fbpx
Начало » Любопитно » Образование в чужбина: Ръст с 80% при ранните кандидатури за Нидерландия

Образование в чужбина: Ръст с 80% при ранните кандидатури за Нидерландия

  • myotova
  • 18 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за Образование в чужбина: Ръст с 80% при ранните кандидатури за Нидерландия

Пандемията и BREXIT са двата най-сериозни фактора, които пренареждат предпочитанията.

 

Кандидат-студентската кампания за университетите в чужбина за следващата година е в ход. Пандемията и BREXIT са двата най-сериозни фактора, които пренареждат предпочитанията на българските ученици.

Така Нидерландия измести Великобритания като най-предпочитана образователна дестинация. Тази есен натам заминават с 35% повече наши студенти спрямо миналата година.

Това е последната година на Антон Христов в училище и вече гледа вариантите къде да продължи образованието си

„Реших да уча в чужбина, защото доколкото знам в България до преди няколко години беше много ограничено развитието в точно този бранш – игрите”, разйазва Антон.

Именно те – игрите – са детското хоби на Антон, което обаче не отминава с годините. Ученикът открива и страстта си към рисуването. Мечтата на Антон е да стане дизайнер в гейминг индустрията. А университетът, за който се бори, е в Нидерландия.

„Там е много по-благоприятно за ученик, който не разполага с една торба пари – все пак в Англия наистина е много скъпо”, казва той.

В момента там учат около 3600 български студенти.

„Само за последните 2 месеца ръста в кандидатурите за Нидерландия е 80% в сравнение с тези миналата година за същия период от време”, казват от консултантските фирми.

Огромният интерес към нидерландските университети е обясним, казват експертите: BREXIT и спрените студентски заеми очаквано довели до отлив на кандидат-студенти от Великобритания. А отказалите се от Острова се пренасочват из цяла Европа.

Дестинации като Белгия, Австрия, Германия, Франция и Италия се радват на доста голям интерес в последните 2 години. Все по-ключов фактор при избора на образователна дестинация се оказват и COVID-мерките в университетите.

„В Нидерландия приеха решение, според което отпада дистанцията от метър и половина. В Белгия над 90% има ваксинирано население, така че там също започват присъствено. Университетите силно препоръчват студентите да се тестват 2 пъти седмично. В Нидерландия предлагат и безплатно тестване на студентите”, казва консултанта Николай Христанов.

А вместо да се концентрира върху това дали лекциите му догодина ще са присъствени или онлайн, Антон вече прави планове за реализацията си след дипломирането. Но не в чужбина, а у нас.

Източник: nova.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top