fbpx
Начало » Любопитно » Частните училища във Великобритания в колапс… Могат да затворят!

Частните училища във Великобритания в колапс… Могат да затворят!

  • bobi
  • 03 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Частните училища във Великобритания в колапс… Могат да затворят!

Както знаем, коронавирусът се отразява много негативно на бизнеса. Пред страхотна дилема са и частните училища във Великобритания. Хубаво е, когато прочетем статията, да се замислим и за частните училища в България, както и за частните университети. Ситуацията не е много по-различна.

Както казах, частните училища във Великобритания са изправени пред сериозна битка – битка за оцеляване заради коронавируса. Проблемът е, че много хора с бизнеси страдат финансово, заради кризата, а тези хора са родителите. Те губят своите доходи и не могат да плащат за таксите на своето дете. Другият проблем са международните ученици, за които пък всичко идва в пъти по-скъпо.

Оттук идва и най-важният въпрос – ако големите училища успеят някак да оцелеят, то какво ще се случи с малките частни и независими училища? Те най-вероятно няма да оцелеят в борбата и ще фалират.

Всяко училище прави всичко по силите си да издържи на финансовия удар. Затова почти всички предлагат отстъпки на таксите си. При някои намалението е само с 10%, а при други – със сериозните 50%. И то говорим за онлайн обучение към този момент, защото училищата са затворени и в момента всичко се случва от вкъщи дигитално.

Училищата обаче имат и дългосрочен план за спасяване. Поне течи във Великобритания. За есента доста от таксите на учениците са намалени, а семейства, които наистина са засегнати от икономическата криза – могат дори да не плащат такса. На всички ни е ясно, че доста от родителите ще бъдат без финансов ресурс, а някои от тях – дори уволнени от работа.

Всичко все още е под въпрос, защото в следващите месеци ще се разбере на къде отива световната икономика и дали хората ще запазят работните си позиции.

Въпросът и с международните ученици е под въпрос. Както знаем, във Великобритания и конкретно в Англия, има много ученици, които са от Китай, Япония, Русия. По данни на ISC има над 60 000 международни ученици. От тези деца не се знае колко ще искат и ще могат да се върнат в учебното си заведение. Може родителите им да нямат финанси, може децата да не искат вече, а може и да се притесняват за сигурността си. Ясно е, че след коронавируса, светът няма да бъде същия.

Ако трябва да се фокусираме още малко над международните ученици, важно е да кажем, че една значителна част от парите в училищата идват точно от тези деца, защото почти навсякъде за тях таксите са с една идея по-високи. Това поставя под сериозно изпитание вече дори не само малките частни училища, но и големите играчи.

И макар, че натискът е към училища и университети, нека не забравяме и детските градини. Те също са подложени на финансови удари. Както каза министърът на образование у нас Красимир Вълчев – детските градини остават затворени до второ нареждане.

Във Великобритания отново се опитват да балансират, като прилагат същата стратегия – отстъпка от таксите. Може би и тук в България ще се опитат да направят, но дали този модел ще бъде успешен, ако родителите нямат финанси? При всички случаи е ясно, че и детските ясли и градини ще понесат сериозен удар. Особено, ако родителите са изгубили работа. Тогава те няма да се интересуват от отстъпките от таксите, а напротив – ще искат сами да гледат детето си, докато финансовото им положение не започне да се подобрява.

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top