fbpx
Начало » Любопитно » Учителката Теодора Малинова за пътя към детското сърце

Учителката Теодора Малинова за пътя към детското сърце

  • bobi
  • 31 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Учителката Теодора Малинова за пътя към детското сърце

Какъв е образът на българския учител днес и от какво се нуждае всеки, избрал тази професия? Това са само част от въпросите, които си задаваме винаги, когато попаднем на някоя новина за проблемите на училищното образование. Умората, неудовлетворението и дори досадата, с които някои преподаватели изпълняват задълженията си, оказват влияние върху децата и възможността им да запаметяват в учебните часовете. Но монетата има и обратна страна – все по-често срещаме примери за преподаватели, които са истински вдъхновители и модел за подражание за своите ученици. В замяна получават уважение, доверие и интерес към преподавания предмет. За четирите години, откакто е учител, Теодора Малинова е успяла да спечели всичко това, но е най-щастлива заради любовта на учениците си. В момента преподава география в едно от частните училища на София. Казва, че е напуснала държавното, защото там не могла да разкрие пълния си потенциал, но е благодарна на колегите си за всичко, което е научила от тях. Тайната на успеха й с децата е, че Теодора превръща уроците в картини и така учениците бързо запомнят всичко, което им е необходимо.

Моите методи не са нещо невиждано и грандиозно. По-скоро намерих път към децата по начин, който самата аз чувствам – казва Теодора Малинова за своя стил на преподаване. Тъй като съм завършила изобразително изкуство, използвам често таланта си върху бялата дъска. Правя всевъзможни презентации за моите ученици, пускам и филми. Най-новото нещо, което направих за тях, бяха контролни под формата на комикс. Като се замислих, може би единствено контролните работи не са претърпели кой знае каква промяна във времето. А учениците сега са деца на XXI век – те обожават контролните под формата на комикс и постоянно искат да ги правят.

Родителите пък са изключително благодарни на Теодора Малинова за бързината и спокойствието, с които децата сами научават и осмислят уроците.

Младата учителка помни ясно своята първа среща с нейния клас – децата все още не я познавали и решили, че е ученичка в по-горен клас.

Когато работиш с деца обаче, наред с комичните моменти има и много сериозни ситуации, в които са нужни бързи реакции и решения. Пример за такава е случай, в който Теодора плаща със свои пари таксата за изпит на едно от децата, което искало да продължи да учи в същото училище, но родителите настоявали за друго. Когато разказала това на колеги и приятели, някои от тях заявили, че не е било нужно да го прави. Въпреки неразбирането, което среща от тяхна страна, Теодора Малинова продължава да помага както може на всеки, който има нужда от нея. Смята, че така е редно и не приема идеята да бъде преподавател, чиято цел е просто да си предаде урока и да си тръгне. Голяма част от колегите й вероятно биха го направили, но според Теодора Малинова, за да бъдеш учител, трябва да си преди всичко Човек. Да опиташ да бъдеш приятел с учениците, който не е глух за проблемите, които ги вълнуват. Така можеш да помогнеш, както на тях, така и на себе си, ставайки по-добър човек с всеки изминал ден.

Източник: http://bnr.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top