fbpx
Начало » Любопитно » Тайните на успехите на Доналд Тръмп

Тайните на успехите на Доналд Тръмп

  • netpro
  • 20 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Тайните на успехите на Доналд Тръмп
483208412-real-estate-tycoon-donald-trump-flashes-the-thumbs-up.jpg.CROP.promo-xlarge2

Доналд Тръмп е една от най-успешните личности на планетата, собственик на мрежи от казина, конкурса „Мис Америка” и „Мис Вселена”, президентът на най-известната строителна корпорация в Америка, писател и дори кандидат-президент на Съединените щати.  Всичко това е индикация, че е добре да се проследи пътя на големия бизнесмен, да се извлекат поуките от неговите феноменални постижения и да се научи повече за тях.

Безоблачно детство

Доналд Тръмп не се е родил в семейство на милиардери, а в семейство на милионери. Баща му Фред Тръмп печели парите си, като строи неголеми къщи в предградията на Ню Йорк с цел да бъдат давани под наем. Благодарение на суровия си характер Фред успява да натрупа състояние от $20 млн. Доналд е единственото от четирите му деца, което тръгва по стъпките на баща си. Неговите големи амбиции му позволяват не само да запази родителския капитал, но и съществено да го умножи.

Още от детството си Доналд мечтае да стане строител. Първия си „небостъргач”, висок колкото него, той строи, когато е на 6 години. За целта взима конструктор от брат си. Разбира се, той не успява да създаде „шедьовър”, просто защото е взел от брат си и лепило, което се оказва че не е особено добро.

Обучение

Доналд е трудно дете, родителите му решават да изпратят своя 13-годишен син във военна академия. Там бунтарският дух на младия Тръмп е усмирен, той става отличник и оглавява бейзболния отбор. След академията Тръмп-младши постъпва в колежа „Форд”, в който не се задържа дълго,решавайки че ще се се обучава в бизнес-факултета на Пенсилванския университет. Всички мисли на Тръмп, по време на следването му, са насочени към неговото бъдеще, той мечтае да изгради собствена империя и да промени границите на Махнатън.

Началото на зашеметяващата кариера

Още по време на обучението си Тръмп получава възможност да покаже на какво е способен. Заедно с баща си той купува фалирал комплекс от 1200 жилища в щата Охайо.  По това време към тях под наем са дадени едва 34%. Тръмп си поставя за цел да модернизира комплекса и за една година да привлече наематели за всичките жилища. Резултатът от проекта е впечатляващ – двамата Тръпм получават 100% печалба.

След края на обучението си Тръмп се посвещава на съвместна работа с баща си. Техният бизнес им носи нелоша печалба, но Доналд мечтае за по-мащабни проекти. След известно време той решава да наеме квартира в самия център на Ню Йорк и веднага започва да се оглежда за места, където ще направи бъдещите си постройки.

Доналд сключва първата си голяма сделка през 1974 г. Тогава, за да избегне фалита, една железопътна компания разпродава своето имущество, включително и хотел Commodore. Големите строителни компании не желаят да имат работа с въпросния стар хотел, който работи на загуба. Но Тръмп решава да рискува.

Той се договаря с местните власти да получи отсрочка за изплащането на недвижимия имот за 40 години. От баща си взима пари да го купи, а след няколко месеца Тръмп успява да получи и кредит за строителство. Компанията Hyatt се съгласява да поеме управлението на хотела, но с уточнението, че половината от печалбите ще получи тя. Проектът е завършен през 1980 г., тогава на мястото на стария хотел се появява новият Grand Hyatt. Целият Ню Йорк  започва да говори за младия строителен предприемач.

Успехът

Следващият успешен проект е строителството на небостъргач на най-престижната улица на Ню Йорк – Пето авеню. Тръмп го нарича Trump Tower, а новата сграда е хит сред търсещите да закупят апартаменти, незивисимо че цените им се увеличават общо 12 пъти. След края на проекта Тръмп става уважавана личност в деловите кръгове. Той самият се превръща в бренд – без излишна скромност нарича зданията със своето име.

Пресата осмива подхода на Тръмп към работата, пишейки, че той си строи паметници още приживе. Впоследствие този маркетингов подход носи на Доналд световна известност, а сега строителните предприемачи дават немалко пари, за да използват в дейността си неговия бренд. Водещите строителни компании виждат в Тръмп сериозен конкурент, те опитват да го изтласкат от пазара на недвижими имот. За целта те намаляват цените, а в отговор Доналд повишава своите. Тактиката му се оказва правилна – всеки квадратен метър от неговите сгради е изкупен.

Изпитания

Тръмп се нуждае от много пари, за да осъществи своите грандиозни проекти. Той винаги ги взима чрез кредити от банките. Но постоянните успехи го главозамайват и той спира да вниква в същността на много от сделките. В следствие на това, през 1990 г. Тръмп е на ръб на фалита, дългът му към банките е почти $10 млрд! За капак, в тези трудни времена, го напуска жена му с трите им деца, а тя иска компенсация от $25 млн. Пресата не пропуска възможност, колкото се може повече да уязви честолюбието на Тръмп. Но той запазвя самообладание и вярата в себе си и собствените сили. Дори в тази изключително сложна ситуация, Доналд успява да излезе победител. Изглежда невероятно, но банките му дават още пари, за да стъпи на краката си. Разбира се, той губи част от богатството си, но скоро преодолява кризата и отново тръгва към върха. Състоянието му сега се оценява на над 4 милиарда долара.

Тръмп никога не се задоволява с постигнатото

Това не е единственият труден период на Тръмп, но той остава верен на собствения си девиз за живота и бизнеса: никога не се предавай и продължавай напред. Днес Тръмп вече е президент на Америка!

Източник: http://www.snba.eu

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top