fbpx
Начало » Любопитно » Най-полезните зеленчуци за отслабване

Най-полезните зеленчуци за отслабване

  • bobi
  • 12 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Най-полезните зеленчуци за отслабване

Диетолозите Къртни Д’Анджело и Триста Бест назоваха четирите основни зеленчуци за отслабване.

Те включват спанак, червени чушки, броколи и моркови, пише Eat This, Not That!, цитиран от БГНЕС.

  • Спанак

Според Д’Анджело спанакът е богат на хранителни вещества и е подходящ за салата, сотиране или добавяне към протеиново смути. Според двамата експерти добавянето на спанак към диетата може да помогне да се отървете от мазнините по корема.

Д’Анджело отбелязва, че този продукт съдържа фибри, които помагат за по-доброто усвояване на хранителните вещества и подпомагат храносмилането. Съдържа и витамин К, който е полезен за отслабване, включително за премахване на мазнините по корема.

  • Чушки

Според Бест идеалният зеленчук за диета е червена чушка. „Чушките са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества и помагат за създаване на чувство за ситост след хранене.

Тази комбинация помага да се предотврати преяждането през деня“, обяснява Бест. Тя отбелязва, че фибрите и капсацинът, съдържащи се в чушките, също допринасят за отслабването.

  • Моркови

Ако детето ви попита наистина ли морковите са полезни за очите, можете да отговорите утвърдително, защото те съдържат витамин А, основна съставка на доброто зрение. Всъщност морковите са пълни с бета каротин, който впоследствие се превръщат във витамин А в черния дроб – тялото не произвежда бета каротин, той трябва да се набавя чрез храната.

Името „Каротин“ произлиза от латински – „carota“. Думата е съчинена в началото на 19 в. от немски учен след като успява да извлече захарите на съединенията на каротина от корените на моркова. Бета каротина е един от над 600-те каротиноиди. Това са пигментите, които дават цвета на яйчения жълтък, доматите, плодовете, тъмните листни зеленчуци и някой видове морска храна.

Познати с полезното си действие срещу ултравиолетовата радиация, морковите имат важно значение и при лечението на сърдечносъдови заболявания и при превенцията на инсулта, като средство за защита от инфекции при рани и белези, за защита на детската кожа, за прочистване на дебелото черво и промиване на токсините.

Калцият, фосфора и магнезия в морковите помага за изграждането на костите и за здравето на нервната система.

Калцият е особено важен за здравето на мускулите на сърцето. Фосфорът е в основата на гладката кожа, здравите зъби, коса и кости, докато магнезия се грижи за здравето на ума, разграждането на мазнините и усвояването на хранителни вещества. Хрупкавите моркови са богати още на калий, витамини С и В6, мед, фолиева киселина, тиамин и магнезий.

  • Броколи

И двамата диетолози са убедени, че броколите помагат да се чувстваме сити, дават енергия, предотвратяват напълняването, подпомагат храносмилането и са най-добрият помощник за тънка талия. Д’Анджело обяснява, че това се дължи на високото съдържание на витамин С, калций и хром в зеленчука. Бест добавя, че броколите също са богати на антиоксиданти, които намаляват възпалението в тялото.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top