fbpx
Начало » Любопитно » Фриндж в Единбург – Образователни инициативи на неочаквани места

Фриндж в Единбург – Образователни инициативи на неочаквани места

  • bobi
  • 17 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Фриндж в Единбург – Образователни инициативи на неочаквани места

Фриндж е името на триседмичен фестивал в столицата на Шотландия, който, според организаторите, е най-голямата платформа за свободно творчество, както и най-голямото тържество на изкуствата и културата на планетата. 

Какво може да видите?

Цифрите, които следват, са наистина внушителни и дават право на организаторите да дават подобни гръмки определения. През 2017 година например на фестивала е имало 53 232 отделни представления на 3398 спектакъла на 300 различни места. Участниците са както известни имена от шоубизнеса, така и неизвестни артисти и хора на изкуството, опитващи се да пробият в областта на театъра, комедийното шоу, танца, физическия театър, цирка, кабарето, детските програми, мюзикълите, операта, музиката, ораторството и изложбите – всички от които са застъпени на това грандиозно събитие.

И още:

  • Населението на Единбург се увеличава тройно по време на фестивала.
  • Това се равнява на 70 000 класни стаи, пълни с ученици.
  • Акробати използват улиците за своя сцена.
  • Певци и музиканти правят същото.
  • Танцьори танцуват и включват и зрителите си в танцовия спектакъл.
  • Някои от представленията са с билети, други са безплатни.
  • Представление може да има на най-неочаквани места – в телефонни кабини или на задната седалка на такси.

Историята

Началото е поставено през 1947 година. Тогава се провежда новосъздаденият Единбургски международен фестивал, чиято цел била тържествено да се отбелжи и да се направи по-богат европейският културен живот в навечерието на Втората световна война. Осем театрални групи се появяват неканени и представят своите изпълнения. Това, че не са били част от официалната програма не спира артистите смело да демонстрират своите умения по-встрани от основните събития. От там се появява и съвременното име на фестивала – the Edinburgh Festival Fringe или Фриндж фестивал Единбург (fringe означава външна, маргинална или крайна част от територия, група или сфера на дейност). Това спонтанно артистично движение прави първите стъпки, които са последвани през годините от милиони други творчески личности, които посещават фестивала, за да създават и да се наслаждават на изкуството. 

Общество на фестивала Фриндж

Тъй като година след година броят на спонтанните участници се увеличавал, през 1958 година организаторите били принудени да създадат Общество на фестивала Фриндж, което сложило ред в иначе твърде спонтанните изяви като започнало да осигурява важна информация на артистите, публикувало програма на събитието и, не на последно място, осигурило централна каса за билети. По никакъв начин Обществото не можело да участва в създаването на програмата на фестивала, за да се запази свободолюбивият и спонтанен дух, въведен от неканените театрални групи през 1947 г. Това е практика и до днес – в програмата може да се включи всеки, който има какво да разкаже, и всяко място, което желае да му даде платформа. 

Фриндж и училищата

От всичко, казано до тук, не е изненадващо, че Фриндж се ориентира към младите хора и си поставя за цел да възпита в тях влечение към изкуството, а в училищата и колежите – да създаде условия за креативно учене. За да го постигнат, организаторите създават няколко инициативи, сред които и тази, наречена „Доведете класа си на Фриндж“. Инициативата предлага помощ на преподавателите в организирането на пътуването до фестивала и информация, която е свързана с учебната програма, за да може пътуването с класа да е максимално ползотворно. 

Внимание към различните

В духа на фестивала, специално внимание е обърнато на тези, които се различават или имат нужда от специални условия. За деца и младежи с аутизъм са предоставят сетивни ранички, които се вземат назаем, и в които има играчка за повишаване на вниманието и концентрацията (стрес топка и др.), тапи за уши и информация за по-тихи и спокойни представления.

Друга група, за която са се постарали да осигурят подходящи условия на събитието, е групата на хората, нуждаещи се от жестомимичен превод. За тях има списък с всички изпълнения, на които има превод или субтитри. 

Театрален клуб на учителя

Това е инициатива, насочена към преподавателите в Единбург, за да ги насърчи да посещават повече представления на живо, да им вдъхне повече увереност и да им даде насоки за това как да обсъждат видяното с учениците си и така да ги вдъхновят да направят същото – да посетят различни събития на фестивала и да могат да си обяснят видяното. Този клуб е практичен вариант за изграждане на траен интерес първо в учителите, а чрез тях и в учениците, към изкуството не само като начин на себеизразяване, но и като различна призма, през която може да се чете света.

Състезание за най-добър плакат

Това е друг формат за привличане на интерес към събитието. Ученици от цяла Шотландия участват в състезанието за избиране на официален плакат на фестивала. Има три възрастови групи. Избира се по един плакат от всяка група, а спечелилите получават по 150 паунда в брой и 150 паунда под формата на ваучер за култура и изкуство. Училищата на победителите получават съответно 250 паунда в брой и 250 паунда под формата на ваучер за култура и изкуство.

Тази не лоша идея влиза в период на преосмисляне и за тазгодишния фестивал състезание за плакати нямаше. Вместо това преподаватели, ученици и творчески личности са поканени да вземат участие в продължителен период на консултации за това как по-добре и по-ефективно биха могли да се включат училищата в Шотландия в концепцията на фестивала.

Трите седмици на Фриндж през август са чудесно време за посещение на Единбург. Не че там няма какво да се види извън фестивала. Но тогава вратите, улиците и алеите на целия град се отварят за „експлозия от творческа енергия от цял свят“, както разбрахме, подходяща и за малки, и за големи.

материал на Ива Йохан Ганчева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top