fbpx
Начало » Любопитно » Образование по китайски- овладяване на дисциплината и емоциите

Образование по китайски- овладяване на дисциплината и емоциите

  • bobi
  • 05 май 2022
  •  Коментарите са изключени за Образование по китайски- овладяване на дисциплината и емоциите

Когато става въпрос за обучение, Китай е държава известна с изключително ефективно, високо оценено образование. Чудили ли сте се на какво се дължи това? Мотивирани и обучени учители, дисциплина и овладени емоции. Училищната система в Китай е една от най-добрите в целия свят.

Учителският персонал

В Китай има специално създадена държавна програма, чиято цел е да привлича мотивирани студенти към учителската професия. За да попаднат в нея студентите полагат изпит, ако той е успешен те се освобождават от такси и използват 4-годишна държавна субсидия. Освен това получават гарантирано работно място. В замяна на това те задължително трябва да преподават 6 години, като през първите 3 те продължават своето обучение чрез извършване на допълнителни дейности и консултиране с професионалисти.

Дисциплина

В китайските училища децата в една паралелка достигат, и понякога надминават 40 деца. За това и дисциплината е от ключово значение, в противен случай учителите няма да имат възможност да преподават. Специални обучения относно дисциплината се провеждат за младите учители. Основните предмети в китайските училища са китайски, математика, чужд език, изкуства и обществени и природни науки.

Но, това, което прави тези училища различни са акцентите върху културна основа, самостоятелно развитие и социално участие. За китайците има и още един специален задължителен предмет- морал. Той е свързан с развитието на емоционални и социални умения, с различни практични дейности  и малко теория.

Качествено преподаване

Качественото преподаване и специфичните практики, които използват китайските учители са ключови в ефективното образование. За китайските училища е специфично да се дават сходни задачи на учениците, да се дават примери от ежедневието, които доказват, че обучението е полезно.

Допълнително, учителят обяснява на учениците какво се очаква от тях да научат и каква цел има даден урок. Всеки път в началото на часа се представя резюме на новото знание, което ще получат учениците.

Оценяването в Китай работи като добре смазана фирма и освен учениците се оценяват и учителите. Учителите се оценяват веднъж годишно от независим оценител, чрез наблюдение на открит урок. Както на учителите, така и на учениците винаги се дава възможност за самооценка.

Средното образование започва на възраст от 12 до 18 години и е задължително за всички ученици.  След завършване на средното си образование, учениците могат да изберат дали ще продължат своето обучение. Китай е дисциплинирана държава, която продължава да се развива не само в сферата на образованието, но и във всяка друга. Мислите ли, че българското образование се нуждае от промени, наподобяващи на китайското?

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top