Основните елементи, които присъстват на Великденската празнична трапеза са боядисаните яйца, козунака, агнето и свежата великденска салата с репички. Приготовленията за Великден започват още на Велики четвъртък, когато се боядисват яйцата, като е страхотно забавление за цялото семейство или ако нямате възможност, може да се боядисат и рано сутринта на Страстната събота.
В полунощ срещу Великден в църквите се отслужва тържествено богослужение и в 0.00 часа свещеникът съобщава Възкресението на Божия син с думите Христос Воскресе!, а в отговор се отвръща с Воистина Воскресе! Свещеникът изнася навън запалена свещ, от която всички палят свещите си, като след това се опитват да я отнесат у дома.
Именно след това започва и най-любимата част за всички, а именно борбата с яйца, която се прави за здраве през следващата година. Според традицията най-здравото яйце ”биячът”, ще се радва на здраве, късмет и благодполучие.
И без да мамите по време на боричкането с яйцата!