fbpx
Начало » Любопитно » С най-високи доходи са завършилите информатика, математика и медицина

С най-високи доходи са завършилите информатика, математика и медицина

  • bobi
  • 21 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за С най-високи доходи са завършилите информатика, математика и медицина

С най-високи средни доходи са завършилите висше образование в десет професионални направления – информатика и компютърни науки, математика, комуникационна и компютърна техника, обществено здраве, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, военно дело, фармация, медицина, електротехника, електроника и автоматика. Завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет са с най-висок среден месечен облагаем доход от над 3400 лева, а от администрация и управление в Американския университет са със среден месечен доход от над 3 хил. лева.

Това съобщи Георги Стойчев – ръководител на проекта на седмото издание на рейтинговата система на висшите училища, представено в Министерството на образованието и науката, предаде БТА.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели. Данните показват, че средният осигурителен доход на завършилите нараства, достигайки до 1075 лева при 1020 лева през миналата година и под 900 лева през 2013 г.

За първи път безработицата сред завършилите пада под 3% и е на ниво 2,91% – средно за завършилите в страната през последните пет години, каза Стойчев.

Той отбеляза, че през 2013 г. тази безработица е била над 4%, а през 2016 г. – 3,38%. Най-ниска безработица (под 1 процент) и най-висока степен на приложение на висшето образование (над 90 процента) за поредна година има сред завършилите професионалните направления – медицина, фармация, стоматология и военно дело.

Безработица от над 4% има само в три професионални направления – религия и теология, социални дейности и материали и материалознание. Най-ниско остава приложението на придобитото висше образование сред завършилите туризъм (19,29%).

Най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование имат приетите студенти в първи курс в направленията – медицина (5,57), фармация (5,51) и стоматология (5,46). С най-нисък среден успех от завършеното средно образование са първокурсниците в направленията – животновъдство (4,29), материали и материалознание (4,40), и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми (4,40).

Рейтинговата система показва, че Софийският университет, Медицинският университет в София и Химикотехнологичният и металургичен университет са трите висши училища у нас с най-висок индекс на цитируемост на научните публикации.

Броят на студентите във висшите училища през 2017 г. намалява с над 10% в сравнение с 2013 г. Най-голям е спадът на студентите в направленията – икономика, администрация и управление. Има обаче увеличение на студентите по медицина и здравни грижи.

По данни на МОН към 30 ноември т. г. общо 209 179 са студентите във всички степени и форми на обучение в 51 висши училища у нас.

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top