fbpx
Начало » Любопитно » Шест индустрии, които са застрашени от технологиите

Шест индустрии, които са застрашени от технологиите

  • netpro
  • 10 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Шест индустрии, които са застрашени от технологиите
item network

През изминалата година технологиите и „икономиката на споделяне“ се развиха с толкова бързи темпове, че съвсем скоро можем да станем свидетели на изместване. Т.е. благодарение на тях много традиционни индустрии просто ще станат ненужни и малко по малко ще започнат да изчезват. Вече виждаме как Uber застрашава таксиметровия бранш, а Airbnb – хотелиерите.

Тези тенденции ще продължат и през следващите години, а всеки изостанал от тях просто ще изчезне от пазара. Така сектори, които преди 10 години а доминирали, след 10 може да не съществуват.

Офлайн туристическите агенции

Застрашен сектор: Офлайн туристическите агенции

Опасността: Онлайн туристическите платформи

Причина: Все повече хора ще запазват онлайн

В ерата на цифровите технологии изглежда нелогично да посещавате офиси на туристически агенции. Всичко става по интернет – резервация на билети за транспорт и забележителности, хотели и дори рентакар. Всичко това може да се направи от всеки човек, който има достъп до интернет и малко време, което да отдели за това. 

Производители на малки компоненти

Застрашен сектор: Производители на малки компоненти

Опасността: 3D принтерите

Причина: Нарастващото използване на 3D принтери в производството

Не си мислете, че производството ще изчезне. Докато има хора те ще се нуждаят от стоки, които пък трябва да бъдат произвеждани от някой. Но производството във вида, в който го познаваме в момента – големи заводи, роботизирани поточни линии и човешко участие, вероятно ще изчезне. Причината за това са набиращите популярност 3D принтери. Тези устройства могат да създадат продукти с големина от няколко сантиметра до огромни сгради. Технологията позволява всичко да се случва бързо, прецизно и относително евтино. А благодарение на мобилността си, те няма да имат нужда от толкова много пространство.

Финансови съветници

Застрашен сектор: Финансови съветници

Опасността: Роботизирани сайтове

Причина: Автоматичните технологии и изкуствения интелект се развиват бързо

Финансите и технологиите вече са неразривно свързани. Но не става въпрос само за инфраструктурата при големите борсови операции. Технологиите при финансите вече с на такова ниво, че започват да заместват финансовите съветници. В ерата на интернет и уеб базираните услуги всеки може да получи автоматично съвет от дадено приложение, без да се налага участие на служител. 

Само с няколко клика и попълването на определени данни всеки може да разбере какъв кредит и откъде да го вземе, както и много други финансови услуги. Към всичко това трябва да добавим и развитието на изкуствения интелект, който ще може да дава отговори и на специфични въпроси.

Автомобилни механици

Застрашен сектор: Автомобилни механици

Опасността: Електрическите коли

Причина: Потребителите преминават към електрически коли с по-малка нужда от поддръжка

Електрониката навлиза все по-широко в автомобилостроенето. Много механични системи се заменят с електроника. С времето електрическите коли ще стават все по-евтини и в един момент би трябвало да струват по-малко от сегашните автомобили. Това означава, че все по-малко хора ще са склонни да ремонтират колите си, а просто ще купуват нови. Освен това все по-малко неща ще се развалят и работата на сервизите в този им вид трябва да намалее.

Професионални шофьори

Застрашен сектор: Професионални шофьори

Опасността: Автономните автомобили

Причина: Необходимостта от шофьори на камиони и таксита ще отпада

И при леките автомобили, и при тежкотоварните вече се тестват системи за автономни автомобили. Ако всичко върви по план, в един момент камионите ще се движат без наличието на шофьор в кабината, изпълнявайки сами курсове от точка А до точка Б. 

Друг застрашен сектор е таксиметровият бранш. Докато обикновените хора трудно биха се отказали от удоволствието да шофират, то при превозите на кратки разстояния в един момент може да не е необходим водач. Автомобилите ще возят клиентите сами, като по този начин ще оставят тази професия в миналото.

Застраховането на автомобили

Застрашен сектор: Застраховането на автомобили

Опасността: Автономните автомобили

Причина: Пътните произшествия вероятно ще намалеят значително

Създаването на автономни и полуавтономни автомобили логично ще доведе до рязък спад на пътните произшествия. Почти всички опасности на пътя ще бъдат изчислявани предварително от компютър, който много по-бързо от човек ще реагира при появата на опасност от ПТП. Ограничаването на броя на щетите вероятно ще удари бизнеса със застраховки на автомобили.

Източник: economic.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top