fbpx
Начало » Любопитно » Нацистите използват частните Британски училища като основа на образование

Нацистите използват частните Британски училища като основа на образование

  • bobi
  • 23 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за Нацистите използват частните Британски училища като основа на образование

Интересна информация се разкри в последните дни, а именно, че нацистите по времето на Хитлер в Германия използват знанията на Британските частни училища, за да създават своите учебни заведения.

Повечето лидери по време на Третия райх използват като модел училища като Eton и Harrow – все доказали се британски учебни заведения.

Първи забелязва това историкът Хелън Рош, който описва подробно цялата история на елитните нацистки училища. Той се позовава на над 80 архива от цели 6 страни, които свидетелстват за коректността на данните. Там над повече от 100 бивши нацистки ученици разказват как се „формира характер“ по британска система.

Напомняме ви, че по време на 1934-та година и 1939-та има обмен на „мозъци“ между Британия и Германия т.е. много ученици от престижни училища отиват на обучение в другата страна, като най-вече немски ученици биват изпратени във Великобритания – хем да учат, хем да черпят знания как се работи по британски модел. Цялата концепция е да бъдат подготвяни лидери, които да владеят света.

Първите частни училища в Германия са създадени още през 1933-та година като подарък от тогавашния министър на културата – Бернард Руст към Хитлер. Целта е да покажат, че Германия не отстъпва по нищо на другите велики сили. Затова до края на войната има над цели 40 училища от такъв тип, като цели 4 от тях са били само за момичета.

Другата концепция в училищата, която е заложена, е силна любов до крайност към Германия за чиста и свята република. И историята показва, че децата, които завършват училище – не само милеят за отечеството, но и са готови да дадат живота си за него. Това е била и една от основните доктрини на Хитлер.

Училищата обаче също били наситени с редица крайности. Част от архивите показват, че деца на 10 години ги карали да плуват дълго време, след това да се катерят по висок кей и отново да скачават в Балтийско море. С тези изпивания калявали волята и духа на младите.

Ако видят и малко колебание в децата, те биват веднага дисциплинарно „уволнени“ от училищната програма. Родители разказват за тези истории и как някои от малките тръгвали да се давят, но спасители ги спасявали и увивали в дебели одеяла. Такава била някогашната система на образование в нацистка Германия.

Въпреки трудностите на младежите, обменът между 1935-та и 1938-ма година върви със страшна сила. Децата обикалят цяла Великобритания, включват се и на спортни турнири. След това се прибират в Германия и разказват подробно какво са преживели, какво са ги карали да правят и по какъв начин се провеждали мероприятията. Така Третият Райх черпел знания и конструирал техните частни училища

.

Според Август Хасмайер – който бил един от хората, които дали основата на частните немски училища – британската училищна система създавала характер в децата, която била и най-висшата цел на нацистка Германия. Според него пътуванията във Великобритания обогатявали децата, хоризонтите им се разширявали, откривали слабостите си и връщайки се у дома било пречистването и поправката. Така децата обичали по-силно отечеството.

Най-интересното е, че Август виждал всеки директор на училище като отделна единица фюрер неподвластна на правителството и отговаряща само пред Хитлер. И въпреки силният обмен, цялата история приключва в момента, в който Германия е победена през Втората Световна Война. Тогава практиките от британските училища са дълбоко забравени и Германия започва да води нова, различна и дистанцирана политика от политиката на Третия Райх.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top