fbpx
Начало » Любопитно » Топ 8 любовни романа за всички времена

Топ 8 любовни романа за всички времена

  • bobi
  • 03 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Топ 8 любовни романа за всички времена

Дори и да нямаме половинка до себе си, някой ден ще я намерим. И ще бъдем от онези двойки, които срещаме по улицата и виждаме усмивките по лицата им.

А било с половинка или не, винаги можем да прочетем и някой любовен роман. Впрочем любовните романи винаги са били едни от най-четените и са оставяли дълбока следа в нас след това. Това е така, защото да си влюбен е най-прекрасното чувство на света и ни кара да летим. Променя сетивността ни. Любовните романи никога няма да умрат или да бъдат олд фешън. Дори романи, писани преди повече от 100 години, все още са актуални и днес, защото любовта е еднаква – просто се случва на различни хора по различно време.

Затова съм ви приготвил „Топ 8 най-добри любовни романа за всички времена“ според класацията на Goodreads. Както знаем, Goodreads е собственост на Amazon и е най-големият сайт за споделяне, оценяване и рецензиране на книги, затова смятам, че и достоверността е най-точна.

  1. 1. „Гордост и предразсъдъци“ – Джейн Остин

Гордост и предразсъдъци“ е най-известният роман на Джейн Остин и е считан от мозина критици за едно от най-значимите произведения в английската литература на 19-ти човек. За първи път е публикуван през 1813 г. По книгата са направени над 10 филма и телевизионни сериала.

Историята е за любовните отношения между своенравната Елизабет Бенет и нейния високопоставен ухажор – Фицуилям Дарси, които минават през големи перипетии. За да възтържествува любовта обаче, тя трябва да преодолее своите предразсъдъци, а той – да смири гордостта си. Или може би тя да се избави от своята криворазбрана гордост, а той – от класовите си предразсъдъци. Само тогава любовта е възможна.

  1. 2. „Джейн Еър“ – Шарлон Бронте

„Джейн Еър“ е отчасти биографичен роман, описващ трудности, с които авторката се е сблъсквала. Още с излизането си през 1847 година романът се превръща в сензация и огромната му популярност продължава и до днес. Изпълнен с дълбока емоционалност, силна чувственост и разтърсваща страст, „Джейн Еър“ си остава един от най-великите любовни романи на всички времена.

„Джейн Еър“ разказва историята на едно обикновено английско момиче, което отрано познава трудностите на живота. Останала сираче, Джейн е пратена от своята леля в интернат за сираци, известен със строгите си порядки и жестоко отношение. Надарена с непримирим дух и силно чувство за собствено достойнство, Джейн не спира да се стреми към свободата. Когато заема място като гувернантка в едно богато семейство, Джейн се влюбва в господаря на имението. Любовта й е споделена, а радостта й – пълна, докато не открива, че мъжът на мечтите й вече е женен. Озовала се на кръстопът, Джейн трябва да вземе съдбовно решение. Кое ще надделее: гласът на разума или повикът на сърцето?

  1. 3. „Здрач“ – Стефани Майър

Поредицата „Здрач“ е съставена от четири книги и се задържат 97 поредни седмици на първите места в класацията на „Ню Йорк Таймс“ за най-продаваните поредици. Книгите на Стефани Майър оглавява класациите и във всяка една от страните, в които е издадена.

„Здрач“ е историята на една невъзможна любов. История, изпълнена с много приключения и опасности. История за приятелство. История за игра на живот и смърт. Главната героина Бела Суон винаги е била различна и никога от популярните. Но след като се премества във Форкс, нещата се променят. Тя се превръща в център на вниманието, а нейното е привлечено от мистериозния и нечовешки красив Едуард Кълън и неговото семейство. Едуард обаче пази страшна тайна, а разкриването й ще доведе до редица опасности, битка на живот и смърт, нови приятелства и една невероятно силна, изпепеляваща любов.

  1. 4. „Тетрадката“ – Никълъс Спаркс

„Тетрадката“ е една от най-големите любовни класики. По нея е направен и филм, който също е един от най-успешните любовни филми правени някога. Романът „Тетрадката“ е издаден в 37 страни и е сред най-продаваните книги на последното десетилетие. Книгата е написана през 1994 г. от Никълъс Спаркс и е вдъхновена истинската история на бабата и дядото на съпругата му. Интересно е, че авторът използва имената на децата си за главни персонажи в своите романи.

Историята е за Ной Калхун, който се завръща в Северна Каролина след края на Втората световна война, преследван от спомена за момичето, което е изгубил преди повече от десетилетие. Ели Нелсън, жена от висшето общество, скоро ще се омъжи за обещаващ млад адвокат, но не може да спре да мисли за момчето, което преди много време е откраднало сърцето й. Така започва историята за една любов, която е толкова упорита и дълбока, че може да превърне трагедията в триумф и дори има силата да сътвори едно чудо.

  1. 5. „Ромео и Жулиета“ – Уилям Шекспир

„Ромео и Жулиета“ е най-популярната пиеса на Шекспир. Тя е една от най-ранните трагедии на автора. Една от най-изпълняваните по целия свят. Днес главните герои се разглеждат като архетипи на двама влюбени.

Ромео и Жулиета е символ на прекрасна, но трагична любов заради вековната вражда на семейните си кланове: Монтеки (Ромео) и Капулети (Жулиета). Героите на Шекспир са много млади, но дълбочината на чувствата им ги прави зрели хора. Любовта им не само нарушава семейните забрани, тя е предизвикателство към онази вековна омраза, с която се раждат и умират много поколения Монтеки и Капулети и върху която се градят държавните устои на Верона. Затова всички са толкова изплашени от дълбокото, безогледно чувство на Ромео и Жулиета, затова се стараят да ги разделят. Независимо от младостта и безгрижието си, независимо от момчешката храброст на Ромео и момичешката непосредственост на Жулиета, те от самото начало предусещат финала.

  1. 6. „Пътешественик във времето и неговата жена“ – Одри Нифнегър

Романът е звездният дебют писателката Одри Нифнегър, който излиза за пръв път през 2003 г.  и до този момент са продадени над 2,5 милиона копия от нея. Авторката получи Британската награда за литература и Наградата „Ексклузив Букс Бьоке“. През 2009 г. книгата е филмирана.

Историята е за любовта, за чудото да знаеш, че си като фар, като магнит и онзи, когото обичаш, непременно ще се върне при теб като махало, като механизъм, който никога няма да се повреди, защото е неподвластен на човека. Тази история е като красива паяжина, изтъкана от чувства и време. Тя не е точно научна фантастика, въпреки че заради генно заболяване героят се придвижва с лекота напред и назад във времето. Не е и точно любовен роман, защото любовта тук се разглежда като съдба, като предопределеност. „Това е една съвременна „Одисея“ за лутането, за отсъствието като присъствие, за неизчерпаемата сила на женското търпение и на мъжката привързаност“, се казва още в анотацията.

  1. 7. „Отнесени от вихъра“ – Маргарет Мичъл

„Отнесени от вихъра“ е една от класиките на американската литература. Авторката написва книгата през 1936-та година. Маргарет Мичъл няма друга книга, но затова пък единствената, която написва, печели „Пулицър“ и е обявена за „романа на всички времена“.

„Отнесени от вихъра“ разказва за Скарлет О’Хара, дъщеря на заможен плантатор, и премеждията й по време на Гражданската война в САЩ. Кокетната красавица Скарлет, разглезена принцеса от стария Юг, се влюбва в мечтателния, романтично галантен Ашли Уилкс. Но чаровният негодник Рет Бътлър е омагьосан от нея… Скарлет е объркана заради сблъсъка между сантименталния си копнеж по хладния южняшки джентълмен Ашли и неосъзнатото си привличане към дръзкия Рет. Най-драматичната борба в „Отнесени от вихъра“ всъщност не е между Севера и Юга, а между страстта на Скарлет и нейната суета.

  1. 8. „Брулени хълмове“ – Емили Бронте

„Брулени хълмове“ е определян като най-забележителния роман в цялата богата английсла литература.  Творбата се извисява самотно като недостижим връх и поради своята уникалност трудно може да се съпостави с друго произведение. По книгата  има многобройни филмови адаптации, оперни и балетни постановки.

„Брулени хълмове” е страстна история за необузданата и демонична любов между Катрин Ърншоу и Хийтклиф, подхвърлено дете, отгледано от нейния баща. След смъртта на господин Ърншоу, Хийтклиф е тормозен и унижаван от брата на Катрин – Хиндли. Убеден, че любовта му към Катрин е несподелена, Хийтклиф напуска дома им. Години по-късно той се завръща като богат и изискан човек, прецизно подготвил своето жестоко отмъщение.

Първични и неконтролируеми, чувствата между Катрин и Хийтклиф помитат всичко по пътя си. Тяхната бурна, разрушителна страст ги води към собственото им унищожение.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top