fbpx
Начало » Любопитно » В търсене на планети и галактики

В търсене на планети и галактики

  • bobi
  • 23 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за В търсене на планети и галактики

Все още не е дошъл страшният съд, нито апокалипсисът. Птичките пеят, тревичката расте и слънчицето пече приятно. Каква прекрасна картинка… За жалост много малко хора осъзнават, че най-ценният източник на живота ни – Слънцето – някой ден ще ни „погълне“. Разбира се, това ще стане след хиляди, дори може би милиони години, но животът на Земята просто няма да бъде до безкрай.

Какво всъщност ще стане и как така Земята няма да я бъде вечно?! От елементарните ни познания по физика и астрономия знаем, че всъщност Слънцето е звезда. Като всяка такава тя излъчва топлина и светлина. Но както всяко нещо има начало, то и това има край. Целият процес, който протича е ужасно сложен, но съвсем грубо може да се каже, че 2 молекули водород се трансформират в един хелии. Така слънцето непрестанно нараства. Има два варианта за него – или да се разрастне и да погълне буквално Земята, а другата е извъднъж да се свие в една малка точица от прекалено нарастване и отново ще бъде пагубно за Земята. С 2 две думи – живот на Земята няма да има вечно. Ние сме обречени, ако останем тук.

За щастие, технологиите непрестанно се развиват и НАСА се опитват по някакъв начин да ни спасят. Засега усилията им удрят на камък. За да се спаси живота на Земята трябва населението да се премести на друга планета, която да има благоприятни условия за живот. Благоприятни сме нарекли тези условия, които ни позволяват на нас да живеем и в частност развиваме. Тоест трябва да има слънце, трябва да има вода, трябва да има растителност и разбира се – кислород. За жалост тези „скромни“ условия не са толкова лесно откриваеми.

Всеобщо, доказано е, че в Слънчевата система няма друга подходяща за нас планета. И как да има – едва ли ще може да издържим на 450 градуса или на -150. Да не говорим за липсата на кислород, вода и атмосфрера, която да ни предпазва. Жалко, трябва да търсим живот в друга галактика. От 1995г. досега са открити над 200 планети и всичките са неподходящи за живот. Всеизвестен факт е, че планетите много трудно се откриват. За да се открие една планета тя трябва да бъде в орбитата на звездата си. За съжаление за нас, звездите светят толкова ярко и са толкова голями, че много трудно се забелязват планетите, особено ако се въртят заедно със звездата си – тоест винаги се падат зад звездата. Тук е мястото да спомена, че не всяка планета си има звезда. Но на нас ни трябва точно такава планета, защото търсим именно източник на топлина. Иначе едва ли бихме оживяли в студения космос. Да не говорим за вечния мрак, който ще ни бъде отреден.Има още една тънкост при търсенето на планети – планетата не трябва да бъде близо до звездата си – все пак не искаме да бъде опечени, но не трябва да бъде и далече от нея – нито искаме да измръзнем на високо минусовите температури. Точно затова се смята засега Земята за Уникална. Тя е на точното място, с точното въртене, с точните условия. Разбира се, за да е нещо уникално, то трябва да е единствено по рода си, така че се надяваме в скоро време да не е уникална.

Бях започнал да казвам, че в Слъневата система няма подходящи за нас условия за живот, така че трябва да си търсим късмета на друго място – в друга галактика. Какво всъщност е галактиката? Това е цялото струпване на звездите, звездния прах и газ. Тоест всичките наши планети, заедно с другите образования в космоса правят една галактика. Нашата галактита е Млечния Път. Има толкова много галактики и затова засега сме казали, че Вселената е безкрайна. Известни са над 100 Милиарда галактики. Най-близката галактика до нас е Андромеда. Други близки галактики са съзвездието Дева, Пегас, Сомбреро и други. Андромена е най-близката, но какво означава близка – та тя е на около 2 милиона светлинни години от Земята! Тук е времето да спомена един много интересен факт. Когато получаваме светлината от Андромеда, не означава, че в момента свети самата галактика. За да дойде светлината до нас са и трябвали около 2 милиона години. Това означава, че тази светлина, която получаваме, е тръгнала на път към нас още преди Земята да бъде образувана. Това е много важен и интересен факт, който не бива да забравяме. А това е все пак най-близката ни галактика. Колкото по-надалеч гледаме, толкова по-назад във времето гледаме. Самата Андромена е много подобна на Млечния път. Дори има по-малко звезди от Млечния Път.

Тръгнах от малки планети и стигнах до галактики. Може би е време да спомена, че както Земята има край, то и нашата галактика има край. Неизбежен край. Млечния път ще се сблъска някой ден, в далечното бъдеще, със своята най-близка галактика – Андромеда. Те се движат една към друга с милиарди километри в час и някой ден след милиони години ще достигнат целите си. Може би си представяме вече за какви големи растояния говориме и каква могъща сила има космоса. Андромеда е достатъчно близка до нас за да може да я „хване“ гравитацията. За жалост, всички други галактики се отдалечават от нас. Искам да наблегна още веднъж на сблъсъка на двете галактики. При този сблъсък едва ли ще има удар на планети, защото те си отстоят една от друга на достатъчно растояние. По-скоро ще има взрив, който ще промени цялото небе… и определено някои планети ще отидат в черната дупка. Попадне ли нещо там – няма завръщане.

Черната дупка се намира в центъра на млечния път.  Това е супер голяма дупка, която има толкова много маса, събрана в толкова малко пространство, че гравитацията е толкова силна, че дори и светлината няма сила да излезе. Доказано е, че във всяка една галактика броди по една черна дупка. Понякога черните дупки поглъщат и цели звезди…. Звезди, като слънцето.

Важно е да разберем, че има по-голями неща от планетата, по голями неща от Слънцето, от Слънчевата система, от Галактиката. Като си помислим, че Млечния път е една точица в огромната вселена, ние се чувстваме като част от нещо много по-голямо от малката планета Земя. Дали ни харесва или не това е нашия дом във Вселената. Петънце, върху петънце, върху петънце. Само един малък синьо-зелен оазис, плуващ в огромния океан във Вселената…

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top