fbpx
Начало » Любопитно » Разликите между западна и източна Германия

Разликите между западна и източна Германия

  • netpro
  • 05 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Разликите между западна и източна Германия
stena

 

Преди 26 години Федерална република Германия (ФРГ) и Германската демократична република (ГДР) се обединяват след почти половин век разделение. ГДР е част от Източния блок, а ФРГ – страна основател на ЕС и НАТО. Четвърт век по-късно – колкото се смята, че минава едно поколение – може ли да се очаква, че разликите са преодолени? Противно на очаквания на много хора, отговорът е не. Ако искате да следвате в Германия, то със сигурност ще ви е интересно да научите за разликите между двете части на страната.

 

Ossi-та и Wessi-та

В Германия шеговито наричат хората от бившата ГДР “Оси”, а от ФРГ – “Веси”. (Съответно от Ost или изток и West – запад.) Освен за вицове, тези термини се използват и напълно сериозно, когато става дума за големите културни различия между двете групи германци. Тези различия се изрязват дори на политическата сцена. По-възрастните източно-германци са заклети привърженици на левите партии, докато западна и южна и Германия е по-либерално настроена. Соцносталгията не е българската запазена марка – същите процеси текат с пълна сила и в бившето ГДР.

 

Изненади в образованието

Средното образование е голямата изненада. Макар Източна Германия да изостава от Западна по почти всички показатели, децата в бившата ГДР постигат доста по-добри резултати по математика, немски език и природни науки. Средностатистическите резултати обаче може би се влияят и от факта, че на изток имат по-малко мигранти и деца, чиито роден език не е немски. Те традиционно постигат малко по-слаби резултати. Във висшето образование картината е по-различна. Най-престижните университети са на Запад. (Ако не броим тези в столицата Берлин).

 

Икономиката – категорично предимство на Западна Германия

Разликите между регионите на Германия са най-видими в икономическото развитие. Брутния вътрешен продукт на богати провинции като Хамбург или Бавария е, съответно, 61 729 и 43 092 евро на човек. За сметка на това, живеещите в провинциите в бившата ГДР като Мекленбург-Предна Померания и Саксония-Анхалт могат да се похватя с БВП на глава от населението от едва 24 909 и 25 198 евро. Тоест най-бедните немски региони не са много по-назад от България. Всъщност, статистиката е категорична, че българите в София имат малко по-добър стандарт на живот от немците в Мекленбург.

 

Берлин – една друга вселена

 

И в източна Германия има изключения и това е столица Берлин. Това е един наистина космополитен град, който се отличава както икономически, така и културно от провинциите около него. В града има много чужденци, включително и значителна българска общност от студенти и гастарбайтери. Разликите между източната и западната част все още съществуват. Например – панелките са навсякъде в бившия Източен Берлин, което контрастира доста рязко с бароковата архитектура в Западен. Сред хората обаче тези разлики се губят все по-бързо и младото поколение като цяло е загърбило различията.

 

Материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top