fbpx
Начало » България » Накъде след университета?

Накъде след университета?

  • netpro
  • 21 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Накъде след университета?
d6b74d83d56a962dc193db65ba17c895

След като засегнах темата за това какво правят и какво не университетите у нас по въпроса с практиките по време на следването, остава да видим и с какво се опитват да помогнат висшите училища на студентите си, за да се реализират успешно след като завършат.

За по-голямата част от тях отговорът, за съжаление, се състои в една единствена думичка и тя е нищо.

Има обаче и такива, които наистина се опитват да направят нещо по въпроса с кариерата на възпитаниците си и ако не да им осигурят престижна работа за цял живот, поне са готови да помогнат със старта.

Техническият университет в София е един от добрите примери за това. Освен обучение на 4 езика – в учебното заведение има бакалавърски и магистърски програми на български, английски, френски и немски език, ТУ предлага на възпитаниците си и по един семестър практика във водещи в съответните области световни компании. Например, студентите от немския факултет, специалност машиностроене, имат възможност да практикуват в Bosh&Siemens в Германия, а други от партньорите на университета са HP, Westinghouse Electric Company LLC, Mentor graphics и други. Кандидатствайки за практика в тези компании, студентите усъвършенстват и уменията си за писане на автобиография и мотивационно писмо, а по време на самия стаж имат възможност да упражняват и познанията си по съответния език в реална среда.

Всяка година в университета се провежда и кариерно изложение, на което студентите се срещат с водещи фирми в различни области (банково дело, IT, машиностроене, автомобилостроене, енергетика и др.). По време на изложението работодателите провеждат презентации и консултации, подбират хора за необходимите им позиции и им помагат с подготовката на документите за кандидатстване.

ТУ разполага и с целогодишно работещ кариерен център, където студентите могат да получат информация и помощ за намирането на работа и стаж.

Югозападният университет в Благоевград е друг пример за учебно заведение, което е изградило традиция в кариерното подпомагане на студентите. Вече няколко години в рамките на Деня на кариерата студенти от различни специалности представят дейността си, а фирми, търсещи стажанти и служители в различни области (услуги, мона индустрия, дизайн и др.).

Софийският университет също прави опити да се присъедини към висшите училища, предлагащи кариерни изложения за своите студенти. Тук обаче не говорим за традиция, а за епизодични прояви, и то не организирани от самото висше училище, а от външни фирми. СУ обаче има още много какво да учи, когато става ума за това да предложи реализация на студентите си, особено с оглед на изложителите, поканени на Деня на кариерата. Докато останалите университети, предлагащи обучение в значително по-малък брой професионални направления, представят на студентите си компании от много различни области, последното изложение през май т.г. в Алма матер беше насочено основно към филолозите.

НБУ, наред с ТУ-София, е един чудесен пример в областта на кариерното развитие на възпитаниците си. И той разполага с постоянно действащ кариерен център, където младите хора имат възможност да следят възможностите за стаж и работа. Веднъж годишно на територията на университета се организира кариерно изложение, в което взимат участие само фирми, които към конкретния момент предлагат реални възможности за стаж и работа за студенти. Освен презентации на работодателите, които са част от всеки Ден на кариерата, по време на изложението в НБУ студентите имат възможност да посетят и тематични уъркшопи, където специалисти в областта на човешките ресурси им помагат в подготовката за интервюто за работа и им помагат да усъвършенстват техниката си при писане на атрактивно CV и мотивационно писмо.

 

Началото на кариерата е трудно, особено когато студентите се опитват да съчетават учене и работа, често първата в живота им. Ето защо е важно университетите да почерпят вдъхновение от колегите си, които помагат на своите възпитаници да направят първите крачки в работата и да се заемат по-сериозно с това начинание. 

 

Автор: Ева Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top