fbpx
Начало » Класации » Шефът на Амазон Джеф Безос най-богатия човек в света

Шефът на Амазон Джеф Безос най-богатия човек в света

  • bobi
  • 11 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Шефът на Амазон Джеф Безос най-богатия човек в света

Amazon разби очакванията на анализаторите и инвеститорите – компанията отбеляза 34% повишение на приходите до 43.7 млрд. долара и печалба от 256 млн. долара за третото тримесечие. Акциите на компанията скочиха с над 7% след обявяването на резултатите, което направи изпълнителния директор и идеолог на компанията Джеф Безос най-богатия човек в света, пише Reuters.

Очакванията на анализаторите бяха по-ниски, след като предното тримесечие представянето на Amazon разочарова. Основната причина за това бяха огромните разходи, свързани и с покупката на веригата магазини Whole Foods. Веригата обаче бърза да избие направената инвестиция в нея, като за третото тримесечие е реализирала приходи от 1.3 млрд. долара. Тя беше закупена за 13 млрд. долара.

Заради инициативи като Prime Day – личният „черен петък“ на Amazon, компанията на Безос отбеляза огромен растеж. „Amazon най-накрая стигна до нивото, в което може да поддържа растежа на разходите си и в същото време да оставя пари за акционерите си“, коментира Майкъл Пахтер от Wedbush Securities.

Още повече интеграция

„Ще има много повече интеграция“, коментира финансовият директор на Amazon Браян Олсавски пред анализатори. Една от идеите за по-голяма интеграция е програмата на Amazon за моментална доставка Prime Now да работи с магазините на Whole Foods. „Смятаме също, че ще развиваме нов формат магазини.“ Именно програмата Amazon Prime е с основна заслуга за големия растеж на приходите на фирмата. Компанията отдавна си постави за цел да има възможно най-много абонаменти, като списъкът с облаги за клиентите на програмата постоянно се увеличава. Приходите от абонаменти през последното тримесечие са се вдигнали с 59% до 2.4 млрд. долара.

Amazon Web Services, сегментът, който включва облачните услуги на компанията, както и други услуги за големи предприятия отбелязват ръст на продажбите си от 42% до 4.6 млрд. долара. „Amazon просто няма спирка. Машината работи на пълни обороти“, коментира Даниел Курнос от Benchmark.

Amazon продължава обаче да държи маржа на печалбата изключително нисък, защото идеологията на Безос е почти всички пари да се връщат обратно в компанията за реинвестиция. Анализаторите отдавна спорят докога може да издържи този модел, но сега Amazon малко по малко отпуска края и акционерите ще получат 53 цента за всяка своя акция, докато очакванията бяха за едва 3 цента на акция.

Най-богатият човек в света. Засега

Заради скока в цената на акциите на Amazon Джеф Безос се превърна в най-богатия човек в света, задминавайки Бил Гейтс. Причината за това е и спадът в състоянието на Гейтс от средата на август, когато той се раздели с акции на Мicrosoft на стойност 4.6 млрд. долара. С повишението на оценката на Amazon състоянието на Безос достигна 90 млрд. долара, докато Гейтс е с „едва“ 87.9 млрд. долара.

Безос вече е бил най-богатият човек в света – за няколко часа на 27 юли тази година, но тогава Гейтс бързо си върна първото място. Възможно е сега ефектът да бъде същият, като скокът на цената на акциите на Amazon може да претърпи лека корекция, достатъчна, за да върне Гейтс на върха. От началото на годината акциите на Amazon са се вдигнали с над 30%, а състоянието на Безос – с над 18 млрд. долара.

Източник: https://www.capital.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top