fbpx
Начало » Любопитно » Научен факт е, че второто дете е по-палаво

Научен факт е, че второто дете е по-палаво

  • bobi
  • 22 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Научен факт е, че второто дете е по-палаво

Скорошно проучване прави наблюдения при няколко хиляди семейства в Дания и Съединените щати. Резултатите показват, че по-малките деца в семейството са по-палави и непокорни. А ако второто дете е момче, това няма да бъде никак лесна задача.

Изследователят Джоузеф Дойл, който води проучването заключва, че второто и всяко следващо дете в семейството е по-вероятно да имат поведенчески проблеми от първородните деца.

Нещо повече, момчетата, които са второто дете в семейството са с 20 до 40% по-склонни към противообществени прояви и бунтове. Резултатите наистина са забележителни.

Вторите деца в семейството имат по-голяма вероятност да попаднат в затвора, да бъдат изключени от училище или да влезнат в младежката престъпност, но и да развият собствен бизнес, да станат успешни учени и да успяват в области, свързани с поемането на риск.

Според учените това се дължи на вниманието, което родителите отделят на второто дете. Преди да започнете да се обвинявате като родители, важно е да знаете, че няма много, което можете да направите. Първите деца имат отредена роля за пример на по-малките си братя и сестри и при тях непристойното поведение е неприемливо.

Второто дете расте в среда на конкуренция, то е по-склонно да прибягва до хитрости и лъжи, за да постигне целите си, казва се в проучването. Но не само. Вторите деца се отличават с амбициозност и желание за развитие. Често, те са склонни към бунт и завист, породени от усещането за пренебрегнатост. Основната ориентация на детето е постигане на успех. То е склонно да си поставя високи цели.

При родените втори също може да се открие стремеж към власт и превъзходство, породени от това, че имат по-голям брат или сестра, което е факт, който не може да бъде променен. Второто дете усеща като силен дразнител това, че пред него има някой. И при всеки удобен случай предприема състезания да докаже качествата си. При по-малка разлика в годините между братята и сестрите тези чувства са по-леки и съревнованието между тях по-малко.

Източник: https://www.puls.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top