fbpx
Начало » Любопитно » Топ 5 на научните открития през 2016

Топ 5 на научните открития през 2016

  • netpro
  • 28 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Топ 5 на научните открития през 2016
Planet9 FEAT

1. Планетите все пак (май) са 9.

Любителите на астрономията със сигурност са приели тежко разжалването на Плутон преди няколко години. Така изглеждаше, че вместо да намерим мистериозната десета планета, ще си останем само с 8. Всичко това се промени през 2016, когато астрономите Майк Браун и Константин Батигин показа представиха своите изчисления, показващи наличието на още една планета. Макар никой още да не я е виждал директно, астрономите са категорични, че е там, защото гравитацията й влияе на околните небесни тела. Според двамата учени е въпрос на месеци, преди да засечем и самата планета с телескопите си.

2. Вече имаме метод за практически вечно съхранение на информация.

Нищо не е вечно. Досега това твърдение важеше с пълна сила за съхранението на информацията. Дискове, флашки, онлайн платформи… Нищо не гарантираше пълна сигурност. Материята, на която са записани дигиталните формати, рано или късно деградира. Това скоро ще се промени благодарение на учените от Университета на Саутхемптън. Тази година те разработиха наноструктури в стъкло, които могат да съдържат над 360 терабайта информация и да не деградират поне в следващите 13,8 милиарда години. Вселената вероятно ще изчезне преди новите дискове да се корумпират.

3. Ракети за многократна употреба

Да се върнем към космоса за момент. Една основните пречки пред изследването на Вселената е цената. Тук на помощ дойде изобретателят и визионер Илон Мъск. Благодарение на инженерите на неговата компания SpaceX цената на пътуването до небесата вече падна на половина. Причината са рекетите за многократна употреба, които кацат обратно сами, след като изпълнят задачите си. Може да не звучи много вълнуващо, но възможностите на тази иновация са много големи. Вижда се, че частният сектор тепърва ще навлиза по-активно в космическите технологии.

4. Има нов начин да се борим с глобалното затопляне.

Емисиите въглероден двуокис са главният виновник за глобалното затопляне. Ограничаването им е труден процес заради силната икономическа и политическа съпротива. Но – благодарение на екип исландски учени – може би вече имаме нов метод за борба. Исландците са открили начин за вкарване на въглероден двуокис във вулканички скали, което го превръща в скала. Процесът обикновено отнема стотици хиляди години, но новият метод позволява това да се случи в рамките на две години. Така можем да изведем много въглерод от атмосферата.

5. Инвалиди прохождат отново благодарение на стволови клетки.

 

Последният – но не по важност – научен пробив, за който ще говорим, е в медицината. Учени в Станфорд са успели да възстановят подвижността на пациенти, пострадали от инсулти. Хората, които са били приковани на инвалидна количка, се изправят след инжектирането на стволови клетки директно в пострадалите части на мозъка и нервната система. Засега от процедурата са се възползвали едва 18 души, но лечението има потенциала да промени живота на милиони. 

 

Автор: Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top