fbpx
Начало » Любопитно » Как празнуват Свети Валентин по света

Как празнуват Свети Валентин по света

В месеца на любовта и виното, навсякъде по света хората са с приятно настроение. Магазините са украсени със сърчица и плюшени мечета.

При нас на 14 февруари съвпадат три празника и всеки има правото да избере кой от тях да празнува.
Църковният празник Св. Кирил Славянобългарски, празникът Трифон Зарезан, отбелязан като ден на лозаря и празникът Св. Валентин, на който празнуват всички влюбени.

Свети Валентин по света:

1. България

[/userfiles/files/0ae8020f3cae9b3a35a5652aa4bd553c%282%29.jpg]

Както навсякъде по света тук също празнуваме денят на влюбените „Свети Валентин“.
Романтично настроение строи  от украсите, които са навсякъде през целия месец февруари.
Както навсякъде и при нас е прието влюбените да си разменят валентинки с романтични послания, подаръци и цветя.
По стар български обичай се празнува и денят на виното. На този ден се режат лозята. Също така празнуват соколарите, както и собствениците на заведения.

2. Дания 

Въпреки, че Свети Валентин се празнува в Дания от началото на 1990 година, вместо рози, приятели и влюбени си разменят хербарий от кокичета.

3. Китай

Всяка година на седмия ден от седмата луна по китайския лунен календар, магазините правят големи промоции на сувенири, цветя, бижута, шоколадови изделия. Младите го празнуват подобно на западния празник Св. Валентин. Легендата разказва, че в древността небето било синьо, без нито един облак, на Нефритеният  император това му било много скучно. Затова той накарал седемте си дъщери да изтъкат плат и да направят дрехи за небето. Най-малката дъщеря била най-старателна. Тя изтъкала най-красивите цветове и сестрите ѝ много я хвалели. Бащa ѝ я нарекъл „Тъкачката“. Един момък силно привлякъл нейното внимание. Той бил Пастирът. Беден, но весел момък, който работел усърдно и в труд минавали неговите дни. Веднъж, прибирайки се вкъщи, видял, че къщната работа е свършена. Зачудил се кой е направил всичко това и се скрил, за да види. Не след дълго дошла Тъкачката и започнала да чисти дома му. Пастирът много се зарадвал като я видял, излязъл от скривалището си и ѝ предложил да се оженят. Бащата на Тъкачката бил ядосан, че се е омъжила за обикновен човек и ѝ забранил да се вижда с него. След много молби Нефритеният император ѝ разрешил да го види за малко. Двамата влюбени се затичали един към друг, но тогава Небесната властителка Си-уанму хвърлила златната си игла, прекарала с нея зад себе си една черта и в миг цялото небе се разделило на две от залялата го Сребърна река. От тогава двамата съпрузи само можели да се гледат с плувнали в сълзи очи и да стоят съвсем близо един срещу друг на двата бряга на реката, без да могат отново да се съберат. Минало време и Нефритеният император и  Си-уанму най-накрая разбрали, че няма да успеят да охладят взаимната любов на двамата съпрузи. Тогава те се смилили над тях и им позволили веднъж в годината да се срещат на седмия ден от седмата луна. Според легендата, на този ден всички свраки от Поднебесната литват на небето и сътворяват от телата си мост, който свързва двата бряга на Сребърната река. Така те помагат на двамата влюбени да се срещнат. Седмата вечер или празника на любовта, е едно от най-известните китайски народни предания за любовта.

4. Англия 

[/userfiles/files/6a17db2700edc50ba369006ed355f3d2%282%29.jpg]

В навечерието на Св. Валентин, едно старо предание гласи, че жените използвали 5 дафинови листа, като ги поставяли  под възглавниците, за да сънуват бъдещите си съпрузи.
Англичаните  изпращат любовни послания на приятели и познати. Неомъжените девойки хвърлят в реките или езерата сгънати хартийки с написани върху тях мъжки имена. Първото изплувало листче подсказва името на бъдещия жених.
На този ден във Великобритания повечето вестници и списания публикуват различни песни, стихове и сонети относно празника.
В Уелс правят „дървени любовни лъжици“, които се раздават като подаръци на 14-ти февруари. Сърца, ключове и ключалки са най-често срещаните декорации. Подтекстът е повече от ясен: „Отключи сърцето си за мен“.

5. Филипините

Честването на този празник от години е придобил популярност като денят на масовите обществени сватби. Хиляди двойки се събират в молове или други обществени места  в страната, за да се оженят или да подновят своите обети.

6. Франция

[/userfiles/files/2012eb948b69e3def67faa5c0f5cc6e1%282%29.jpg]

Париж е един от  най-романтичните градове в света. Казано е, че първата картичка за Свети Валентин е  с произход от Франция.
Чарлз, херцог на Орлеанс, изпраща любовни писма до жена си, докато е в затвора в кулата на Лондон през 1415 година. Днес, картичките за Свети Валентин остават традиция във Франция и по целия свят.
Друг съвременен обичай е че на този ден си подаряват скъпоценности. И именно галантните французи първи  са въвели стиховете с любовни послания cartes d’ amities,  така наречените валентинки.

7. Бразилия

[/userfiles/files/db848db7e2a13d6c3d8fb5a278a8ff9f%282%29.jpg]

Заради карнавалът, който се провежда през февруари или март всяка година, бразилците пропускат 14 февруари и вместо това празнуват „Денят на Влюбените“ на 12 юни. В допълнение към обичаите си разменят шоколади, цветя и картички. Музикалните фестивали и изпълнения се провеждат в цялата страна.

8. Южна Африка

[/userfiles/files/9a5aaa49c67ff7c6f1fa6155dca57c69%282%29.jpg]

Подобно на много части на света, Южна Африка празнува деня на Свети Валентин с фестивали, цветя и други символи на любовта. Обичайно за жените в Южна Африка е да носят сърца с надпис с името на своя избраник, пришивайки ги  на ръкавите на дрехите си.

9. Италия

[/userfiles/files/1550a5264c2a2e89af899fd49bcb3233%281%29.jpg]

Първоначално италианците празнували Свети Валентин, като пролетен фестивал. Младите влюбени се събирали в обществени градини, за да се насладят на поезия и музика.
Друга италианска традиция е младите неомъжени момичета, събуждайки се преди зазоряване да си мислят за бъдещите си съпрузи.
Вярвали, че първият за който си помислят след събуждане ще бъде техен мъж.
Италианците отбелязват празника подарявайки на любимото момиче подаръци, преди всичко нещо сладко. Затова и наричат деня „сладък“.

10. Испания

[/userfiles/files/red-love-romantic-flowers%282%29.jpg]

Всички съпрузи изпращат букет червени рози на съпругите си, независимо на какво разстояние са един от друг в момента.

11. САЩ 

[/userfiles/files/e244c1c35a53dd575ba1aa3ae8b87c8a%282%29.jpg]

В САЩ празникът на влюбените бил пренесен в началото на XVII век от европейците, заселили се там. В началото американците започнали да изпращат на своите годеници марципан, който тогава струвал доста скъпо.
По-късно започнали да правят карамелени бонбони, върху които вдълбавали подходящи думи. Бонбоните били в червено и бяло, символизиращи страстта и чистотата на любовта.

 

източник: https: www.cluborfei.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top