fbpx
Начало » България » Президентът на TELUS: Искаме да върнем 150 българи от чужбина

Президентът на TELUS: Искаме да върнем 150 българи от чужбина

  • Milena Uzunova
  • 02 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Президентът на TELUS: Искаме да върнем 150 българи от чужбина

TELUS International Europe, най-големият работодател в аутсорсинг индустрията у нас, стартира инициативата „Мога там. Искам тук.“, която има за цел да върне 150 можещи и талантливи българи в България, давайки им възможност да започнат кариера в интернационална среда, тук в собствената си родина.

Компанията ще окаже необходимата подкрепа на новите си служители чрез специален пакет за релокация, който включва сумата от 5 000 лв., самолетен билет до България, съдействие от екипа на TELUS при установяване, документация и търсене на квартира, както и едномесечно настаняване в хотел при нужда.

Представяме ви едно интервю с Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe.

            Какво е естеството на инициативата?

Ние като компания наемаме доста хора всяка година и виждаме недостиг на кадри в България. Този недостиг става все по-голям и ние решихме да действаме и да направим една конкретна акция. Искаме да върнем 150 българи от чужбина до края на тази година, които да започнат работа при нас и затова сме създали специален пакет, за да ги привлечем. Този пакет включва един самолетен билет до България, както и помощ първите няколко седмици с настаняване, хотел, ако трябва, помощ с намирането на квартира в София или в Пловдив и една сума от 5000 лева, която ще се изплати в рамките на 1 година, като бонус на тези хора.

     А не трябва ли нещата да се правят по обратния ред – да задържаме младите хората в България, а не да правим опит да ги върнем?

Това е много добър въпрос. Ние работим активно и в тази посока. При нас като фирма смятаме, че има много малко хора, които напускат и заминават в чужбина. Ние инвестираме изключително много в кариерно развитие, добри заплати, бонуси, както и в страхотни офис пространства. Разбира се, че винаги ще има хора, които искат да видят как е навън. Смятат, че там е по-хубаво и опитват, разбира се. Много от тях обаче се връщат в един момент обратно в България, защото виждат, че и тук също могат да се развият добре и комфортно. Разбират, че животът в София е по-хубав от живота в някой квартал на Лондон.

          Какво трябва да направят хората, които искат да работят при вас? Ясно е, че ще влязат в сайта, ще видят свободните позиции и ще кандидатстват, но какво друго?

Ние предлагаме работа в IT индустрията. Имаме позиции, като travel advisors.  Работата се състои в това да съветваш хора и тур оператори, които искат да купят самолетни билети. Имаме technical support advisors, които помагат, ако имаш проблеми с твоя умен часовник, телефон и т.н. Имаме и financial advisor. Това са част от свободните позиции. Ние търсим хора, които първо владеят много свободно един чужд език плюс добро ниво на английски език. Работим на 35 езика, така че има доста голям потенциал. Хората трябва да имат желание да работят на customer support позиция в нашите офиси. Смятаме, че всеки, който има желание, ще се развитие много бързо в организация.

      Вие сте французин. Каква е приликата, говорим само за работно естество, с Париж и защо да остана да живея в София, а да не замина за Париж?

Това е много добър въпрос. Аз смятам, че качеството на живот тук може да е много по-добро от качеството на живот в Париж. Заплатите в Париж наистина са по-високи, но данъците са 5 пъти по-високи. Всички разходи там също така са 2-3 пъти по-високи. С тези примери виждаме, че млади, амбициозни и талантливи хора в крайна сметка ще се чувстват по-комфортно със заплатите в България, отколкото в чужбина. София също така не е толкова голям град като Париж – пътуваш по-малко, за да отидеш на работа, можеш да си вземеш по-голямо жилище, имаш планина. Мисля, все пак че всеки си прави сметката. Аз съм живял в Париж и в Лондон и в крайна сметка тук ми харесва повече. Всеки решава сам за себе си къде ще има повече възможности.

Интервю на Борислав Борисов

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top