fbpx
Начало » Любопитно » Стресът блокира мозъка и сетивата

Стресът блокира мозъка и сетивата

  • netpro
  • 19 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Стресът блокира мозъка и сетивата
Simple-ways-to-better-manage-stressA

Стресовият хормон може не просто да ни доведе до ръба. Според германски изследователи той също така отслабва и нашите възприятия. 
 
Специалистите установяват, че хормонът на стреса кортизол блокира способността на сетивата ни да учат. Това става ясно по време на тест, който включва сетивна стимулация.
 
Участниците в проучването са подложени на стимулация на пръстите на ръцете, след което са тествани, за да се установи колко близко едно до друго трябва да бъдат две усещания, за да не можем вече да ги различим като отделни стимули. Това е точката, когато две усещания стават едно. Колкото по-близо е тази точка, толкова по-интензивно е усещането за допир. 
 
Когато нечие усещане за осезание по време на теста се подобри, процесът означава научаване, поясняват изследователите. Невролозите третират половината участници с кортизол и установяват, че при тях няма почти никакво подобрение, в сравнение с тези, на които е дадено плацебо. 
 
Според авторите това означава, че стресът блокира промените в сензорния кортекс на мозъка.

От данните на предишни проучвания се установява, че стресът може да попречи на възстановяване на спомените. Сега вече става ясно, че има и голям ефект върху възприятието и процесите, свързани с ученето. 

Докато сред плацебо групата се наблюдава близо 15% подобрение в сетивнотото възприятие, една доза от 30 мл. кортизол напълно „блокира“ всяко подобрение. Тъй като кортизолът е ключов хормон в организма, изследователите поясняват, че стресът потиска сетивното учене.
 
Тази информация може да бъде изключително важна за хората, които приемат кортикостероиди, както тези, страдащи от имунологични и неврологични заболявания.

Източник:www.puls.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top