fbpx
Начало » Любопитно » Студенти предпочитат смартфоните си пред храна

Студенти предпочитат смартфоните си пред храна

Малко проучване показва колко сериозна е връзката между младите и мобилните телефони.

 

Учени от университета на Бъфало публикуваха необичайно свое проучване. Те са проверили дали студентите действително са толкова много привързани към мобилните си телефони. Оказва се, че отговорът е положителен и те са склонни дори да погладуват малко, но не и да се разделят със смартфона си, съобщава сайтът на университета, цитиран от онлайн изданието CNET.

Учените събрали група от 76 студенти на възраст между 18 г. и 22 г. Те били в помещение, в което в продължение на три часа нямат достъп до храна и два часа са без смартфоните си. През това време са имали право само да учат или да четат вестници.

След това трябвало да използват компютър и да решат лесни задачи. Успешното им решаване им дава награда – възможност да използват смартфона си за кратко или порция от 100 калории от любимата им лека закуска. Избирането на дадената награда повишава „цената“ ѝ за следващата задача, т.е. трябва да се работи повече, за да се получи същото.

Въпреки това студентите винаги избирали да получат още време със смартфона си като награда. „Бяхме изненадани от резултатите, коментира Сара О’Донъл, ръководител на проучването.

„Знаехме, че студентите ще предпочитат смартфона си в началото, но бяхме изненадане, че въпреки липсата на достъп до храна за малко по-дълго, „гладът“ за мобилния телефон е значително по-силен“, допълва тя.

Това проучване не цели да изчисли доколко младите хора са податливи на пристрастяване към смартфоните, което да е подобно на пристрастяване към алкохол или наркотици. Въпреки това О’Донъл казва, че първите резултати показва, че действително това е възможно и много младежи прекарват между 5 часа и 9 часа дневно близо до смартфоните си и взаимодействайки с тях по някакъв начин. Така те неусетно се оказват зависими от него.

„Това проучване е началото на изследване на възможността, че пристрастяването към смартфона съществува“, казва още тя.

Източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top