fbpx
Начало » Бакалавър » Най-старият университет в света е в Мароко основан през 859 г.

Най-старият университет в света е в Мароко основан през 859 г.

  • bobi
  • 15 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Най-старият университет в света е в Мароко основан през 859 г.

Кой е най-старият университет в света? Вероятно първият отговор, който идва в съзнанието на повечето хора, са университетите в Оксфорд или Болоня, но според ЮНЕСКО и книгата на рекордите на Гинес университетът „Ал-Карауин“ е „най-старата съществуваща и постоянно действаща образователна институция в света.“

Открит е през 859 г. от родената в Тунис Фатима ал-Фихри в мароканския град Фес. Университетът е не само най-старото учебно заведение, но и първото, което е било основано от жена.

Фатима успява да учреди асоциирано училище, познато още като медресе, също и джамия, които по-късно прераснали във висше учебно заведение. Тя постигнала това с наследството, което получила от баща си. В училището във Фес била въведена и системата на оценяване според знанията в различни области като религиозни изследвания, граматика и реторика. Първоначално университетът се фокусира именно в сферата на религиозното обучение, но бързо набират популярност и медицината, математиката, астрономията и други науки, пише „Daily Sabah“.

Заради широкия спектър и високото качество на предлаганото образование мюсюлмани от целия свят се записвали да следват в университета. Популярността му станала толкова голяма, че за влизане в него се изисквало студентите да знаят Корана наизуст, да владеят добре арабски и да имат добри познания по общи науки.

Султаните през тази епоха подкрепяли много учебното заведение, като му дарявали субсидии, подаръци, книги и ръкописи. Библиотеката на университета е със свободен достъп за хората и днес, а в нея е изложена оригиналната диплома на Ал-Фихри, която е изваяна върху дървена дъска. В библиотеката се помещават над 4 000 ценни ръкописа и исторически копия на свещената книга на исляма – Корана.

Както всички съвременни университети „Ал-Карауин“ организира редовни дебати и симпозиуми, които насърчават обмена на знания и развитието на науките. Именно такава е била и концепцията при създаването на учебното заведение – Ал-Фихри искала да основе социално пространство, което да позволява интелектуален обмен, прогресивно обучение и преподаване. Нейната идея и визия за университета повлиява много от учебните заведения в Европа, които забелязали огромния потенциал зад концепцията на Фихри и я приложили при тях.

Въпреки че университетът е популярен предимно сред студенти, които учат ислямски изследвания, той е бил атрактивен и за хора от други религии. Един от най-известните християнски учени, които са го посещавали, е папа Силвестър II, който е познат със страстта си към математиката и астрономията.

„Ал-Карауин“ е вписан към университетската система на Мароко едва през 1963 г. Противно на често срещаните схващания, жените също могат да го посещават. В началото на 90-те години на XX век потокът на студенти в университета започва да намалява значително заради интереса към западните ВУЗ-ове. И до днес „Ал-Карауин“ е запазил традиционните си методи при преподаване. Един от тях е студентите да седят в полукръг, наречен „халка“ или „шейк“, около лектора.

Източник: https://www.bgonair.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top