fbpx
Начало » България » Спад на студентите от Източна Европа във Великобритания

Спад на студентите от Източна Европа във Великобритания

  • myotova
  • 29 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Спад на студентите от Източна Европа във Великобритания
Великобритания

Британските университети рискуват да загубят талантливи студенти от Източна Европа, става ясно от последната статистика за студентски визи, публикувана от Home Office. След Брекзит и увеличаването на таксите за следване на европейски студенти на Острова, спадът на кандидат-студентите от Източна Европа е огромен.

Какви са промените, засягащи европейски студенти?

Брекзит промени визовия режим за европейци, които искат да живеят във Великобритания. Това се отрази и на студентите, желаещи да започнат образованието си там. Бъдещите студенти ще трябва да плащат по-високи такси, няма да имат право на държавен студентски заем и ще трябва да кандидатстват за виза.

Тези промени не се отнасят за европейци, които са живели във Великобритания преди юни 2021 година и са придобили статут на уседналост.

Спад в броя на кандидат-студентите от Източна Европа

Според UCAS кандидат-студентите от Източна Европа са спаднали с около 70%. Според данните от Home Office обаче, спадът е още по-голям при броят на хората, които ще имат нужда от виза, за да започнат образованието си. Традиционно Полша и Румъния са са две от страните, които изпращат най-много студенти във Великобритания. Броят на студентите от тези две страни през учебната 2019-2020 година е бил 8 500. До октомври миналата година обаче едва 700 нови студенти от двете страни са получили виза за следване във Великобритания през учебната 2022-2023.

Подобна е и тенденцията при студентите от други страни от Централна и Източна Европа, до октомври миналата година – едва 214 студенти от Унгария са получили виза, а студентите с виза от България са 177.

Статистиката за броя на визи може и да не е напълно точна, защото някои международни студенти може да са избрали да учат изцяло онлайн, заради пандемията.

Въпреки това данните са тревожни, защото още веднъж показват, че промените в правилата след Брекзит водят до бързо намаляване на броя чуждестранни студенти от Източна Европа. Предимно заможни западно-европейци ще могат да си позволят да следват на Острова. Техният брой остава сравнително висок – близо 10,000 визи са били издадени на студенти от Франция, Германия и Испания.

Това ще промени стратегиите за набиране на международни студенти в много университети, които досега са разчитали на голям брой студенти от Източна Европа.

Повече чуждестранни студенти в други европейски страни

В същото време през последните години се наблюдава увеличение в броя на чуждестранните студенти в редица други европейски страни, които вече предлагат и обучение на английски език, за да привлекат по-голям брой чужденци. Така Великобритания започва да отстъпва на няколко европейски страни по броя на международните студенти, според данни на ЮНЕСКО.

Пропорцията на чуждестранните студенти във Великобритания е останала почти непроменена от 2014 година – около 18% от общия брой на студентите.

Спад на студенти и в руските университети заради COVID-19

В някои европейски страни обаче процентът на международните студенти се е покачил значително. Към тези страни спадат не само страни от Западна Европа, а и някои от новите членове на Европейския Съюз като Унгария, Естония и Латвия, където процента международни студенти достига 10%. В Холандия през 2010 година е имало едва 4% интернационални студенти, през 2018 година броят им се е утроил.

В много от тези държави вече учат повече европейски студенти – в Холандия повече от половината международни студенти са европейци, а в Дания и Чехия броят им е още по-висок – 80%.

Но други европейски държави залагат на интернационалните студенти от страни извън Европа. В Германия например през 2015 година, 42% от чуждестранните студенти са били от Европа, но през 2019 година този процент е спаднал до 32%.

В Унгария и Република Ирландия броят на студентите от Азия също е висок – 40% и 47% респективно. В Ирландия университетите активно работят над това да привлекат повече студенти от Китай.

Увеличението на броя на международните студенти в толкова много европейски държави са дължи както на по-ниските такси за обучение, в сравнение с тези в Англия, така и на обучението на английски език във все по-голям брой специалности. Според Британския съвет, една от всеки пет бакалавърски програми, преподавани на английски е в университет, който не е в традиционните англоговорящи страни Великобритани, САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Българските студенти в САЩ са намалели с 15 на сто миналата година

Нарастналият брой чуждестранни студенти понякога създава напрежение в страните от Западна Европа – в Холандия например, броят им е толкова висок, че се обсъждат въвеждането на лимит на курсовете, преподавани на английски.

Ще е интересно да видим по какъв начин ще се отрази пандемията и онлайн обучението на тези статистики.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top