fbpx
Начало » Любопитно » Скок на браковете на младите момичета заради Covid-19

Скок на браковете на младите момичета заради Covid-19

  • bobi
  • 01 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за Скок на браковете на младите момичета заради Covid-19

Пандемията довежда до скок на бракове на лица под 25 годишна възраст. Това информира световната благотворителна организация “Save The Children”. Според тях над 2.5 милиона ще е бройката на младите девойки, които ще са се оженили до 2025-та година.

Организацията съобщава тази статистика принципно е негативна, защото пандемията увеличава бедността и принуждава момичетта да не учат и да работят, а да сключват брак. Тук разбира се говорим за области като Южна Азия, Африка и дори Латинска Америка. Но не за Европа.

Органицията призова световните лидери да отделят повече средства и подкрепа за справяне с браковете на младежите или както ги наричат „Детските бракове“.

„Тези бракове нарушават правата на момичета и ги излагат на повишен риск от депресия, насилие и увреждания“, каза Карън Фланаган от Save The Children.

Според нея над 78 милиона „детски брака“ са били предотвратени през последните 25 години, но в момента няма напредък, дори напротив – увеличават се.

От Girls Not Brides – асоциация, която води същата битка – също излезе с притеснително изявления, че децата, които не ходят на училище имат по-голяма склонност към ранни бракове.

Според тях, за да се реши този проблем, трябва да се осигури финансова подкрепа и наблюдение на тази деца, както и ангажираност в обществото.

Групата статистика е, че над 12 милиона момичета на година са жертви на ранен брак. Но тък като училищата в момента почти навсякъде не работят пълноценно, то се очаква броят им да се увеличава. Другият притеснителен фактор е, че освен, че сключват ранен брак, то те забременяват, когато още са непълнолетни. Това се казва още от организацията.

Бен Чембърс – главен изпълнителен директор на Save The Children също коментира темата

„Пандемията означава много неща, но и че много семейства са изтласкани до ръба на бедността. Това принуждава момичетата да работя, за да издържат семейството си. Те спират училища или отпадат. Някои никога не се връщат отново. И накрая се женят, когато са още невръстни деца. Някои родители смятат, че нямат друга алтернатива освен да позволят и дори да насърчат детето им да се ожени за възрастен мъж – само и само, за да си осигури някакъв живот.“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top