fbpx
Начало » Любопитно » Традиции и обичаи за Великден

Традиции и обичаи за Великден

  • myotova
  • 21 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Традиции и обичаи за Великден

Основните елементи, които присъстват на Великденската празнична трапеза са боядисаните яйца, козунака, агнето и свежата великденска салата с репички. Приготовленията за Великден започват още на Велики четвъртък, когато се боядисват яйцата, като е страхотно забавление за цялото семейство или ако нямате възможност, може да се боядисат и рано сутринта на Страстната събота.

Първото червено яйце се потопява в червена боя, символ на Христовата кръв, със същото яйце се ”рисува” кръстче първо по челата на децата, а след това на останалите членове от семейството, за здраве. След това яйцето се поставя на видно място в къщата, като се заменя старото от миналата година, за да донесе здрав, късмет и благополучие на обитателите на дома.

В полунощ срещу Великден в църквите се отслужва тържествено богослужение и в 0.00 часа свещеникът съобщава Възкресението на Божия син с думите Христос Воскресе!, а в отговор се отвръща с Воистина Воскресе! Свещеникът изнася навън запалена свещ, от която всички палят свещите си, като след това се опитват да я отнесат у дома.

Именно след това започва и най-любимата част за всички, а именно борбата с яйца, която се прави за здраве през следващата година. Според традицията най-здравото яйце ”биячът”, ще се радва на здраве, късмет и благодполучие.

И без да мамите по време на боричкането с яйцата!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top