fbpx
Начало » Любопитно » Три коледни мистерии, които не могат да бъдат разгадани

Три коледни мистерии, които не могат да бъдат разгадани

  • bobi
  • 21 дек. 2022
  •  Коментарите са изключени за Три коледни мистерии, които не могат да бъдат разгадани

Коледните празненства са време за веселие, приятни моменти в компанията на роднини и приятели, вкусни гозби, както и, разбира се, много подаръци.

В същото време те са свързани и с някои загадки и необясними събития, които все още не могат да бъдат разгадани. В следващите редове може да научите повече за няколко мистерии, свързани със спонтанно човешко самозапалване, зловещи звуци, тормозили цяло градче във Великобритания, както и с едно от най-обичаните и популярни коледни произведения, създавани някога.

Мистериозната смърт на Матилда Руни

Фермер на име Джон Ларсън решил да прекара коледните празници през 1885 г. при своите работодатели Патрик и Матилда Руни – възрастна двойка, която живеела в къща близо до градчето Сенека в щата Илинойс. На Бъдни вечер те изпили няколко питиета, преди Ларсън да се оттегли в спалнята на втория етаж. През нощта се събудил, тъй като се разкашлял, но скоро след това отново заспал. На следващата сутрин той открил сажди на възглавницата си. Когато слязъл на долния етаж, Ларсън открил бездиханното тяло на починалия през нощта Патрик Руни. От Матилда обаче нямало и следа.

Ларсън видял, че в кухнята има следи от пожар, до които лежало нещо, приличащо на овъглените останки от човешки крак. По-късно станало ясно, че това е всичко, което останало от Матилда Руни. Тя станала жертва на феномен, известен като спонтанно човешко самозапалване. Нейното тяло било обхванато от пламъци с температура от около 1400 градуса по Целзий. Следователите установили, че съпругът ѝ починал от задушаване, тъй като вдишал голямо количество пушек.

Това, което спасило Ларсън, бил фактът, че спал на втория етаж, а вратата на стаята, в която се намирал, била затворена. Появили се твърдения, че именно той е отговорен за смъртта на възрастната двойка. Теорията, че Ларсън изгорил тялото на Матилда Руни, била отхвърлена, тъй като фермерът нямало как да запали подобен пожар, без да не нанесе щети на останалата част от къщата. Някои учени предполагат, че причината за спонтанното самозапалване може да е значителното количество алкохол, което жената погълнала. Други пък смятат, че случилото се с нея е божие наказание, тъй като Матилда си позволила да пие толкова много на Бъдни вечер.

„Нещото“ от Уорминстър

Уорминстър е малко градче в Южна Великобритания, намиращо се на около 150 км. от Лондон. През 60-те и 70-те години на миналия век то привлякло вниманието на много хора с големия брой случаи на предполагаеми наблюдения на НЛО в района. На Коледа през 1964 г. там се случило нещо, което продължава да озадачава учените и до днес. Тогава редица местни жители чули необясними звуци, някои от които били изключително мощни. Една жена например се събудила от силен шум. Тя си помислила, че нещо е паднало на покрива на къщата ѝ. Когато погледнала през прозореца, не видяла нищо необичайно, но чула странно бръмчене.

В същия ден полицията получила десетки подобни сигнали. Около 30 войници в намиращата се в района военна база също чули мистериозните звуци. Никой нямал представа какъв е техният произход. Особено зловещ бил разказът на Марджъри Бей. Жената била навън и отивала към местната църква, когато силен шум, придружен от мощни вибрации, я съборил на земята. В продължение на няколко минути Марджъри не можела да помръдне. По думите ѝ тя сякаш била „прикована от невидими ръце“.

През следващата година необяснимите инциденти продължили, а силните шумове получили прякора „Нещото“. През 1965 г. били регистрирани и първите наблюдения на НЛО в Уорминстър. Хора от цял свят започнали да се стичат в градчето, надявайки се, че ще успеят да видят някое мистериозно явление. До края на годината „звуковите атаки“, както ги определяли местните жители, спрели. Въпреки големия брой изследвания, проведени в района, така и не бил получен задоволителен отговор на въпроса какво всъщност представлявало „Нещото“.

Кой е авторът на „Нощта преди Коледа“?

„Нощта преди Коледа“ е световноизвестна поема, публикувана за пръв път през XIX век. Тя е известна и с още едно заглавие – „Посещение от Свети Николай“.

Именно това произведение утвърждава образа на Дядо Коледа като белобрад старец, който е облечен с червени дрехи и похапва бисквити и мляко, докато оставя подаръци под елхата. Въпреки популярността на тази творба, споровете около името на нейния създател продължават и до днес. Поемата била изпратена от анонимен автор до вестник „Сентинел“ на 23 декември 1823 г. Тя се превърнала в истинска сензация, но въпреки това в продължение на повече от две десетилетия никой нямал представа кой я е написал.

През 1844 г. проф. Клемент Кларк Мур заявил, че е авторът на „Нощта преди Коледа“. Той обяснил, че досега се срамувал да разкрие това, тъй като смятал, че произведението му е „твърде ненаучно“ и ще го злепостави пред неговите колеги.

Някои историци обаче смятат, че Мур всъщност не е автор на поемата.

През 2000 г. проф. Доналд Уейн Фостър представи доказателства, че творбата е дело на Хенри Ливингстън-младши, който починал през 1828 г. Според Фостър съществуват редица прилики между „Нощта преди Коледа“ и други произведения на Ливингстън-младши. Освен това редица съвременници на Мур го описвали като „постоянно сърдит и несантиментален човек“, който едва ли би могъл да създаде подобна поема.

Едно от най-убедителните доказателства в подкрепа на теорията, че Ливингстън-младши е истинският автор на „Нощта преди Коледа“ е фактът, че имената на последните два елена на Дядо Коледа в творбата първоначално били Дъндър и Бликсем. Те станали Дондър и Блитцен заради печатна грешка. Години по-късно Мур създал копия на поемата, в които допуснал същата неточност, наричайки елените Дондър и Блитцен. Любопитна подробност е, че на холандски думите „дъндър“ и „бликсем“ означават гръм и светкавица. Ливингстън-младши знаел този език, а Мур – не. Повечето изследователи на свой ред отбелязват, че едва ли някога ще получим задоволителен отговор на въпроса кой е създателят на „Нощта преди Коледа“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top