fbpx
Начало » Любопитно » Пет теми за размисъл, преди да се изнесете от дома

Пет теми за размисъл, преди да се изнесете от дома

  • bobi
  • 29 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Пет теми за размисъл, преди да се изнесете от дома

Приемът в университет не е само голяма стъпка в образованието. За много хора това е и началото на самостоятелния живот, далеч от дома.

Някои от предизивкателствата, с които ще се сблъскате са чисто житейски ситуации: например, едва ли някога сте се безпокоили, че можете да останете заключени пред семейния дом, защото вашите рано или късно ще се върнат с ключ. На новото място обаче може да имате далеч по-ненадеждни съквартиранти и да се наложи да се сприятелите с местния ключар.

Ще има и по-сериозни проблеми. Когато се изнесете от дома, вие започвате да изграждате навици, които определят как ще живеете занапред като самостоятелен човек. Не е задължително да мислите за бъдещия си режим, но един ден може да сте благодарни, че сте го направили. Ако искате да създадете добри навици, когато се изнесете от родния си дом, има няколко неща, над които да се замислите.

  1. Как да разпределяте парите си?

От всички предизвикателства, свързани със самостоятелния живот, това може би е най-същественото. Част от него е в това, че вие не знаете цените на много неща. Купували ли сте някога матрак? А микровълнова печка? Знаете ли каква месечна сметка за тока да очаквате и как можете да я намалите?

Независимо колко добре са ви научили родителите ви да разпределяте парите си, тези знания се прилагат на практика едва когато средствата започнат да излизат от собствената ви банкова сметка всеки месец, а това най-вероятно ще се случи, след като напуснете семейното огнище. Затова е важно да изградите правилни финансови навици още в началото.

Също така, университетското образование е свързано с повече финансови предизвикателства, отколкото сте предполагате.

Може би в момента се чувствате финансово стабилни: например ако родителите ви все още плащат сметката ви за телефон, а всички останали сметки са включени в наема. При такива обстоятелства едва ли ще сметнете за необходимо да изготвяте истински бюджет. Въпреки всичко, това е един полезен навик, който си струва да развиете, дори да не се вслушате в останалите ни съвети.

За добро или зло, начинът, по който управлявате парите си, най-вероятно ще наподобява начина, по който го правят и вашите родители, освен ако не положите специални усилия да промените това. Склонни ли сте да харчите парите веднага щом се появят? Внимавайте за подобни импулси. Или пък вашите винаги са се лишавали от допълнителните удоволствия, за да пестят? Може да се окаже, че и вие сте наследили гена на Чичо Скрудж от тях, освен ако не си наложите да бъдете по-щедри.

Полезно е да си направите равносметка и за собствения си характер и недостатъците си. Например, ако разполагате с пари в брой, по-лесно ли ги харчите, отколкото ако са „невидими“ в банковата ви сметка? Ако е така, за вас не е препоръчително да теглите наведнъж всичките си пари за месеца. От друга страна, за някои хора пазаруването с банкова карта е по-безболезнено, отколкото харченето на пари в брой. Ако и вие спадате към тази категория, по-добре използвайте пари в брой.

Изготвянето на месечен бюджет не е толкова сложна задача. Основният принцип е да знаете с какви средства разполагате и да не надвишавате тази сума за месеца, когато е възможно. Ако накрая ви остане нещо, по-добре го скътайте за черни дни, отколкото да го изхарчите за почерпки. Това разбира се е лесно да се каже, особено ако приятелите ви имат повече пари от вас, но ако в бюджета ви са отразени начинът ви на живот и характерът ви, това ще бъде една добра първа стъпка.

  1. Как да се разбирате с бъдещите си съквартиранти?

Отношенията ви с вашите съквартиранти до голяма степен зависят от това що за хора са те. Много по-лесно ще организирате парти или вечеря с приятели, отколкото с непознати. Но има и редица други фактори, за които да помислите.

Как да разпределите домакинските задачи е един от основните въпроси. Различните хора различни задачи ли ще изпълняват – един от вас само да чисти, друг само да мие чинии – или всеки ще прави всичко на ротационен принцип? Това разбира се е решение на цялата група, но е добре да сте подготвени за такъв вид въпроси, когато дойде ред да ги обсъждате.

Общите угощения са добър начин да се сближите със съквартирантите си.

Ако се нанесете при непознати студенти от по-горен курс, съществува и рискът да си останете непознати цялата година, а вие да се окажете в една къща, където никой не пипа продуктите на другия и изобщо не е ясно дали някой живее в Стая 6, камо ли как се казва. Можете да избегнете тази опасност още от самото начало с помощта на дружелюбното си отношение. Струва си да отложите разопаковането или хапването сам в стаята, за да си обмените по една топла дума с новите си съквартиранти. Това ще положи добра основа за по-нататъшни разговори, за да може три месеца по-късно, когато се наложи да помолите някой съквартирант да намали музиката в 3 през нощта, това да не е първата дума, която си разменяте.

По същата логика, ако искате да правите седмични организирани вечери със съквартирантите си, добре е да задвижите въпроса още в началото. Много хора харесват идеята за такива прояви, но се скатават когато се стигне до тяхното  реализиране. Превърнете тези срещи в традиция отрано, преди да сте загубили началния си ентусиазъм и преди да са ви затиснали сроковете за предаване на курсови работи.

  1. Колко често ще се виждате и чувате с родителите си?

Този въпрос зависи както от обстоятелствата, така и от вашето собствено решение. Ако имате по-големи брат или сестра, които учат или са завършили в чужбина, те може вече да са приучили родителите ви колко често да очакват да се чувате по телефона или по Скайп.

Не забравяйте, че родителите ви ще приемат тежко раздялата с вас, особено ако сте единствено дете. Инструктирайте ги си как точно искате да ви търсят. Много студенти са преживявали ужаса от пропуснато повикване, придружено от SMS „Обади се! Спешно е!“. В повечето случаи се оказва, че кучето е още живо, къщата не е опожарена, а вашите просто са се притеснили, че не сте се чували от доста време. Обяснете им, че при подобни ситуации съобщението би трябвало да гласи: „Отдавна не сме се чували. Всичко наред ли е?“, за да се избегне резкият скок в кръвното ви налягане. Повечето родители просто искат да имат редовен контакт с детето си, така че намерете най-подходящия за вашето семейство начин за това.

  1. Кои са най-съществените ви разходи?

Може би вече сте отразили отговора на този въпрос в бюджета си, а може би дори не сте се замисляли за подобно нещо. Има редица удобства, за които родителите ви са плащали и с които сте свикнали, но без които бихте могли да живеете преспокойно.

Телевизорът ви дава чувство за уют, но може да се окаже лукс отвъд вашите възможности. Ето някои от по-сериозните разходи, свързани с удобства и услуги, които бихте могли да съкратите: платени спортни канали като Sky Sports на пример, самият телевизор и разрешителното за ползване; различни видове застраховка, абонамент за фитнес (който може би университетът ви предлага безплатно); автомобилни разходи (гориво, поддръжка, цена на самата кола); маникюр, фризьор. Вероятно ще се сетите и за други примери. Може би за вас тези неща са незадължителен лукс, а може би ги имате за основна част от ежедневието си. Важното обаче е да се замислите за тях. Нанасянето в общежитие само по себе си е голяма промяна в стандарта ви на живот,  но това е и подходящ момент да направите и други промени в ежедневието си. 

  1. Има ли домакинска работа, с която няма да се справите?

Както има сметки, които вашите са плащали без вие дори да подозирате за тях, така може да има домакински задължения, за които не сте се замисляли. Или пък задачи, за които знаете, но никога не сте изпълнявали.

Например, ако сте отраснали в дом със съдомиялна машина, едва ли ще знаете как се мият чинии, защото никога не ви се е налагало. Все пак, гледайте да не сте единственият човек в общежитието, който се образова в YouTube как се мият съдове.

Самостоятелният живот бързо ще ви научи на необходимите неща!

Неизменно ще има и въпроси, които никога не сте си задавали, и ще се стигне до паническо въртене на телефони или френетично търсене в интернет за това как се чисти фурна или как се сменя бушон. Струва си да се запознаете с този вид проблеми, доколкото можете, защото по закона на Мърфи най-належащият от тях ще възникне, точно когато вашите са на 10-дневна почивка в планината, без телефон и с ограничен интернет достъп.

Купуването на скъпи, сложни уреди, ремонтите, рискът да ви излъжат в някоя брокерска къща и неприятните задължения – ще трябва да свикнете с всичко това, когато напуснете дома, и няма да ви е лесно. Като млади хора в началото на житейския си път, ще е добре да се отнесете отговорно към новопридобитата си самостоятелност, независимост и свобода. Напускането на дома е стресово изживяване, но също така е и вълнуващо. Не забравяйте това, когато дойде моментът да спорите чий ред е да чисти тоалетната и, съответно, кой я е запушил.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top