fbpx
Начало » Любопитно » Пътят на Мария – от дислексия и разстройство на слуховата обработка до университета

Пътят на Мария – от дислексия и разстройство на слуховата обработка до университета

  • bobi
  • 13 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за Пътят на Мария – от дислексия и разстройство на слуховата обработка до университета

Спомням си ранните години на децата ми и мечтите, които имах за успехите им. Разбира се, моите мечти и техните мечти не се оказаха еднакви. Какво се случва обаче, когато една майка осъзнае, че мечти за детето й, няма да се сбъднат, защото то има проблеми със слуховата обработка, има дислексия или всевъзможни други проблеми? Точно това преживява Ирен с дъщеря си – Мария.

Ходенето на училище се оказва трудно за Мария. Като преминава в по-горните класове, задачите стават все по-трудни и всичко, представено устно, е голямо предизвикателство. В шести клас Мария е диагностицирана с дислексия и разстройство на слуховата обработка.

По очевидни причини, Мария има затруднения в училище. Заради тях тя е срамежлива, избягва да чете и има нужда от допълнителна помощ вкъщи. Семейството й обмисля да я изпрати в частно училище, но Мария не успява да премине успешно приемните изпити.

До средата на шести клас Мария посещава няколко различни училища и последното от тях е ужасно. Точно тогава една от приятелките на майка и предлага училище, което специализира в помощта на ученици със затруднения с ученето. След като Мария се записва, животът й тръгва в друга посока. Когато се качва в колата на майка си след училище, тя често казва: “Мамо, тук ме разбират!”

В училището дислексията и проблемите със слуховата обработка са анализирани допълнително и програмата Fast ForWord е препоръчана на Мария като допълнение на другите й предмети и интервенции. Джаки Егли, директор на училището, обяснява на майката на Мария, че тя лично проучва всяка програма в детайли и използва само програми, които се основават на научни изследвания. Ирен се доверява на Джаки и чувства, че е важно да послуша съвета й, така че Мария започва упражнения с Fast ForWord.

Резултатите

Нивото на четене на Мария е поне три-четири години под необходимото за нейната възраст, когато влиза в училището. Тя също има проблеми и по другите предмети, защото всеки предмет – дори и математиката – изисква четене. За щастие, скоро това започва да се променя и Мария има значителен напредък. Нивото на разбиране на Мария се увеличава с две нива през миналата година. Това подобрение се дължи на употребата на Fast ForWord и Reading Assistant. Мария подобрява резултатите си по четене и вече не се налага да използва специализирани уроци.

Ирен търси най-доброто за дъщеря си и го намира в лицето на учителите в училището и иновативните програми, които те използват, за да помогнат на учениците, които срещат затруднения. “Джаки извървява необходимия път и провежда необходимите разговори, за да изпълни мисията на училището”, казва Ирен.

От срамежеливо дете със затруднения Мария се превръща в ученичка, която активно участва в часовете, чете на глас пред съучениците си и представя презентации по различните предмети пред целия клас. Тя е представител на училището – посреща и развежда наоколо новите ученици и родители в дните на отворени врати в училището.

Най-вълнуващото от всичко е, че Мария е приета в местния университет. Тя няма търпение да се изправи пред новите предизвикателства, които й предстоят в бъдеще. Бъдеще, което преди години е изглеждало невъзможно.

Източник: https://neuro-therapy.eu

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top