fbpx
Начало » Любопитно » Странни и изненадващи закони по света

Странни и изненадващи закони по света

  • bobi
  • 27 май 2022
  •  Коментарите са изключени за Странни и изненадващи закони по света
law-hammer-and-book

Пълно е с чудати закони по целия свят, които за местните могат да бъдат напълно нормални, но за чужденците нелогични и странни. Решихме да съберем няколко от тях, които е добре да знаете, ако решите да пътувате по света. А най-интересното е, че повечето от тях се отнасят за предпочитани туристически дестинации.

Забрана за хранене на гълъби във Венеция

През 2008 година, властите във Венеция забраняват със закон храненето на гълъби. Защо? С цел намаляване на броя на птиците на площада. Със сигурност сте виждали снимки и  видеа от площада „Сан Марко“, във Венеция, на които красива дама протяга ръка с трохи и стотици гълъби я покриват. Е, днес това вече е рядко срещано. Ако ви хванат да храните гълъбите може да получите глоба до 700 евро.

Забрана за високи токчета до Акропола

Ако сте решили да посетите Гърция и Акропола, то трябва да се уверите, че имате подходящи обувки, тъй като от 2009 година насам е забранено да носите токчета около руините. Все пак те са на близо 2500 години, и целта на този закон е да ги предпази максимално.

Тениска с лика на Мечо Пух е забранена в Полша

В Полша е строго забранено да носите тениска или блуза с лика на анимационния герой – Мечо Пух. Това важи за локации в близост до училища и детски площадки. А защо? Причината, която се крие зад странния закон е следната – Мечо Пух е облечен само с тениска, той не носи панталони и властите в Полша смятат това за нередно.

В Швейцария е незаконно чистенето на тоалетната след 22 часа

Швейцарските власти смятат чистенето на тоалетната след 22 часа за шумово замърсяване. За това са го забранили със закон. Дали го спазват? Това не можем да знаем

Само електротехник може да смени крушка във Виктория, Австралия

Във Виктория, Австралия е забранено със закон да смениш електрическа крушка у дома, освен ако не си квалифициран електротехник. Ако го направиш въпреки това, то можеш да получиш глоба до 10 австралийски долара. Едва ли някой ще разбере, но все пак доста жители на Виктория предпочитат да извикат електротехник за тази ‘сложна‘ задачка.

Забранено е да дъвчеш дъвка в Сингапур

В Сингапур е забранено със закон да дъвчеш дъвка. В супермаркетите не се продават, и е почти невъзможно да намериш този така забранен продукт. Но защо? Властите въвеждат този закон поради това, че навсякъде по улиците имало петна от размазани дъвки.

Не може да влизаш с рицарска броня в парламента в Лондон

Във Великобритания е незаконно да влезеш с рицарска броня в Парламента. Е, едва ли всеки мечтае да го направи, но за тези, които тайно го искат имаме лоши новини – забранено е. Този закон датира от 1313 година,  и вече 7 века се спазва. Странно, нали?

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top