците, например, обичали да събират цялото си семейството около огъня на Коледа и да се отдадат на приключенски игри.

В друга епоха пък са обичали толкова коледните игри, че дори сваляли перуките, които обичайно носели, за да се впуснат в интересни и разкрепостени развлечения. Коледните игри са били популярни и при Тюдорите и средновековните британци.

Някои от тях все още се играят, други са попроменени, а трети напълно забравени. Какви игри са предпочитали за коледните празници хората от близкото и далечното минало?

Нека видим няколко интересни попадения от тях:

1. Снапдракон

Една от популярните викториански коледни игри е била известна като Снайпдракон. И изобщо не е изненадващо защо е изчезнала – била е твърде опасна! Играта е проста. Домакинът използвал голяма, широка чиния и я пълнел с плодове, например сливи и стафиди. След това наливал ракия, така че плодовете изплували отгоре. Следващата стъпка била сместа да се запали, а играчите да се струпат около пламтящата купа и да се опитат бързо да извадят парчета плодове с голи ръце. Така често се стигало до ядене на все още горящи плодове.

2. Въпроси и заповеди

В продължение на векове популярна игра на Бъдни вечер била „Въпроси и заповеди“ – разновидност на съвременната „Истина или предизвикателство“. Тя била особено разпространена през периода на Тюдорите.

Играчите се редували да задават въпрос или да получават заповеди, като при неизпълнение на задачата или неудовлетворителен отговор на въпроса, участниците били принуждавани да дадат пари или да изцапат лицето си със сажди!

3. Защипване на нос

Една от старите коледни игри от Викторианската епоха била „Защипване на нос“. При нея група хора се събирали в кръг, а другите оставали прави пред тях, като образували двойки от мъже и жени, доколкото е възможно.

Гостът от вътрешната страна на кръга защипвал носа на другия между палеца и показалеца си. Това се прави и до днес с малките деца от по-възрастните – точно по време на празниците. Целта е била да се разсмее човекът чрез различни въпроси. Само една усмивка от страна на участника със затиснат нос, водела до загубата му.

4. Лов на пантофка

Коледните занимания водят началото си още по-отдавна. Дори през Средновековието домакинствата се забавлявали с различни игри през коледната нощ. Популярно развлечение през Средновековието била играта „Лов на пантофка“. Един от играчите бил избиран за Душата на пантофката. Неговата задача била да държи в ръцете си обувка и заставайки в средата на кръг от други играчи, да пее:

„Обущар, обущар,

поправи ми обувката!

Направи я като нова.“

След това Душата на пантофката давала обувката на някой от седящите в кръга, затваряла очи. Седящите играчи си подавали обувката помежду си. Когато Душата на пантофката отварела очи, трябвало да познае къде се намира тя.

Ако участникът познаел, държателят ѝ ставал Душата на пантофката. Тази игра определено е вдъхновила много модерни наши игри.

5. Пожарогасител

Друга много добра, но забравена коледна игра била „Пожарогасител“. При нея било необходимо да се разчисти стаята и да се подредят децата в двата ѝ края. След това в най-отдалечния край на вратата се запалвала свещ, а едно от децата стояло със завързани очи, като трябвало да намери пътя до свещта и да я духне.

На останалите било позволено да го насочват, като му викат „горещо“ или „студено“, но най-забавно било, когато процесът се случвал в пълна тишина и детето духало в съвсем погрешна посока. Може би тази игра не е толкова непозната в наши дни, нали?

6. Животно, растение или минерал

Тук се пригответе да почувствате носталгията. В края на миналия век тази игра все още бе жива и се наричаше „Момичета и момчета“.

Преди няколкостотин години тя е използвана от професорите в Кеймбридж преди празниците. Тогава те давали на студентите си да познаят поне десет предмета, за да получат някакъв бонус. При двадесет познати той бил още по-голям. Отговорите трябвало да се ограничават до „да“ и „не“, но това едва ли е неизвестен факт за всеки практикувал тази игра. Можем да отчетем, че въпросното забавление определено се е запазило векове наред почти без изменения, като и до днес някои деца я играят. Можете да я използвате за коледните празници тази година, определено всички ще се зарадват на идеята ви.

7. Шарада

Шарада, както си личи по името ѝ, изисква да не се говори по никакъв повод. При нея участниците се разделят на два отбора и всеки си избира съотборници. Следващата стъпка е провеждането на ням спектакъл. Единият отбор е изпълнител, а другият заема ролята на публика. Целта на играта е, тези, които са част от публиката да познаят за какво е било представлението на другия отбор. Ако успеят, те на свой ред изпълняват номера си. Ако не успеят обаче остават в ролята на зрители.

Най-важната част била, че всичко се изпълнявало тихо и без никакво говорене. Не било позволено нищо повече от едно възклицание. Останалото включвало само пантонима.

8. Игра с мишени и ядки

Ето че дойде време за една сравнително нова игра. Тя била популярна в първите двадесет години на миналия век. При нея се изисквало оборудване под формата на тавичка, форма за кекс и ламаринена чаша, както и по 5 ядки за всеки участник.

Следващата стъпка била поставяне на чашата във формата, формата в тавата и тавата в центъра на пода. След това от определено разстояние всеки играч на свой ред изстрелвал ядките, които притежавал в „окото на бика“, което всъщност била ламаринената чаша. Всеки, който уцелел чашата, получавал 5 точки, уцелилият кутията – 2, а чинията – 1.

Звучи като вдъхновение за доста модерни игри, не мислите ли?

9. Търг

Търгът е стара празнична игра, която децата преди определено са обичали. При нея подаръците се поставяли в кафяви хартиени пакети, завързани с конец по много официален начин, като са се стремели да не си личи по опаковката каква е играчката, която съдържа пакетът.

Така замаскираните подаръци предизвиквали изненада при разопаковане. За да започне търгът, децата в къщата си избирали аукцион и аукционер. Освен това аукционерът трябвало да бъде снабден с чукче, с което да „продава“ подаръците на този, който предложи най-висока цена.

Преди откриването на търга всеки гост получава хартиени пари. Когато участниците приключвали с наддаването за определен подарък, водещият на търга почуквал три пъти с чукчето. При третото почукване той предавал пакета на участника, предложил най-високата цена, като в замяна вземал парите му. Така се наддава за определен период и се раздават подаръци докато свършат. Това всъщност е популярна американска коледна игра и до днес.

10. Открадни белия хляб

Популярна коледна игра по време на британския регентски период била „Открадни белия хляб“. В тази игра един от участниците в партито бил избиран да заеме централно място. Заставайки с лице към останалите играчи, на пода зад него се поставял предмет, наречен „съкровище“. Целта на играта била останалите играчи да се промъкнат зад него и да се опитат да отмъкнат съкровището. Ако централният играч се обърне и хване бъдещия крадец, промъкващият се гост заемал неговото място.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top