fbpx
Начало » България » Софийският университет започва протести след 22 януари

Софийският университет започва протести след 22 януари

  • bobi
  • 05 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Софийският университет започва протести след 22 януари

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ предприема протестни действия след 22 януари, ако правителството не изпълни пет конкретни искания на висшето училище. Това реши Академичният съвет на университета на извънредно заседание в сряда. Причина за протестите е негативното отношение на правителствата в последните години към висшето училище.

Ректорът на университета проф. Анастас Герджиков съобщи за революционните настроения в университета преди Коледа.

Конкретен повод за исканията и протестите са две действия на кабинета от края на миналата година – отнемането на сграда, предназначена за обучение на студентите по медицина на университета, и публикуването на класация за научната дейност в страната за 2016 г. Подреждането, за което Mediapool първа писа, трябваше да се използва за разпределяне на държавното финансиране за наука.

Ръководството на Софийския университет иска от правителството да бъде компенсирано с друга сграда заради отнетото здание на столичния бул. „Александър Стамболийски“. Настоява още всяка година да се осигурява адекватно финансиране за поддържане на сградния фонд на университета, да се отпускат целеви средства за библиотеката му, да се отмени „карикатурната“ класация на научната дейност и да се сключи договор за достъп до международните научни бази данни.

Ако тези искания не бъдат изпълнени до 22 януари, или кабинетът не поеме твърд ангажимент да ги изпълни, ще се премине към протестни действия. Конкретни такива не бяха гласувани, но сред обсъжданите мерки е спиране на обучението на студентите, протестни шествия, опаковане на университета в черно. Предложи се и забрана представители на правителството да влизат в сградите на висшето училище. „Това ще е забавно в периода на европредседателството, тъй като в ректората на университета се правят много събития“, коментира ректорът проф. Анастас Герджиков.

Заради една сграда

Извънредното заседание на Академичния съвет беше свикано заради решението на правителството от 20 декември да се разпореди с имот на бул. „Ал Стамболийски №82 в София. Сградата беше предоставена на университета през 2011 г., след като той отстъпи на Съюза на българските художници зданието на ул. „Шипка“ 6. Тогава правителството обещава и пари за ремонт на сградата на закритата Софийска техническа гимназия, но такива така и не бяха отпуснати.

През 2016 г. университетът се съгласява да преотстъпи зданието на болница „Лозенец“. Директорът на болницата проф. Любомир Спасов е и ректор на Медицинския факултет на СУ. Той убеждава ръководството на университета, че има пари да ремонтира сградата, а в нея ще се обучават студентите по медицина. Това обаче така и не се случва и болницата дава бившия техникум за нуждите на Специализирания съд и прокуратура.

На заседанието на Академичния съвет не присъстваха нито проф. Спасов, нито представители на Медицинския факултет. Това беше окачествено като „скандално“ от бившия ректор на университета проф. Иван Илчев.

„Отнемането на сградата с мотива „отпаднала необходимост“ е поредното стратегически погрешно решение на правителството през последните 8 години. То е симптом. Трябва да протестираме срещу отношението на Министерския съвет към българското образование и наука“, коментира проф. Герджиков. Голяма част от колегите му се съгласиха с това и добавиха, че университетът има проблеми със сградния фонд, за чийто ремонт пари няма от години.

Заради липсата на достатъчно здания част от сградите на СУ са препълнени, а доста се рушат. „И нашият блок 4 се разпада, липсват осветителни тела, студентите гледат къде да седнат, за да не им падне някоя лампа на главата“, коментира доц. Милена Стефанова от Философския факултет.

Компенсация

Ръководството на университета смята, че евентуална жалба във Върховния административен съд срещу решението на кабинета едва ли ще успее, тъй като Софийският университет дори не е стопанисвал отнетата сграда. Жалба може да подаде болница „Лозенец“, но не е ясно дали това ще стане. Затова предложението, което трябва да бъде гласувано в четвъртък, е да се поиска от правителството предоставяне на друга сграда като компенсация за отнетата. Тя обаче трябва да е готова да приеме студенти, а не да се нуждае от ремонт, за който висшето училище няма пари.

Освен това университетът иска от кабинета ясен механизъм за определяне на средства за капиталови разходи в бюджета за всяка година. Според Академичния съвет тези пари в момента са под санитарния минимум. В същото време университетът стопанисва 18 сгради, повечето от които са паметници на културата. Ръководството поиска целева субсидия от 15 млн. лева за ремонти през тази година, но така и не я получи. „Не казваме просто „Дайте едни пари“. Трябва да се възстанови старата система, в която се даваха ежегодно средства. Не може да чакаме подаяния от юбилей на юбилей“, каза ректорът.

В писмото до правителството ще се настоява и за целева субсидия за издръжка на библиотеката на университета, която излиза по 2 млн. лева на година.

Карикатурна класация

Революционни настроения в Академичния съвет предизвика и класация на научната дейност в страната, изготвена от Министерството на образованието и науката. В нея много от звената на Софийския университет имат лоши позиции. Ректорът проф. Герджиков определи класацията като „карикатурна“. Колегите му я нарекоха „срамна“, „лъжлива“, „смешна“, „безумна“, „фалшива“.

Според тях проблемът е, че тя е правена по сбъркана методика, а данните са получени от самите научни организации, а не са взети от обективните международни бази данни, оценяващи научната дейност. Поради това Факултетът по славянски филологии на Софийския университет например бил след Филологическия факултет на Шуменския университет, а Колежът по туризъм в Благоевград изпреварвал с 20 места Философския факултет на СУ, зад който само на 0.001 точки бил Факултетът по пожарна безопасност на Академията на МВР.

Според представителите на Академичния съвет класацията за пореден път принизява Софийския университет и може да доведе до намаляване на парите от държавата за наука, ако резултатите от нея се използват при разпределянето на средствата за изследвания. Освен това руши имиджа на висшето училище в обществото и сред бъдещите кандидат-студенти.

Ръководството на СУ ще иска от правителството класацията да бъде отменена официално. Ректорът Герджиков съобщи, че вече са водени разговори по въпроса и от образователното министерство обещали да свалят подреждането и да направят ново с обективни критерии.

В ултиматума до правителството ще се иска още образователното министерство да сключи договор за ползване на международните бази данни за научни изследвания. Хронично за това не се предвиждат достатъчно средства в бюджета.

Ответна реакция

Академичният съвет не гласува конкретни протестни действия, но се чуха предложения за спиране на занятията след предстоящата сесия, за протестни шествия на преподаватели и студенти. По примера на БАН, която пусна черни знамена на сградата си, Софийският университет също смята да прибегне до черния цвят, но да проучи възможността да опакова цялата сграда на Ректората в черно. Предложи се също да се правят открити лекции пред Министерския съвет.

Радушно беше приета идеята да се забрани на членове на правителството да влизат в университетските сгради. Аулата на СУ често се ползва за събития с посланици, конференции и лекции. Според проф. Герджиков интересна би била ситуацията, в която еврокомисарите или посланиците влизат в сградата, а министърът, който ги е поканил, остава отвън.

Източник: www.mediapool.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top