fbpx
Начало » Любопитно » Оскарите с нови правила: Филм само с бели не може да спечели!

Оскарите с нови правила: Филм само с бели не може да спечели!

  • bobi
  • 09 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Оскарите с нови правила: Филм само с бели не може да спечели!

Академията за кинематографично изкуство и наука въведе нови стандарти, свързани с многообразието, които кинорежисьорите трябва да спазят, за да могат да бъдат номинирани за Оскар в категорията най-добър филм, съобщи Ройтерс.

Новите правила включват проценти и брой актьори, продуценти, оператори, дизайери на костюми, специалисти по маркетинг и реклама, отговарящи на определени идентичностни характеристики.

Оскарите изискват в актьорския състав, темите и/или техническия екип на даден филм задължително да присъстват представители на „слабопредставени раси или етноси“ (в това число чернокожи, азиатци и пр.), жени, представители на ЛГБТ+ общността (хомосексуални, бисексуални и пр.) и хора в неравностойно положение.

За да ви улесним, ще илюстрираме с пример: филм, направен само от бели, хетеросексуални мъже – пред и зад камера, няма как да бъде номиниран за „Най-добър филм“, без значение какви качества притежава.

Новите правила бяха представени от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ, накратко – Академията, която ежегодно връчва считаните за може би най-престижни награди за кино в света.

Темите за многообразието, представителността и включването отдавна висят като проблем над главата на ръководството на Академията, а новите мерки очевидно имат за цел да го решат. Новите критерии обаче са в сила само за категорията „Най-добър филм“ и не засягат останалите категории на оскарите.

Същевременно, ако анимационен, документален или не-американски филм иска да се бори за номинация за най-добър филм, също ще трябва да отговаря на изискванията за представителност и многообразие.

„Вярваме, че тези стандарти за включване ще бъдат катализатор за дълготрайна и коренна промяна в нашата индустрия“, казаха президентът на академията Дейвид Рубин и главният изпълнителен директор Даун Хъдсън в общо комюнике.

Новите правила ще важат от 2024 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top