fbpx
Начало » Любопитно » Ранното ставане при учениците вреди на организма им

Ранното ставане при учениците вреди на организма им

  • Lyubina Panayotova
  • 01 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Ранното ставане при учениците вреди на организма им

Учените твърдят, че това не само предизвиква стрес

 

Учениците и студентите се сблъскват с джетлаг, поради ранното начало на учебния ден. Джетлагът или синдромът на смяната на часовите пояси, се нарича реакцията на организма, проявяваща се поради рязката смяна на привичен и удобен за тялото график за заспиване и събуждане.

 

Обикновено това явление се наблюдава при пътешественици, които летят за страни, намиращи се в друг часови пояс. На организмът са му необходими няколко дни, за да се приспособи към новия режим на смяната на ден и нощ. Науката е доказала, че честият джетлаг крайно негативно влияе на здравето, предизвиква умора и провокира развитието на тежки заболявания.

 

Повечето ученици и студенти се сблъскват с настоящ джетлаг във всекидневен режим, тъй като учебните им занимания започват твърде рано. Подрастващите и младите хора хронично не си доспиват, което пряко влияе на резултатите им, повишава риска от суицидни мисли и депресии, както показва изследването. Авторите препоръчват учебните заведения да отложат започването на деня в по-късно време.

 

Изследването е показало, че само 40% от учащите имат вътрешни циркадни ритми, които напълно съвпадат с учебния график, а почти половината се сблъскват с джетлаг, тъй като им се налага да стават прекалено рано. Объркването на биологичните ритми води до постоянна умора, което показва изследването с участието на 15 хиляди учащи се.

 

Източник: www.noviteroditeli.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top