fbpx
Начало » Любопитно » Някои деца в Уганда никога няма да се върнат на училище!

Някои деца в Уганда никога няма да се върнат на училище!

  • bobi
  • 19 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Някои деца в Уганда никога няма да се върнат на училище!

Въпреки че преди няколко дни Уганда сложи край на най-дългото затваряне на училища в света, ситуацията не е лесна. Към момента милиони ученици се върнаха в класните стаи след близо… две години затваряне, поради пандемичната обстановка.

Ако трябва да сме точни – около 15 милиона ученици не са посещавали учебно заведение.

Министърът все пак излезе с официално заявление, че всички ученици ще подновят занятията си е един клас по-нагоре от този, в който са били в началото на пандемията. А една от другите малко хубави новини за Уганда, е че всички частни училища, които искат по-високи такси от преди пандемията, ще бъдат санкционирани.

Но затварянето на образованието за цели 83 седмици – повече от което и да е място на света – носи своите последици.

Фред Сегава от Уганда има 12 деца. Две са много малки, но другите 10 са били на училище до март 2019-та. А сега твърди, че няма да се върнат в образователната институция. Той е бил учител повече от 20 години, като е взимал заплатата от 40 долара на месец. Спирайки училищата, той остава без работа. Тогава решава, че ще се занимава със земеделие, защото трябва да свързват двата края. Загърбва преподаването официално и започва да развива малкото количество земя, с което разполага.

Три от децата му, които са между 10 и 15 годишни, също включва в занаята. По-големите пък започват да изкарват пари в други занаяти. Оказва се, че много от семействата са последвали примера на Фред Сегава.

Някои от семействата се фокусират върху бобовите култури. Хората включват цялото си семейство в занаята, за да има за всички. Фасулът е един от най-важните, заедно с царевицата, затова ще видите на полето най-вече

хора, които работят над тях.

Фред продължава своята тъжна история и споделя, че за малко не е изпратил децата си в интернати, защото средставата му не са стигали. Едно от децата му се казва Даниел и е на цели 21 години. Мечтата му е било да отиде в университет, но в момента се занимава с тухли – прави ги, като смесва кал и други съставки и ги продава. Той заедно с неговия братовчед се занимават вече с този бизнес. По негови думи продава всяка туха за 0.02 долара, като целта му е поне да задели малко пари за неговите братя и сестри, които да получат поне те образование.

Но и 16 годишният му брат в момента вече не иска да се връща на училище. Той прекарва времето си в рязане на домати и лук и ги продава на един сламен щанд на няколко минути пеша от дома им. Отделно прави и закуски на минувачите и така изкарва допълнително пари.

Според Пол той е трябвало да е на училище сега, но пандемията засяга образованието му и е трябвало да работи, за да платят сметките… Не харесва работата. Иска да е на училище, но кризата е толкова голяма, че не може да си го позволи. Може би някой ден, когато спечели повече пари, ще си позволи лукса да се върне в учебната сграда.

Проблемът е, че макар че вече училищата се отворени, финансовата криза се е задълбочила из основи. Например образованието в държавните училища е безплатно, но има униформи, както и учебници и други такси, които трябва да се плащат. А в доста селски райони и дори в градове, хората нямат такава финансова възможност.

Сегава с болка на сърцето казва, че му се е искало много децата му да завършат поне средно образование, но това явно няма как да се случи, поне на този етап. Въпреки всичко, той знае отлично цената на образованието и че благодарение на него хората намират достойна работа.

Образование е имало през последните 2 години, но платено. То е било онлайн и до него са имали достъп само по-богадите хора от Уганда. Имали са дори домашни преподаватели, но не и за Фред. Той работи заедно с децата на собствената им плодородна земя.

По последни данни около 30% от учащите преди 2019-та година няма да се върнат в клас, поради детски труд, ранни бракове или тийнеджърска бременност. Здравните власти споделят ужасяваща статистика – бременността при момичетата между 10 и 14 годишна възраст се е увеличила повече от 4 пъти през изминалите почти 2 години.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top